Hatodik aranyérmével Kozák Danuta minden idők legeredményesebb magyar női olimpikonja

2021. augusztus 7. – 08:10

frissítve

Hatodik aranyérmével Kozák Danuta minden idők legeredményesebb magyar női olimpikonja

Másolás

Vágólapra másolva

A női kajak négyes szombat hajnali győzelmével a vezérevezős Kozák Danuta pályafutása hatodik olimpiai aranyérmét szerezte, ezzel már ő az olimpiatörténet legeredményesebb magyar női sportolója.

A magyar női kajaknégyes a táv második felében szokás szerint simán ment el a világ előtt, ezzel London és Rio után sorozatban a harmadik olimpiai aranyát szerezte meg. Mindhárom olimpiai győzelemben egy valaki volt benne: Kozák Danuta, aki már 2008-ban Pekingben is tagja volt az akkor ezüstérmes négyesnek.

Kozák 2012-ben és 2016-ban 500 női egyesben is olimpiai bajnok lett, sőt Rióban Szabó Gabriellával párosban is diadalt aratott, azon az olimpián mindhárom versenyszámban győzött a klasszikus távon. Az olimpia után szült és közel két évet kihagyott, majd 2018-ban újabb világbajnoki címekkel térjen vissza.

A 34 éves Kozák az idei tokiói olimpián Bodonyi Dórával bronzérmes lett párosban, egyesben azonban leszorult a dobogóról, negyedik lett. A versenyszámban ezüstérmes Csipes Tamara reakcióiból is lehetett látni, mit jelent Magyarországon legyőzni Kozák Danutát, az elmúlt évtized magyar kajakkirálynőjét.

Tokióba már Lisa Carrington érkezett legnagyobb kihívóként, az új-zélandi bevallottan négy aranyért jött. Ebből hármat lehengerlő vezetéssel meg is szerzett, az utolsó versenyszámban, a klasszikus kajaknégyesben azonban nem volt esélyük a továbbra is domináló magyar négyes ellen. A győzelemmel Kozák Danuta pályafutása hatodik olimpiai aranyérmét szerezte meg, emellett egy ezüst- és egy bronzérme van az olimpiákról. A kajak-kenu történetében egyedül Birgit Fischer előzi meg, a németnek 8 aranya és 4 ezüstje van.

Az összes sportágat tekintve Kozák minden idők legeredményesebb női sportolója lett: a 6-1-1-es éremkollekciójával a tornász Keleti Ágnest (5-3-2) és Egerszegi Krisztinát (5-1-1) előzte meg.

A legeredményesebb magyar olimpikon a hétszeres aranyérmes kardvívó Gerevich Aladár, Kozák ebben a teljes összevetésben a második, a szintén hatszoros olimpiai bajnok kardozókat, tokiói győztes Kovács Pált és Kárpáti Rudolfot előzte meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!