Aranyérmes a női kajak négyes, a táv második felében állva hagytak mindenkit

2021. augusztus 7. – 05:23

frissítve

Aranyérmes a női kajak négyes, a táv második felében állva hagytak mindenkit
Az aranyérmes Kozák Danuta, Csipes Tamara, Kárász Anna és Bodonyi Dóra a női kajak négyesek 500 méteres versenyének eredményhirdetésén – fotó: Kovács Tamás / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

2012 és 2016 után a tokiói olimpián is nyert a női kajak négyes, nem várt nagy fölénnyel győztek 500 méteren.

A tokiói olimpia szombati kajak-kenu döntőire megérkezett az eső. A futamokat már nem esőben rendezték, de mivel előtte zuhogott, nagyon párás és fülledt, 35 fokos levegőhöz kellett alkalmazkodniuk a résztvevőknek. Az előző napokban rendre volt szél, most nem, tényleg síkvízi kajakozásra lehetett készülni.

Az első döntőben a női kenupáros volt érdekelt, Balla Virág és Takács Kincső a hetes pályára került, bravúrral szerezhettek volna érmet. A 2018-as és 2019-es vb-n egyaránt ezüstérmet nyertek, de most lényegesen több kihívójuk lett, nekik nem tett jót az olimpia elhalasztása. A magyar páros nagyszerűen eljött a rajtból, féltávnál a negyedikek voltak, a hajrára nem tudtak felgyorsulni, így az ötödik helyen értek célba, A kínai páros utolérhetetlen volt, a második hely az ukránoké lett, a bronz Kanadáé.

A magyar női négyes ebben a ciklusban mindhárom világbajnoki aranyat megnyerte, nem számított, milyen összeállításban szerepeltek. Most a válogatókon eldőlt, hogy Kozák Danuta mellett Kárász Anna, Csipes Tamara és Bodonyi Dóra lehet az egységben. Kozák és Csipes öt éve is ott volt a győztes hajóban, sőt Kozák már 2012-ben is győzelmet ünnepelhetett. A magyar négyes az előző két olimpián elég magabiztosan győzött, most sokkal nagyobb versenyre készülhettünk, mert Új-Zéland és Lengyelország nagyon erős négy embert hozott el az olimpiára. A mieink tartalékolva is megnyerték az egyik elődöntőt.

A döntő előtt kezdett el ismét esni, támadt egy kis szembeszél is, és a sportágban örök igazság, minél rosszabbak a körülmények, nekünk annál jobb, mert a versenyzők alap-állóképessége jobban érvényesül.

A magyar hajó az ötös pályára került, a lengyelek és az új-zélandiak közé, a németek a hetesről indultak. A mieink nem rajtoltak rosszul, féltávnál a hármason haladó belaruszok mögött a másodikok voltak, de csak minimális volt a különbség. A második 250-en viszont mindenkit állva hagytak, csapásról csapára növelték az előnyüket, a helyszíni mérés szerint az övék volt a legnagyobb sebesség, és megszerezték a magyar küldöttség hatodik aranyérmét. Több mint fél másodpercet, nagyjából három métert vertek a másodikra.

  • Magyarország – 1:35,463
  • Belarusz – 1:36,073
  • Lengyelország – 1:36,445

A vezérevezős, Kozák Danuta a hatodik olimpiai aranyérmét szerezte, ezzel ő a második legeredményesebb magyar sportoló Gerevich Aladár mögött. Az egyéniben ezüstérmes Csipes Tamara kétszeres bajnok lett Tokióban, Kárász Anna és Bodonyi Dóra először nyert olimpiát. Az érmeket a Nemzetközi Olimpiai Bizottság magyar tagja, Schmitt Pál adta át.

A Nádas Bence, Béke Kornél, Csizmadia Kolos és Tótka Sándor összetételű férfi négyestől már az bravúr volt, hogy bejutottak a fináléba, végül a hetedik helyen zártak. A németek nyertek a spanyolok és a szlovákok előtt.

A magyar kajakosok három aranyat nyertek Tokióban, emellett két ezüstöt és egy bronzot szereztek, és ezzel a sportág legeredményesebb nemzete is lett a magyar.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!