Két aranyat, három érmet nyert a hosszútávfutás új királynője a tokiói olimpián

2021. augusztus 7. – 14:03

frissítve

Két aranyat, három érmet nyert a hosszútávfutás új királynője a tokiói olimpián
A holland Sifan Hassan történelmet írt a tokiói olimpián – Fotó: Phil Noble / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Nagy versenyben, jól hajrázva nyerte a női 10 ezer métert a világ jelenlegi legjobb közép- és hosszútávfutója, az etióp születésű holland Sifan Hassan. Három aranyért jött Tokióba, hogy összehozzon három távot, amit elvileg nem lehet – majdnem sikerült.

Három etióp vívott különversenyt a női 10 ezer méteres síkfutás tokiói döntőjében, de ezt a nemzeti szimbólumaik alapján nem lehetett volna megmondani: az utolsó körig élen álló, világcsúcstartó Gidey indult egyedül etióp színekben, mögötte Sifan Hassan Hollandiát, Kalkidan Gezahegne pedig Brunei-t képviseli. Etiópia és Kenya atlétaexportőrként kicsit olyan ezeken a távokon, mint Kína pingpongban (vagy mint Dagesztán szabadfogású birkózásban, gondoljunk a szombaton magyar olimpiai ötödikként záró Muszukajevre), de Hassan már a Németalföldön vált világsztárrá: 15 évesen, menekültként került Európába.

A 31 éves atléta azért jött Tokióba, hogy 1500-tól 10000 méterig mindhárom táv aranyérmét hazavigye. Ez egészen kivételes teljesítmény lenne, amire az atlétika őskorában is csak a legendás Paavo Nurmi volt képes. Hat futás az egyenként is megerőltető távokon a tokiói hőségben és páratartalomban, ahol volt nap, amikor egy eséssel tarkított 1500-as előfutam után kellett döntőt futnia 5000-ren – és Hassan nyert.

1500 méteren viszont nem sikerült megnyernie az olimpiát, ott a kenyei Kipyegon lett a bajnok, Sifan Hassan bronzérmes lett. Ezek után került sor a 10 ezer méter döntőjére, arra a távéra, ahol a hollandiai futó júniusban két napig világcsúcstartó volt: előbb ő döntött rekordot, majd Gidey futott nála is jobbat.

A tokiói döntőben is sokáig úgy nézett ki, hogy kettejük párviadala dönti el az olimpiai címet. A mezőny nagy része fokozatosan leszakadt a hőségben, az utolsó 3000 méterre rajtuk kívül csak a meglepetésre ott lévő bahreini maradt elől, mindenki más már körhátrányba került. A hármas azonban a célegyenesig együtt maradt, ott az addig élen álló Gidey-ben volt a legkevesebb tartalék. Hassannak végül a jól mozgó bahreininél is jobban hajrázott, és három méteres előnnyel nyerte meg újabb olimpiai bajnoki címét. Sifan Hassan két arany- és egy bronzéremmel utazik el Tokióból. Etiópia jelen állás szerint egy aranyat nyer Japánban: Selemon Barega az első atlétikai versenyszámot, a férfi 10 ezer métert nyerte meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!