Magyar arany és bronz – az összes szombati magyar eredmény egy helyen

2021. augusztus 7. – 08:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Megvan a hatodik magyar arany is a tokiói olimpián, a női kajak négyes a táv második felében állva hagyott mindenkit 500 méteren. A női pólósok történelmi bronzérmet szereztek, birkózásban egy ötödik, öttusában egy hatodik hely született még. A programot itt találják.

Kajak-kenu: 2012 és 2016 után a tokiói olimpián is nyert a női kajak négyes, nagy fölénnyel szerezték meg az aranyérmet 500 méteren. Kozák Danuta, Csipes Tamara, Kárász Anna és Bodonyi Dóra féltávnál a hármason haladó belaruszok mögött a második volt, de csak minimális volt a különbség. A második 250 méteren viszont mindenkit állva hagytak, csapásról csapára növelték az előnyüket, a helyszíni mérés szerint az övék volt a legnagyobb sebesség. Végül több mint fél másodpercet, nagyjából három métert vertek a másodikra.

A vezérevezős, Kozák Danuta a hatodik olimpiai aranyérmét szerezte, ezzel már ő az olimpiatörténet legeredményesebb magyar női sportolója, és a második legeredményesebb magyar sportoló Gerevich Aladár mögött. Az egyéniben ezüstérmes Csipes Tamara kétszeres bajnok lett Tokióban, Kárász Anna és Bodonyi Dóra először nyert olimpiát.

A Nádas Bence, Béke Kornél, Csizmadia Kolos és Tótka Sándor összetételű férfi kajak négyestől már az bravúr volt, hogy bejutottak a fináléba, végül a hetedik helyen zártak. Balla Virág és Takács Kincső a női kenu páros 500 méteren ötödik helyen ért célba, míg Adolf Balázs a férfi kenu egyes 1000 méteren a B döntőben hetedikként, összesítésben a 15.-ként ért be.

Vízilabda: A tokiói olimpia női vízilabdatornáján Magyarország megszerezte a női póló első olimpiai érmét. A bronzmeccset 11-9-re nyertük az oroszok ellen, visszavágva a riói olimpián szintén a bronzmeccsen elszenvedett vereségért. A meccs magyar kapusgóllal ért véget, Magyari Alda üres kapuba talált be. Háromgólos előny után 0-4-es sorozat jött, de innen is sikerült fordítani a hajrában.

Öttusa: Pénteken Kovács Sarolta bronzérmet szerzett, a férfiaknál a júniusi világbajnokságon aranyérmes Marosi Ádám a csütörtöki körvívás után 20 győzelemmel a 10. helyen állt, Kasza Róbert 15 nyert asszóval a 27. helyen kezdte a szombatot.

Marosi 9., Kasza 12. lett a második számban, az úszásban. Marosi 1:59.50, Kasza 2.00.61-es időt úszott az öttusában szokásos 200 méteres távon, amivel 311, illetve 309 pontot szereztek. A bónusz vívásban aztán Marosi nem nyert asszót, így nem kapott pluszpontot, Kasza viszont két ellenfelét is legyőzte, így neki két ponttal jobb lett a tegnapi gyengébb víváseredménye. Ezzel összetettben a magyarok közül Marosi állt jobban ekkor, 531 ponttal holtversenyben a 9. volt, Kasza pedig a 36 fős mezőnyben a 22. volt 501 ponttal.

A lovaglásban, ami tegnap a nőknél a sok veréssel nagyon átrendezte a pályát és a sorrendet is, viszonylag jó sorsolást kaptak a a magyarok, Marosi az egyik olyan lovat, Farome-ot kapta, aki a nőknél tökéletes pályát futott tegnap, csak ketten tudtak verőhiba nélkül végigmenni tegnap, míg Kasza egy olyan lovat, I'm on topot kapta, amelyik tegnap nem futott a versenyben. A nőknél semmire nem hajlandó, az addig vezető német Annika Schleu versenyét tönkre tevő Saint Boyt ma megússzák az öttusázók, az ő neve már nem került be a kalapba.

A lovaglásban Kasza 29 hibaponttal zárt. A lova már a második akadálynál visszahőkölt, később még egy verőhibája volt. Az időtúllépéssel kapott büntetések után Kasza a nem túl jó 271 pontot lovagolt, a szám előtt mögötte állók közül öten is megelőzték a jobb lovaglásuknak köszönhetően. Az utolsó számban, a lézerfutásban a magyarnak így nem lehetnek vérmes reményei. Marosi Ádám sokkal jobban szerepelt: hibátlanul teljesítette a pályát, a kis időtúllépésért kapott három hibapontot.

Összesítésben Marosi a 7. helyen várta a lézerfutást, Kasza a 24. helyről, közel másfél perces hátránnyal indulhatott. A futásban Marosi egy helyet javítva a 6. helyen fejezte be az olimpiát, Kasza a 26. helyen ért célba.

Birkózás: Utolsó magyar birkózóként a szabadfogású Muszukajev Iszmail maradt versenyben Tokióban, aki a 65 kilósok mezőnyében indult. Muszukajev még pénteken kezdte meg a szereplést, a nyolcaddöntőben az argentin Agustin Alejandro Destribatsot verte magabiztosan 9-4-re, majd a 2018-as japán világbajnok Otoguro Takuto elleni vereséggel került a vigaszágra, ahol a bronzérem esélyéért folytathatta szombaton.

Elsőként a mongol Tulga Tumur Ochir ellen játszott a bronzmeccs jogáért, a mongol még az első fordulóban esett ki Otoguróval szemben. Az első menet végén az orosz származású, honosított magyar birkózó ellen indult meg a 30 másodperces óra, ami azt jelezte, hogy muszáj akcióba lendülnie. A fél perc elteltével nem történt érdemi akció, így a mongol birkózó 1-0-s előnyhöz jutott. Így a második menetben mindenképpen legalább egy akció kellett volna Muszukajevtől a bronzmérkőzésbe jutáshoz.

Muszukajev a második menet elején meghúzva előnybe került – amikor a mongolt kényszerítették támadásra, egy jó kontrával elkapta ellenfele lábát, és egy határozott lerántással 2-1-es előnybe került. Ekkor még 108 másodperc volt hátra a vigaszági mérkőzésből, de csak egy kisebb szünet után folytatták, a magyar birkózó orrvérzését kellett elállítani.

Az utolsó percbe érve megint Muszukajevnek kellett támadni, de ez még belefért, hiába lett 2-2, a magyar a nagyobb értékű akcióval továbbjutásra állt. A mongol támadásba lendült, úgy tűnt, hogy sikerült is kiléptetnie Muszukajevet, de a videózás során kiderült, hogy ő maga is kilépett, és mivel így a visszanézést is elbukta, Muszukajev 4-2-es győzelemmel jutott be a bronzmérkőzésbe.

Ott az orosz Gadzsimurad Rasidov várt rá, aki nem kis név, 2019-ben világbajnok volt, előtte sorban két vb-ezüstöt gyűjtött, de két Eb-címet is fel tud mutatni, és nem mellesleg az első számú kiemelt volt az olimpiai tornán.

A bronzmeccs a vigaszági mérkőzéshez hasonlóan indult, Muszukajevnek kellett először 30 másodpercig támadni, ám mivel ez nem hozott akciót, Rasidov 1-0-s előnybe került. Utána viszont, az első menet legvégén Rasidov akcióba lendült, Muszukajev mögé került, majd kilépett a magyar birkózó, így az orosz már 2-0-ra vezetett, sőt, a sikertelen magyar videózás után 3-0-s előnnyel várta a második menetet.

Ezzel Muszukajev kényszerhelyzetbe került a második menetre, mindenképpen mennie kellett előre, de Rasidov maradt a kezdeményezőbb, Muszukajev egy dolgot tudott: kilépessel egy pontra menteni, nehogy kétpontos mögé kerülés legyen, csakhogy így Rasidov 5-0-ra lépett el, és végül meg is nyerte a bronzérmet, így Muszukajev az ötödik helyen zárt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!