Allyson Felix a valaha volt legsikeresebb amerikai olimpiai atléta, a 4x400-as váltóval szerzett aranya már a 11. érme volt

2021. augusztus 7. – 15:17

frissítve

Allyson Felix a valaha volt legsikeresebb amerikai olimpiai atléta, a 4x400-as váltóval szerzett aranya már a 11. érme volt
Az olimpiai bajnok 4x400-as amerikai váltó tagjai (b-j): Allyson Felix, Athing Mu, Dalilah Muhammad és Sydney McLaughlin – Fotó: Hannah Mckay / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Csodás napjai lettek az olimpia végére a 35 éves amerikai sprinternek, Allyson Felixnek, aki pénteken a 400-on szerzett bronzérmével minden idők legsikeresebb női atlétája lett az olimpián, majd vasárnap a 4x400-as női váltóval aranyat nyerve a valaha volt legsikeresebb amerikai atléta lett az olimpiák történetében:

ez volt a 11. érme, hét aranyat, három ezüstöt és egy bronzot nyert, amivel megelőzte a legendás Carl Lewist, aki a sprintszámokat és a távolugrást váltogatva jutott kilenc aranyig és egy ezüstig.

Minden nemzetet nézve a rekorder a finn közép- és hosszútávfutó Paavo Nurmi a maga 12 olimpiai érmével.

Felix és az amerikai váltó ellentmondást nem tűrően nyert a szombati döntőben, az ezüstérmes lengyelekre majdnem 4 másodpercet vertek úgy, hogy az első 400 méter után még csak a második helyen álltak. Ekkor vette át Felix a váltóbotot, ő már elsőként adta tovább, a végén pedig kétség sem férhetett az amerikai sikerhez. A 3:16.85-ös eredmény a világ valaha volt 5. legjobb eredménye ebben a számban.

Felix 17 éve, Athénban szerete első olimpiai érmét, amikor 200-on ezüstérmes lett. Pekingben már az arany is meglett, ott 200-on szintén második lett, de a 4x400-as váltó tagjaként már olimpiai bajnok lett. Londonban három aranyat gyűjtött, 200-on javított, a 4x400-on címet védett társaival, 4x100-on pedig szintén elvitték az aranyat. Rióban a két váltóval lett olimpiai bajnok, 400-on pedig ezüstérmes, míg Tokióban a már említett bronzot és a mostani aranyat nyerte.

A 13 olimpiai érme mellé 13 világbajnoki címe, 3 világbajnoki ezüstje és 2 bronza van Felxinek.

4x400-on utoljára 1992-ben, Barcelonában nem az amerikaiak nyertek, akkor a Független Államok Közösségének sportolóit magába foglaló Egyesített Csapat nyert az USA előtt.

Pár perccel a női váltó győzelme után a férfiak 4x400-as versenyében hasonlóan nagy sikert arattak az amerikaiak, javítva valamit a nem túl fényes tokiói sprinteredményeiken. A Michael Cherry, Michael Norman, Bryce Deadmon, Rai Benjamin összetételű váltó Hollandia és Botswana előtt lett olimpiai bajnok.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!