Jéggel teli szatyorral a meze alatt futott be a női maraton győztese

2021. augusztus 7. – 02:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az nem meglepetés, hogy a tokiói olimpia női maratonját kenyai futó nyerte, de az már némileg az, hogy a félmaraton világrekordere, Peres Jepchirchir megelőzte a maraton csúcstartóját, Brigid Kosgeit. Arra sem sokan fogadtak volna, hogy a komoly maratonfutó múlt nélkül rendelkező amerikai Molly Seidel bejön harmadiknak

Ahogy a gyaloglásban, úgy a női maratonfutásban sem jött be az a számítás, hogy a Tokióból Szapporóba helyezett versenyen majd elviselhetőbb körülmények lesznek. Maratont nagyjából 10 fok körüli hőmérsékleten ideális futni, de a nők hajnal hatkor már 25 fokban, 84 százalékos relatív páratartalom mellett startoltak el. A 42 kilométer alatt, most is próbálták a lehető legtöbb hűtési technikát bevetni, folyamatosan locsolták, jegelték magukat a futók.

A nehéz körülményekkel nem is mindenki bírt el, a világbajnoki címvédő Ruth Chepngetich fel is adta a versenyt, és sok tapasztalt futó járt ugyanúgy. Néhányan nagyon hirtelen zuhantak meg, mint például az izraeli Lonah Chemtai Salpeter, aki 38 kilométernél még a harmadik-negyedik helyen haladt. De aztán váratlanul sétába váltott, és alig állt meg a lábán, végül 21 perces hátránnyal jutott el a célvonalig.

Peres Jepchirchir folyamatosan cserélgette a jeges szatyrokat, hogy hűtse magát a maraton ideje alattFotó: Clive Brunskill/Getty Images
Peres Jepchirchir folyamatosan cserélgette a jeges szatyrokat, hogy hűtse magát a maraton ideje alattFotó: Clive Brunskill/Getty Images

A meleg miatt elég moderált tempóval kezdődött a maraton, tíz kilométeren még egy bő hatvanfős boly haladt együtt. Féltávig nem is volt különösebben nagy az iram, még itt is sokan voltak együtt, de ezután lassan lemorzsolódott az élcsoport. Huszonhét kilométernél még tízen voltak elől, 33-nál már csak öten. Két kenyai, Kosgei és Jepchirchir, az amerikai Seidel, a már említett Salpeter, és a bahreini színekben versenyző Eunice Chumba lettek az éremesélyesek. Chumba 36 kilométernél szakadt le. Egy kilométerrel később a kenyaiak ritmust váltottak, amire Seidel és Salpeter megpróbáltak reagálni, de de az izraelinek a versenyébe is került.

Seidel megpróbált tapadni, de nem tudta visszadolgozni magát 10 másodperces hátrányból, hiába közelített egy-egy szakaszon. A mezét folyamatosan jeges tömlővel kitömő Jepchirchir 40 kilométer után még egy sebességi fokozatot talált, ami már a szám világcsúcstartójának, Kosgeinek is kellemetlen volt, gyorsan hátrányba került.

Jepchirchir a körülményeket tekintve nem rossz idővel, 2:27:20-szal nyert, 16 másodperccel előzte meg Kosgeit, 26-tal Seidelt. A harmadik helyen befutó amerikai szereplése elég nagy meglepetés, nemcsak azért, mert kibírta a hőséget, hanem azért, mert Seidel az olimpia előtt összesen két maratont futott, és a legjobb eredménye a London Maratonon elért hatodik helye volt.

Hogy a melegben érdemes volt saját tempót menni, azt Volha Mazuronak példája is bizonyította. Az Európa-bajnok belarusz korábban leszakadt, 35-nél csak 9. volt, de onnan felfutott az ötödik helyre, sorra megfogta a magukat túlvállaló ellenfeleit.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!