Márton Anna majdnem bronza, egy történelmi triatlonos eredmény és egy 13 éves olimpiai bajnok deszkás

Legfontosabb

2021. július 26. – 16:56

Márton Anna majdnem bronza, egy történelmi triatlonos eredmény és egy 13 éves olimpiai bajnok deszkás
A későbbi ezüstérmes Rayssa Leal a gördeszkázás női street kategóriájában. Fotó:Jeff Pachoud / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Nem hozott újabb érmet a hétfő a magyar küldöttségnek az olimpián, így azt is lehetne mondani, hogy vasárnap után a mai sem volt az ő napjuk – pedig amúgy több sportágban is hősiesen helytálltak a sportolóink. Ezen túl volt még örömében őrjöngő ausztrál úszóedző, szupervékony norvég mez, egy olyan dobogó, ahol 14 év volt az átlagéletkor, meg még pár érdekesség hétfőről.

A hétfői napok általában markáns változással járnak a hétvégékhez képest, leginkább abban, hogy megint korán kell kelnie az embernek, de a tokiói olimpia miatt az igazi sportfanatikusok valószínűleg az elmúlt két napon is irreálisan korán keltek.

Nekik a szokásosnál biztosan kisebb traumát jelentett a hétfő, amit ezzel a lendülettel fel is írhatunk az olimpia pozitív hatásai közé.

Aki kifejezetten a magyarokra volt kíváncsi, annak hétfőn is korán kellett kelnie, sőt, igazából az volt a legjobb, ha le sem feküdt, a triatlon ugyanis magyar idő szerint vasárnap 23:30-kor kezdődött. Ezt pedig, mint utólag már tudjuk, érdemes is volt követni, Bicsák Bence ugyanis minden idők legjobb magyar triatlonos eredményét szállította azzal, hogy hetedik lett, de ennyire még ne szaladjunk előre, vegyük szépen sorjában a dolgokat.

Mit csináltak hétfőn a magyarok?

Vasárnaphoz hasonlóan érmek szempontjából a hétfőt sem kifejezetten lehet a magyarok napjának nevezni, olyannyira nem, hogy ma egyetlen érmet sem szereztek a magyar sportolók. Ehhez egyedül a sérüléssel küzdő Márton Anna állt közel, de tőle igazából az is hatalmas bravúr volt, hogy az első meccsen kiugrott térdével egyáltalán eljutott a bronzmeccsig. Itt a francia Manon Brunet-vel vívott, akit eddig mindig megvert, de most a francia dominált, és bár volt pár tus, amikor úgy tűnt, Márton vissza tud kapaszkodni, Brunet hidegvérrel zárta le a találkozót.

Ahogy az fentebb már kiderült, először a magyar triatlonosokért, vagyis Bicsák Bencéért és Tóth Tamásért lehetett izgulni, Bicsák pedig egészen szenzációs versenyzéssel, magából mindent kiadva lett hetedik. A verseny rajtja elég különösre sikeredett, az úszórajtnál csak a fél mezőny ugrott vízbe – köztük Bicsák is –, úgy kellett őket visszaterelni a rajthoz. A magyar versenyző ennek ellenére is végig remekül versenyzett, a végén pedig a futásnál jó hajrával ért oda a hetedik helyre. Mindezt úgy, hogy

saját bevallása szerint az elmúlt két napban is annyira fájt a térde, hogy még a lépcsőn sem tudott normálisan felmenni.

Az úszóknál is volt egy érmet nem érő, ám magyar viszonylatban remek teljesítmény, a Milák Kristóf, Szabó Szebasztián, Bohus Richárd, Németh Nándor összeállítású 4x100-as férfi gyorsváltó országos csúccsal lett ötödik. Némethnek ez azért is eshetett jól, mert korábban nem jutott be a döntőbe 200 gyorson, nem úgy a váltóban ugyancsak úszó Milák, aki 200 pillangón a legjobb idővel jutott elődöntőbe – Kenderesi Tamás a nyolcadik legjobbal abszolválta ugyanezt. Hosszú Katinka 200 vegyesen megnyerte a saját előfutamát, de így is csak a második legjobb idővel jutott tovább, az amerikai Kate Douglass volt előtte.

Magyar viszonylatban szintén érdemes kiemelni, hogy dzsúdóban némi meglepetésre már az első fordulóban kiesett az Európa-bajnok Karakas Hedvig. A lengyel Julia Kowalczyk másfél perc után egy fejenátforgatással dobta el Karakast, a zsűri pedig videózás után úgy ítélte, hogy a magyar az oldalára esett, így ellenfele vazaarival győzött. A végére pedig a küzdelmeket hétfőn megkezdő magyar női pólósok maradtak, akik hiába vezettek négy góllal is, végül 10-10-es döntetlent játszottak az oroszok ellen. Ha valaki az összes magyar eredményre kíváncsi, ide kattintson.

A dobogó, ahol 14 év volt az átlagéletkor

Vasárnap egy 22 éves japán gördeszkás írt történelmet az olimpián, Horigome Juto nyerte ugyanis az olimpiák történetének első gördeszkás aranyérmét. Hétfőn ezt újabb gördeszkás érmek követték, egészen pontosan a női street kategóriában hirdettek eredményt, a bajnok pedig Nisija Momidzsi lett, akivel kapcsolatban azt kell kiemelni, hogy mindössze 13 évesen állhatott fel a dobogó legfelső fokára. Nisija 13 évesen és 330 naposan minden idők második legfiatalabb olimpiai bajnoka lett, a rekorder továbbra is az amerikai műugró Marjorie Gestring, aki 1936-ban 13 évesen és 268 naposan nyert.

Gestringnek amúgy ez is maradt az egyetlen olimpiai érme, mert a második világháború miatt 1940-ben és 1944-ben sem tartották meg a játékokat, 1948-ban pedig elvérzett a kvalifikáción.

Az igazi pláne viszont az volt az egészben, hogy a szám ezüstérmese a szintén 13 éves brazil Rayssa Leal lett, míg a bronz a 16 éves japán Nakajama Funához került. Ez egyrészt azt jelenti, hogy a dobogósok átlagéletkora pontosan 14 év volt, másrészt pedig azt, hogy összeadva is csak 42 évesek, ami még mindig kevesebb, mint egy rakás, jelenleg is Tokióban versengő olimpikon. És akkor íme a három lány a dobogón:

Fotó: Jeff Pachoud / AFP
Fotó: Jeff Pachoud / AFP

Aszcendált úszóedző, szupervékony mez, meg még pár dolog

Alighanem sokan emlékeznek még a tavaly novemberben meghalt argentin legenda, Diego Maradona ünnepléseire a 2018-as futball-vb-ről, azon belül is a Nigéria elleni drámai továbbjutásról, amikor ünneplés közben az asztrálteste ránézésre elhagyta a valódit, és egy dimenziókon átívelő utazásra indult. Most valami hasonlón ment keresztül Dean Boxall ausztrál úszóedző, akinek tanítványa, Ariarne Titmus 400 gyorson legyőzte a legyőzhetetlennek hitt Katie Ledeckyt. Ez tényleg nem kis dolog, Boxall pedig örült is neki rendesen, úgy üvöltözött, mint Goku egy izmosabb Kamehameha előtt, aztán vademberként ráncigálta a korlátot, a mögötte álló asszisztens nem győzött menekülni előle.

Ennél egy fokkal kevésbé volt bizarr a norvég triatlonisták átlátszó, szupervékony meze, amiről még a nők között induló Lotte Miller is azt mondta, hogy biztos utánuk fognak fordulni miatta, de aggodalomra semmi ok, a mell és az ágyék feketével van kitakarva. A férfiaknál már debütált is a mez, Kristian Blummenfelt ebben tudott győzni, de utólag elmondta, hogy kicsit csalódott, mert nem volt olyan meleg, mint amilyenre készültek ezzel a ruhával. A végére pedig álljon itt még pár érdekesség a hétfői napról felsorolásos formátumban:

  • Tokióban jön a tájfun, ami az ottani tudósítónk szerint a japánokat nem igazán érinti meg, de kétségtelenül ijesztően hangzik, egyes versenyeket pedig még befolyásolhat is.
  • Már a második dzsúdós lépett vissza, mielőtt megmérkőzött volna egy izraeli sportolóval, ám az egyelőre nem derült ki, hogy a szudáni Mohamed Abdalraszul miért döntött így.
  • Több izgalmas meccset is játszottak a férfi kézilabdacsapatok, a prímet viszont egyértelműen a norvég-spanyol vitte, ahol a spanyolok nem kis részben a Veszprémben védő Rodrigo Corrales remek védéseinek köszönhetően 28-27-re győztek egy időn túli hetessel.
  • A szlovénok Luka Dončić vezérletével lemosták a pályáról az argentin kosárcsapatot, a Mavericks sztárja pedig tényleg tarthatatlan volt, már az első félidőben beszórt 31 pontot, és sorra osztotta ki a leginkább a Harlem Globetrottershez illő passzokat.
  • A dél-koreai íjászok pedig tovább folytatták a lenyűgöző sorozatukat, és a férfi csapatversenyben is győztek, így eddig az összes aranyat ők húzták be Tokióban. Halkan tesszük hozzá, hogy a tegnap győzedelmeskedő női csapat amúgy 33 éve nem veszített meccset olimpián.

Az éremtábla élén jelenleg a házigazda japánok állnak nyolc arannyal, két ezüsttel és három bronzzal, a magyaroknak egyelőre egy arany, illetve egy ezüstérme van. Folytatás kedden, itt a magyarok programja a következő olimpiai napra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!