Átlátszó, szupervékony mezzel készültek a norvég triatlonisták, de szerintük nem is volt elég meleg Tokióban

2021. július 26. – 07:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A tokiói olimpián a férfiak triatlonversenyében a norvég Kristian Blummenfelt győzött, aki csapattársaihoz hasonlóan egy áttetsző fehér mezben versenyzett. A norvégok kérésére ezt a mezt a tokiói hőségre készülve fejlesztették ki, és talán ez volt a siker egyik kulcsa. A nők között induló Lotte Miller is hasonló mezt fog viselni.

„Az emberek utánunk fognak fordulni, mert ez egy áttetsző mez, de az intim részek, a mell és az ágyék feketével vannak kitakarva” – idézte Millert az NRK. A triatlonos azt mondta, hogy számára nem kellemetlen az átlátszóság, csak az számít, hogy jól működjön a mez.

A triatlonosok mindhárom számukat ugyanabban a ruhában teljesítik, a norvégoknál felmerült, hogy felvesznek egy úszónadrágot a fehér mez alá, de végül ezt elvetették. Természetesen ezt a mezt nem azért találták ki, hogy merészsége miatt megbámulják a viselőit, hanem a jó hőháztartási mutatói miatt.

„Két órán át fogunk versenyezni. Még ha nem is hűt le minket ez a ruha, legalább nem szívja a hőt magába. Minden kis dolog számít, főleg ebben a hőségben, szóval azt hiszem, nagy előnyt jelenthet” – mondta Miller.

Kristian Blummenfelt útban a triatlonaranya felé az átlátszó mezben – Fotó: Loic Venance / AFP
Kristian Blummenfelt útban a triatlonaranya felé az átlátszó mezben – Fotó: Loic Venance / AFP

A norvégok a Trimtex nevű céget kérték fel a fejlesztésre. Az új dressz vékonysága miatt fele olyan nehéz, mint más mezek, fehér színével pedig jobban visszaveri a fényt. A ruha fejlesztésében részt vevő Ole Aleksander Bu azt mondta, a mez lényege az, hogy segítsen megszabadulni a felesleges hőtől. Azt nyilatkozta, hogy nagyon kis teljesítménynövelő hatása lehet, de talán pont ez számít majd, ha hajrázni kell az éremért. Hogy mennyit számított a mez, azt nehéz felmérni, de a norvégok kiemelkedően szerepeltek, Blummenfelt nyert, Gustav Iden a nyolcadik, Casper Stornes a tizenegyedik lett.

Blummenfelt arról beszélt, hogy más nemzetek is kísérleteztek hasonló mezekkel, de a norvégoké a legjobb. Az olimpiai futama után egy kicsit panaszkodott is, hogy nem volt elég meleg. „A mi csapatunk a világelső a hőségre való felkészülésben, szóval egy kicsit elégedetlenek vagyunk, hogy nem volt olyan meleg, mint amilyenben reménykedtünk.” Ennek részben az az oka, hogy a triatlon rajtját nagyon koránra, reggel fél hétre tették.

A friss olimpiai bajnok egyébként nem túl gyakran edz hőségben, Bergenben, ahol él, az év kétharmadában 10 fok körüli a hőmérséklet.

A norvég triatlonisták Ole Aleksander Búval egy fogadást is kötöttek, ha ketten dobogóra állnak, akkor a célban mért testhőmérsékletük mérőszámát a szakvezető fenekére tetoválják, ha három dobogós lenne, akkor a fejét is leborotválják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!