Országos csúccsal olimpiai ötödik lett a 4x100-as gyorsváltó

2021. július 26. – 05:31

frissítve

Országos csúccsal olimpiai ötödik lett a 4x100-as gyorsváltó
Németh Nándor, Milák Kristóf, Szabó Szebasztián és Bohus Richárd ünnepli az 5. helyezést Fotó: Kovács Tamás/MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Új országos rekorddal szerzett ötödik helyet a Milák Kristóf, Szabó Szebasztián, Bohus Richárd, Németh Nándor összeállítású 4x100-as gyorsváltó a tokiói olimpián.

A hatodik idővel döntőbe jutó magyaroknál Milák kezdett, és a hetedik helyen váltotta Szabót, miközben ekkor az első helyért az amerikai és a francia váltó küzdött. Szabó álomrajtot vett, bár egy kicsit meghűlt társaiban ereiben is a vér, látva a 0,04-es reakcióidőt.

Az első ötvenén feljebb hozta a magyar csapatot, de a száz métere végén maradt a hetedik pozícióban a csapat. Bohus Richárd már az ötödik helyen váltotta a hétfői úszóprogramban már egy 200 méteres gyorsot teljesítő Németh Nándort, aki nagy hajrával megtartotta ezt a helyet. A váltó összideje 3:11,06 lett, ami egyben új országos rekord is. A korábbi csúcsot még a 2017-es vb-n állították fel, akkor egyébként harmadik lett a csapat. Most egy jobb idő is az ötödik helyre volt elég.

A harmadik százon még az olaszok nagyon tapadtak az amerikaiakra, de az utolsó váltásnál már egyértelműen az utóbbiak voltak fölényben, az Egyesült Államok simán megszerezte az aranyat. Az olaszok mögött Ausztrália hozta el a bronzérmet.

Milák Kristóf azt mondta a célba érkezés után, hogy a 48.2-es ideje nagyjából annak felel meg, amit tud, picit elmarad a legjobbjától, de most egyáltalán nincs rákészülve a száz gyorsra, azaz nagyon örül, hogy így sikerült neki. „Vasárnap eléggé be voltam feszülve, most ez egy könnyed, laza úszás volt, és szerintem óriási, amit ma csináltunk így a srácokkal.”

Szabó Szebasztián: „Szerencsére Ricsi tartott egy kis motivációs beszédet a last callban, ami sokat jelentett, mert még jobban rápörögtünk, viszont lazán tudtunk úszni. Tény, kicsit korán lőttem ki, pillanatra meg is ijedtünk, de szerencsére nem volt gond, aztán pedig mentem, ahogy tudtam. Ez a váltó, az ember odaadja a szívét, odaadja mindenét, és abból ki tud jönni egy ilyen részidő is.”

Bohus Richárd látta a társain, hogy megint kezdenek idegeskedni a rajt előtt, ezért tartott nekik egy kis előadást, hogy csak élvezzék ezt az egészet, és tényleg élvezték. Mindenki a legjobbját adta, ami belefért, beletettek mindent, talán még többet is. „Kristóf megint nagyot ment elsőre, Szebi ma utolérte a vízalatti kamerát, elképesztő volt, amit ma úszott, és óriási volt látni, ahogy jön Nándi az ostorcsapásaival, én tudtam, hogy ezekkel a rettenetes hosszú karjaival szépen lenyúlja a franciákat is. Ötödikek lettünk, megvan a csúcs, tényleg fantasztikus érzés.”

Németh Nándornak 200 gyorson nem sikerült a döntőbe jutnia, ez a helyezés kárpótolta valamelyest. „A végén érzékeltem, hogy Metella meghal mellettem, reméltem, hogy ha csak pár centivel is, de sikerül előtte beérnem, nagyon boldog vagyok, hogy őket is meg tudtuk előzni”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!