Jótékonysági kiállítás nyílt az elhunyt fotóriporter, Móricz-Sabján Simon emlékére

2023. február 28. – 13:03

Jótékonysági kiállítás nyílt az elhunyt fotóriporter, Móricz-Sabján Simon emlékére
Résztvevők a Móricz-Sabján Simon fotóriporter emlékére rendezett kiállítás megnyitóján az Einspach Fine Art & Photography galériában 2023. február 27-én – Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Meghosszabbították az elhunyt fotóriporter, Móricz-Sabján Simon emlékére szervezett jótékonysági kiállítást, a tárlat március 10-ig látogatható. A fővárosi Einspach Fine Arts & Photography Galériában kiállított képek megvásárolhatók, az eladásokból befolyt teljes összeget az elhunyt fotós családjának ajánlják fel.

A többszörösen díjazott 42 éves Móricz-Sabján halálhíre a teljes magyar kortárs fotográfus közösséget megrázta. A gyászból egy olyan közös megmozdulás, összefogás született, amire Móricz-Sabján Simon jó barátja szerint korábban még nem volt példa. „Szerintem ez is az bizonyítja, hogy Simon nem volt egy megosztó személyiség, őt mindenki elfogadta és a munkáit mindenki elismerte” – mondja Bácsi Róbert László fotográfus, a kiállítás egyik főszervezője.

Móricz-Sabján Simon fotóriporter, dokumentarista fotográfus 2022. december 28-án hunyt el. 2003-tól a Népszabadság munkatársa volt, 2016 végétől pedig a Manager Magazin és a Világgazdaság fotográfusa. A napilapos munkái mellett személyes anyagok elkészítésén is dolgozott, amelyek fókuszában társadalmi problémák és hétköznapi történetek álltak.

Ő volt az egyetlen fotós, aki a koronavírus-járvány idején hitelt érdemlően tudósíthatott arról, valójában mi zajlik a magyar kórházakban. A Covid-osztályokon készült képeit hat díjjal értékelte a zsűri a 40. Magyar Sajtófotó kiállításon 2022-ben. Ugyanebben az évben elnyerte a Robert Capa Magyar Fotográfiai Nagydíjat is az alföldi életmód változásait dokumentáló Árnyéksáv című sorozatával. A nemzetközi és hazai elismerések mellett tagja volt a MÚOSZ Fotóriporteri Szakosztály elnökségének, a Magyar Fotográfusok Társaságának, és ő volt az egyik alapítója a magyar fotóriportereket tömörítő Pictorial Collective-nek.

Móricz-Sabján Simon: Árnyéksáv
Móricz-Sabján Simon: Árnyéksáv
Móricz-Sabján Simon Árnyéksáv című sorozatának képei is láthatóak és megvásárolhatóak a kiállításon
Móricz-Sabján Simon Árnyéksáv című sorozatának képei is láthatóak és megvásárolhatóak a kiállításon

A többszörösen díjazott fotós emlékére szervezett kiállítás ötlete már tavaly decemberben körvonalazódni kezdett. „Már amikor Simon elment, lehetett érezni, hogy sokan szeretnének segíteni, akár a temetés és a búcsúztató körül, és egyre többen írtak, hogy szeretnének tőle képet venni. Ezért is született meg bennünk az ötlet, hogy egy kiállítást szeretnénk szervezni, ahol más fotósok munkáit is meg lehetne vásárolni, és a befolyt összegből pedig Simon családját támogatni” – mondja Bácsi Róbert, akinek Csizek Gabriella kurátor segített kitalálni a kiállítás koncepcióját, a megvalósításba pedig Einspach Gábor galériatulajdonost is bevonták.

Móricz-Sabján Simon: Árnyéksáv
Móricz-Sabján Simon: Árnyéksáv
Sylvia Plachy: Vattacukor
Sylvia Plachy: Vattacukor

A március 10-ig látogatható tárlaton Móricz-Sabján Simon négy munkája mellett a hazai és külföldi fotográfus szcéna nagyjainak alkotásai szerepelnek majd. „Nem volt lehetőségünk arra, hogy leüljünk Simon összes munkáját végignézni, és kiválasztani, hogy melyik képeket áruljuk, és szerintem nagyon korai is lenne még. Ezért is gondoltunk arra, hogy más, elismert fotósok munkái legyenek kiállítva” – fejti ki Bácsi Róbert.

Molnár Zoltán: Gyergyói Havasok
Molnár Zoltán: Gyergyói Havasok
Urbán Tamás: Pillangó
Urbán Tamás: Pillangó

A kiállítók között olyan nevek szerepelnek, mint Keleti Éva, Dezső Tamás, Hapák Péter, de olyan külföldi alkotók képei is láthatók majd, mint a tavaly elhunyt Nadja Massün. „Az volt az elképzelésünk, hogy a fotográfia minden területéről jelenjen meg egy-egy képviselő munkája, a konceptuális fotózástól kezdve a dokumentarista képeken át az olyan alkotásokig, ahol a fotó képzőművészeti alkotások részeként jelenik meg” – teszi hozzá Bácsi Róbert, aki szerint a fotósok kiválasztása nem volt egyszerű feladat. Nagyon sokan ajánlották fel a képeiket, helyszűke miatt azonban nem lesz lehetőség mindent kiállítani. A fotóvásár szervezői ezért is gondoltak arra, hogy a tárlat folytatásaként szeretnének létrehozni egy online aukciót, ahol korlátlan számú alkotás elfér egymás mellett, amelyekből szintén vásárolhatnak az érdeklődök.

Balazs Gardi: Homokvihar
Balazs Gardi: Homokvihar
Bácsi Róbert: India
Bácsi Róbert: India

A tárlaton megvásárolható képeknek fix ára lesz, ami függ a fotó méretétől is, és attól is, mennyire keresett fotós készítette. Az alkotások értékének meghatározása Bácsi Róbert szerint közös döntés volt, amiben részt vettek szervezőkként ők is, az Einspach Fine Arts & Photography galéria, és persze maguk a fotósok is.

Dezső Tamás: Sphagnum Moss
Dezső Tamás: Sphagnum Moss
Kovalovszky Dániel: Green Silence
Kovalovszky Dániel: Green Silence

A szervezők azt remélik, hogy a fotográfia világában jártas szakértők és gyűjtök mellett sok érdeklődő is betér majd a galériába. Azok számára is készülnek támogatási lehetősséggel, akik nem feltétlenül tudnak vagy akarnak nagyobb értékben vásárolni. „Révész Tamás készített egy képet Simon temetésen. A fotón kamerák sorakoznak a földön, és az egyik tetejére egy szál fehér rózsát tettek. Ebből a képből száz darabot nyomtatunk kis méretben. Ha valaki nem tudja megengedi magának, hogy megvásároljon egy drágább képet, de szeretné támogatni Simon családját, ennek a képnek a megvásárlásával ezt megteheti” – mondja Bácsi Róbert.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!