Meghalt Móricz-Sabján Simon fotográfus

2022. december 29. – 11:04

Meghalt Móricz-Sabján Simon fotográfus
Fotó: Mohai Balázs

Másolás

Vágólapra másolva

December 28-én éjjel elhunyt Móricz-Sabján Simon fotóriporter, dokumentarista fotográfus.

1980-ban született Kiskunhalason, 2003-tól a lap bezárásáig a Népszabadság munkatársa, 2016 végétől a Manager Magazin és a Világgazdaság fotográfusa volt. Napilapos munkája mellett sok időt szánt a személyes anyagai elkészítésére, elsősorban az emberre és környezetére koncentrálva, legyen szó akár egy társadalmi problémáról, akár hétköznapi történetekről, hosszabb távon, akár évekig is foglalkozott egy-egy témával.

Móricz-Sabján Simon az egyetlen magyar fotográfus, aki a hazai kórházi covid helyzetről hitelt érdemlően tudósíthatott, a 40. Magyar Sajtófotó Pályázaton hat díjjal értékelte a zsűri a munkáját, képeiből készült összeállításunkat itt találja.

Fotó: Móricz-Sabján Simon
Fotó: Móricz-Sabján Simon


Kétszeres China International Press Photo Contest nyertes illetve Pictures of the Year International (POYi), NPPA Best of Photojournalism, Prix International de la Photographie, PDN, FCBarcelona Photo Award, Slovak Press Photo és ASPAward díjazott fotográfus.

Munkáival számos külföldi és magyarországi elismerés mellett 43 alkalommal nyert díjat a Magyar Sajtófotó Pályázaton, közöttük háromszor a MÚOSZ Nagydíját, 6 alkalommal a Munkácsi Márton díjat a legjobb kollekcióért, három alkalommal a 30 év alatti, legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporter díját, és háromszor a legjobb hírképért járó Escher Károly-díjat.

2009 és 2012 között Pécsi József Ösztöndíjas, több alkalommal nyert NKA ösztöndíjat illetve 2012-ben Budapest Fotográfiai Ösztöndíjat. 2013-ban Népszabadság-díjat, 2015-ben Hemző Károly-díjat kapott.

Részlet az Árnyéksáv című sorozatból – Fotó: Móricz-Sabján Simon
Részlet az Árnyéksáv című sorozatból – Fotó: Móricz-Sabján Simon


Móricz-Sabján Simon az alföldi életmód változásait dokumentáló Árnyéksáv című pályaművével 2022-ben elnyerte a Robert Capa Magyar Fotográfiai Nagydíjat, összeállításunkat itt találja.

Tagja a MÚOSZ Fotóriporteri Szakosztály elnökségének, a Magyar Fotográfusok Társaságának és egyik alapítótagja a magyar fotóriportereket tömörítő Pictorial Collective-nek. Móricz-Sabján Simon halálhírét legutolsó munkahelye, a Világgazdaság tette közzé.

Simon kollégánk és barátunk volt, mély fájdalommal búcsúzik tőle a Telex szerkesztősége.

Kedvenceink