Egy 19 éves nő egyedül repüli körbe a világot, rekord lehet belőle

2021. augusztus 18. – 16:36

frissítve

Egy 19 éves nő egyedül repüli körbe a világot, rekord lehet belőle
A belga–brit Zara Rutherford ultrakönnyű, Shark repülője előtt áll, mielőtt felszáll a Kortrijk-Wevelgem repülőtérről a belgiumi Wevelgemben 2021. augusztus 18-án – Fotó: Virginia Mayo/MTI/AP

Másolás

Vágólapra másolva

Rekordot akar beállítani azzal, hogy egyedül repüli körbe a világot egy 19 éves nő. A belga–brit Zara Rutherford augusztus 18-án indult az 51 ezer kilométeres útra, írja az MTI. A fiatal nő egy ultrakönnyű, Shark repülővel szállt fel. Ha sikerül teljesítenie a földkörüli utat, ő lesz a legfiatalabb nő, aki egyedül végigrepüli ezt a távot. A legfiatalabb világkerülő férfi pilóta 18 éves volt.

A világrekordot a nőknél jelenleg Shaesta Waiz tartja, aki 30 évesen repülte végig az utat 2017-ben. Rutherford elmondta: reméli, hogy vállalkozásával utat nyit a lányok és nők előtt a tudomány, technológia, mérnöki tudományok és matematika (STEM) területén, és másokat is arra ösztönöz, hogy nyomába lépjenek. „Szerettem volna körberepülni a világot, hogy a lányok lássanak és azt gondolják: egy nap én is szeretnék repülni” – nyilatkozta a Reutersnek.

Zara Rutherford – Fotó: Virginia Mayo/MTI/AP
Zara Rutherford – Fotó: Virginia Mayo/MTI/AP

Mint mondta: az a célja, hogy teljesítményével más lányokat is arra ösztönözzön, hogy majd megpróbálják megdönteni a rekordját, aztán pedig szálljanak versenyre a fiúkkal.

Rutherford szülei mindketten pilóták. Édesanyja, Beatrice de Smet ugyanakkor felidézte, hogy amikor lánya bejelentette, hogy mire készül, „a szíve kihagyott egy ütemet”, de nagyon büszke rá, és teljes mértékben támogatja.

Zara Rutherford az utat önerőből finanszírozza, eladta az autóját, és szponzorokat keresett terve megvalósításához. A fiatal nő 600 eurót szán faültetési projektekre, hogy ellensúlyozza a repülésével járó káros szén-dioxid-kibocsátást.

14 éves kora óta repül. Augusztus 11-én indult volna útnak, de az utolsó pillanatban elhalasztotta a felszállást, hogy egy új kamerarendszert szereljen a gépbe. 18-án a belgiumi Courtrai repülőteréről indult.

Az út várhatóan 250 órányi repülési időt, összesen nagyjából három hónapot vesz igénybe, 19 pihenőnapot tervez Rutherford, aki kétszer is keresztezi majd az Egyenlítőt, egyszer az indonéziai Jambi, másodszor a világ másik felén, a kolumbiai Tumaco felett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!