Horribilis összegért adta el egy fotóját Emily Ratajkowski

2021. május 15. – 12:07

Másolás

Vágólapra másolva

175 ezer dollárért (50 millió forintnál is többért) adta el egy fotóját Emily Ratajkowski a Christie's pénteki árverésén. A 2000 dolláros kikiáltási árról induló képen Ratajkowski látható keresztbe tett karokkal egy másik, az otthonában lógó műalkotás előtt. Ratajkowski még áprilisban jelentette be, hogy ezzel a szimbolikus lépéssel venné vissza a képmása feletti rendelkezési jogot, ezért is adta a műnek a Buying Myself Back: A Model for Redistribution (Visszavásárolom magam: Egy model újbóli felosztása) címet.


Na de miről is van szó? 2014-ben egy Richard Prince nevű művész nagy követőtáborral rendelkező celebek Instagram-oldaláról vett képernyőfotókból készített egy kézzel fogható, valós sorozatot, amit festményként ki is állított a New York-i Gagosian kortárs művészeti galériaban. Az egyik festményen Ratajkowski posztja szerepel, rajta a Sports Illustrated magazin egy 2014-es fürdőruhás fotózásán készült képével, ami Ratajkowskit ábrázolja a testére festett bikiniben. A festményeken kommentek is szerepelnek, Ratajkowski portréja alatt a művész fake hozzászólásával.

Prince a sorozattal korunk digitális, virtuális portréit akarta a hagyományos portréfestészet eszközeivel újrateremteni, és kiállítani egy tradicionális helyszínen, egy művészeti galériában. A sorozat nagy port kavart, több sztár lopást kiáltott, a művész azzal védekezett, hogy a felhasznált képek nyilvánosan hozzáférhetőek voltak az Instagramon, azok felhasználása belefér a méltányos használat fogalmába. A méltányos használat olyan jogi elv, amely szerint a szerzői joggal védett anyagok bizonyos körülmények között felhasználhatók a szerzői jog tulajdonosától való engedélykérés nélkül is.

Ratajkowski szerint viszont a digitális térnek is olyan helynek kell lennie, ahol a nők saját belátásuk szerint rendelkezhetnek képmásukkal, olyan feltételekkel oszthatják meg azt, ahogyan ők szeretnék, ennek ellenőrzésére is joguk van, és nem utolsó sorban megfelelő anyagi ellentételezésre is jogosultak. Ezzel szemben szerinte az internet sokkal gyakrabban szolgál olyan térként, ahol a nők testéről készült képeket azok beleegyezésük nélkül terjesztik mások, azokból profitálva.

A művészet is így működött a történelem során: a névtelen múzsákról készült művek dollármilliókért kelnek el, hagyományosan a férfi művészek karrierjét építik, miközben a művek alanyai nem kaptak semmit.

– írja Ratajkowski a posztja mellett.

A híresség egyébként az őt ábrázoló festményt meg is vásárolta 2016-ban, és ki is tette otthon a falra. Ez előtt a kép előtt látható azon a fotón, amit most adott el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!