Már le is szedték az Ódry Színpad-feliratot az SZFE épületéről

2021. február 4. – 14:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Néhány héttel azután, hogy kiderült, a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) új vezetése nem az intézmény Vas utcai épületében képzeli el az oktatást, és a legendás Ódry Színpadot is elköltöztetik, csütörtökön már le is szerelték az Ódry Színpad-feliratot az épület utcai homlokzatáról – közölte Facebookon a Független Szabad Egyetem.

A Hvg azt írja, Fischer Gábor filmrendező, Ódry Árpád dédunokája, aki korábban is szót emelt az épületben lévő Ódry-szoborért (azt kérve, hogy azt adják át azt a színiakadémia egykori igazgatója, Ódry „valódi örököseinek”, a szabadságukért harcolóknak), közleményben jelezte: „Az Ódry Színpadot kivégezték”. Hozzáfűzte: „Kellett ehhez egy pandémia, egy rendkívüli helyzet, sorozatos törvénysértések, önkényes diktátumok sorozata és néhány kollaboráns, akikkel mindezt véghez lehetett vinni. Sosem ismert nevek most végre egyetemi stallumhoz jutottak, és pár igazán nagy név pedig, ki tudja miért állt abba a sorba.”

Új SZFE-vezetés: Senki nem veszítette el a félévét

Senki nem veszítette el a félévét, a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatási osztálya rögzítette a tanulmányi nyilvántartó rendszerbe (Neptun) a 2020. november 6. előtti érdemjegyeket – közölte a Színház- és Filmművészeti Egyetem csütörtökön az MTI-vel.

Mint a közleményben kiemelik, a sajtóban korábban megjelent hírekkel ellentétben az egyetemen senki nem veszítette el az előző félévi eredményét. Az MTI szerint az egyetem vezetése december 12-én az SZFE honlapján közzétett tájékoztatója szerint módosította a tanév rendjét, és már akkor is közölték, hogy nem érvénytelen a félév az intézményben. A vezetés akkori közlése szerint február 1-től 19-ig pótolható az első félévben felvett órák november 27. és december 12. közé eső része, valamint az elmaradt vizsgákat is le lehet tenni – írja az MTI.

Élőlánccal tiltakoztak az SZFE modellváltása, autonómiájának elveszítése ellen az intézmény hallgatói és szimpatizánsok 2020. szeptember 7-én – Fotó: Bődey János/Telex
Élőlánccal tiltakoztak az SZFE modellváltása, autonómiájának elveszítése ellen az intézmény hallgatói és szimpatizánsok 2020. szeptember 7-én – Fotó: Bődey János/Telex

Több tanár távozik, az újak már érkeznek

Az SZFE önrendelkezésének, függetlenségének felszámolása miatt decemberben huszonkét tanár lépett vissza az osztályindítástól, Szász János és Fullajtár Andrea pedig már fel is mondott az intézményben.

Emellett közel harminc új oktatót nevezhetnek ki a Színház- és Filmművészeti Egyetemen a modellváltás részeként. A listán szerepel a Hír TV műsorvezetője, Velkovics Vilmos is, aki korábban többször élcelődött az SZFE diákjainak lázadásával.

A kiszivárgott oktatói listán többek között szerepel még Szarvas József, a Nemzeti Színház színésze, Baska Barbara, aki korábban Orbán Viktor miniszterelnök facebookos videóit készítette, Banner Géza, aki a Duna TV Kívánságkosár, illetve a Kossuth rádió Napközben című műsorát vezette.

De rajta van a most nyilvánosságra került listán Kiss-B. Atilla neve is, aki a Budapesti Operettszínház igazgatója, és akit több operettszínházi munkatársa is szexuális zaklatással és verbális bántalmazás eltussolásával vádolt meg.

Az egyetemi autonómia felszámolása

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói augusztus 31-én azután foglalták el az egyetem épületeit, hogy egy kormánydöntéssel az intézmény fölé rakott alapítvány új kuratóriuma, élén az egyetemet már többször bíráló Nemzeti Színház igazgatójával, Vidnyánszky Attilával elvette a demokratikusan választott szenátus legfontosabb jogköreit. Eszerint nem dönthetnek saját működési szabályzatról, költségvetésről, intézményfejlesztésről, nem nevezhetnek ki önállóan intézetvezetőket és osztályvezető tanárokat sem. Ezek a jogkörök mind a kuratóriumhoz kerültek át.

A hallgatók erre barikádot állítottak, őrséget állítottak, és kijelentették, hogy a kuratórium tagjait nem tartják legitimnek, és nem is engedik be őket az egyetem épületeibe. Végül a járványügyi korlátozások vetettek véget a hallgatók blokádjának. Az egyetemfoglalás két és fél hónapjáról készült fotóriportunkat itt nézheti meg.

Az SZFE új kancellárja, Szarka Gábor és Novák Emil általános rektorhelyettes november 6-án függesztette fel az egyetem őszi félévét. A hallgatók elutasították a tanév rendjének módosítását, és a Fővárosi Törvényszék szerint sem tekinthető semmisnek az őszi félév. A hallgatók a bevezetett új járványügyi rendelet miatt végül november 10-én hagyták el az egyetem elfoglalt épületeit. Másnap Vidnyánszky Attila, az SZFE fölé rakott alapítvány kuratóriumának elnöke kijelentette, hogy februártól új helyszínen fog folytatódni az oktatás.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!