Meghalt John le Carré

2020. december 13. – 23:50

frissítve

Meghalt John le Carré
Fotó: Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

89 éves korában meghalt John le Carré, angol író, aki számos ismert kémregény szerzője volt. Halálát tüdőgyulladás okozta, írja a BBC.

1931-ben született az angliai Dorsetben, majd az ötvenes években a brit hírszerzés, az MI5 tagja lett. Első regénye, az Ébresztő a halottaknak 1961-ben jelent meg, de az igazi áttörést A Kém, aki bejött a hidegről című műve hozta meg. Ez végül akkora siker lett, hogy később elhagyta a hírszerzést, és az írásra koncentrált, egészen 2017-ig volt aktív. Több műve is kapott filmadaptációt, ezek közül Az elszánt diplomata Golden Globe- és Oscar-díjat is nyert, de szintén ismert filmes feldolgozás volt a Suszter, szabó, baka, kém.

88 éves volt, amikor megkapta a százezer dolláros díjazással járó Olof Palme-díjat a regényeiben felmutatott véleményformálásért az emberiség alapvető kérdéseiről és az egyén szabadságáról. „Az egész világ figyelmét felhívta a világ vezető hatalmainak cinikus játékaira, a multinacionális cégek kapzsiságára és arra, hogy a korrupt politikusok milyen felelőtlenül játszanak a jólétünkkel. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a fasizmus milyen riasztó mértékben került előtérbe Európában és az Egyesült Államokban” – állt az indoklásban akkor. Az író a pénzdíjat az Orvosok Határok Nélkül szervezetnek ajánlotta fel. Egyébként néhány évvel korábban jelölték a Man Booker irodalmi díjra is, de mikor ezt megtudta, ő maga kérte, hogy vegyék ki a jelöltek listájáról, mert bár nagy megtiszteltetésként élte meg a jelölést, de nem érezte úgy, hogy versenyezni tudna irodalmi díjakért.

Az író ügyeit az elmúlt évtizedekben képviselő Jonny Geller közleményében azt írta, hogy a brit irodalom egyik nagy alakja távozott, akinek regényei és félelmet nem ismerő stílusa meghatározta a hidegháborús korszakot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!