Putyin ölelése után Kijevbe utazik a világ legnépesebb országának vezetője

Legfontosabb

2024. augusztus 21. – 20:55

Putyin ölelése után Kijevbe utazik a világ legnépesebb országának vezetője
Narendra Modi indiai miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök Moszkvában 2024. július 8-én – Fotó: Kremlin Press Office / Anadolu / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Alig másfél hónappal azután, hogy Moszkvában látványosan megölelte Vlagyimir Putyint, Narendra Modi indiai miniszterelnök Varsóba és Kijevbe látogat. Márpedig ilyet nem sűrűn tesz az indiai kormány: a világ legnépesebb országának miniszterelnökei a 30 éve független Ukrajnában soha, Lengyelországban pedig 45 éve nem jártak.

Az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború árnyékában ennek különös jelentősége van, már csak azért is, mert India eddig óvatosan elhatárolódott attól, hogy élesen elítélje Moszkvát a fegyveres agresszióért. Közben Oroszország a nyugati szankciók miatt több olajat exportált Indiába, ahonnan Európa nem olajat, hanem feldolgozott termékeket, elsősorban dízelt vásárol, a szankciók miatt pedig ezt az olajat csak olcsón tudják értékesíteni az oroszok.

Sértődéssel indult, párbeszéddel folytatódik

Modi szerdán Varsóba érkezett először, onnan várhatóan pénteken megy majd át Kijevbe vonattal. A kijevi út diplomáciai jelentőségét mutatja az is, hogy Volodimir Zelenszkij Modi moszkvai látogatása alatt azt mondta a vizitről: „Óriási csalódás, és megsemmisítő csapás a béke megteremtését célzó törekvésekre azt látni, hogy a világ legnépesebb demokráciájának vezetője ölelkezik a világ legvéresebb bűnözőjével.” Az elnök szavai után Indiában magyarázatra bekérették az ukrán nagykövetet. Hogy mindezek után mégis tető alá hozzák a látogatást, kölcsönös irányváltást jelez.

Moszkvának ez önmagában is figyelmeztető jel lehet, az pedig még inkább, hogy Modi haditechnikai együttműködésről is tárgyalni kíván Lengyelországgal. Ez a terület nem teljesen új a két ország közötti együttműködésben, elvégre a lengyel WB Electronics korábban már elnyert egy tendert, amely révén a cég által gyártott Warmate robotrepülőből is vásárolt az indiai hadsereg.

A látogatás a lengyel diplomácia erejét is mutatja, amellett, hogy az ország a térségben India legfontosabb kereskedelmi partnere is. Igaz, globálisan az évi hatmilliárd dolláros áruforgalom nem jelentős India 900 milliárd dolláros exportjához képest. Magyarország áruforgalma 2022-ben Indiával 1,3 milliárd dollár volt, ebből 788 millió India exportja volt, így Magyarországgal szembeni kereskedelmi többlete csaknem 300 millió dollárt tett ki.

A vizit ütemezése szokatlan: a szerdán Varsóba érkezett kormányfő előbb a 20 ezres indiai diaszpóra képviselőivel találkozott, a lengyel kormányfő, Donald Tusk és az államfő, Andrzej Duda csak csütörtökön fogadja Modit – írta a menetrendről az AP.

India békemissziójában jobban hisz a világ?

A több mint 1,4 milliárd lakosú modern kori India függetlenségének 1947 óta tartó története a stratégiai autonómiáról szólt: a hidegháborúban igyekezett a Nyugattal és a szovjet tömbbel is jó kapcsolatokat fenntartani, ekkor a blokkokon kívüli, úgynevezett el nem kötelezett országok mozgalmának vezető erejét adta. A világ legnépesebb demokráciájaként számontartott India – amelynek demokratikus rendszere sokak szerint Narendra Modi harmadik kormányfői ciklusával fokozatosan leépülőben van – a hidegháború után is törekedett stratégiai autonómiájának megőrzésére.

Ezt az ország puszta méreténél, gyorsan növekedő – bár egy főre számítva még mindig rendkívül alacsony, a magyar mutató hetedét sem elérő – GDP-jénél fogva a világ tudomásul is vette. Hogy mennyire, azt az Egyesült Államok külügyi szóvivőjének nyilatkozata jelzi, pár nappal azelőtt, hogy július 9-én Putyin fogadta Modit. Ez ráadásul egy nappal azután történt, hogy orosz rakétatámadást indítottak Kijev ellen, és eltalálták többek között a kijevi gyermekkórházat. 41 ember, köztük három gyerek halt meg akkor. Modi annyit azért megtett, hogy a látogatásán közölte Putyinnal: vérzik a szíve az ártatlan gyermekek halála miatt.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Hirosimában, a G7 vezetőinek csúcstalálkozóján találkozott Narendra Modi indiai miniszterelnökkel 2023. május 20-án – Fotó: Anadolu Agency / AFP
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Hirosimában, a G7 vezetőinek csúcstalálkozóján találkozott Narendra Modi indiai miniszterelnökkel 2023. május 20-án – Fotó: Anadolu Agency / AFP

„Bátorítjuk Indiát, hogy Oroszországgal fennálló, régóta tartó kapcsolatait, különleges helyzetét használja fel Putyin meggyőzésére, hogy hagyjon fel törvénytelen háborújával és törekedjen a békére” – Matthew Miller amerikai külügyi szóvivő akkori szavai lényegében békemisszióra utalnak, ami egészen más hozzáállást sugall, mint amilyen nyugati fogadtatásban részesült Orbán Viktor néhány nappal korábbi útja. Ezt a magyar kormányfő békemissziónak nevezte, az EU inkább hibának, miután az EU és a NATO tagállamainak vezetői közül ő volt az egyetlen a háború kezdete óta, aki kétoldalú találkozóra utazott Moszkvába, amiből Putyin többet profitálhatott, mint Orbán.

Újdelhi keresett azon, hogy nem ítélte el Moszkvát

India globális szereplőként igyekezett egyensúlyozni, nem ítélte el egyértelműen Moszkvát az agresszióért – bár kiállt az országok területi sérthetetlensége mellett –, és távol maradt több, az orosz agressziót elítélő szavazástól, többek között az ENSZ Biztonsági Tanácsában is.

Hasonlóan egyensúlyoz Kína is, amelynek az Oroszországot célzó nyugati szankciók miatt erősödő orosz gazdasági pozícióit féltékenyen nézi India. Igaz, India is profitált abból, hogy az oroszok EU felé tartó exportja jelentősen megcsappant, hiszen a földgázszállítása a töredékére zsugorodott, a kőolajra is szankciókat vetettek ki – bár ez alól a vezetékes szállításra Magyarország és Szlovákia is mentességet kapott.

Ezzel jelentősen megnőtt a szankciókon kívül maradt India orosz olajimportja. Szijjártó Péter ezt az EU szemére is vetette, mondván, az orosz olaj végül Indián át jut Európába. A külügyi és külgazdasági miniszter EU-s szankciókat ostorozó vádjai csak részben állják meg a helyüket. Ráadásul, ha a cél az orosz bevételek csökkenése, az ezzel is megvalósult, hiszen a profit egy része Oroszország helyett Indiában csapódott le, és azt sem jelenti, hogy ennek egészét az európai vásárlók állták.

India számításai szerint 10 milliárd dollárt spórolt két és fél év alatt az olcsóbbá vált orosz olajexporton – amelyet nem nyersolajként, hanem finomítás után, főként dízelként továbbított Európába. Az európai beszállítás azonban ingadozó a Jemen partjainál elhaladó tankerekeket veszélyeztető támadások miatt, és az orosz olaj importja is változó mértékű – ebben részben Kína felvevőképessége is szerepet játszik. Amikor ott csökkent az igény, nőtt az indiai felvásárlás. Júniusban napi 2,1 millió hordós maximumot is elért az orosz olaj importja. Az áruforgalom egészében is jelentős, idén 65 milliárd dollár lehet a két ország között, 2030-ra a 100 milliárdot is elérheti – részben pótolva az oroszok Európából kieső exportját.

India az orosz olaj kedvezőbb árú importjának érdekében kifejtett lobbitevékenységre is felhasználhatja a varsói és kijevi látogatást.

Ezzel ugyanis jelezheti, hogy ha Moszkva meg akarja tartani Indiát partnerként ezen a területen, akkor kedvezőbb áron kell szállítania, különben az újdelhi vezetés változtathat az ukrajnai háborúval kapcsolatos hozzáállásán. Ez pedig diplomáciailag kedvezőtlenül érintené a magát nyilatkozataiban egyre inkább a globális dél – leánykori nevén a harmadik világ – érdekeinek védelmezőjeként fellépő Oroszországot. Mindez független attól, hogy nem tudni pontosan, miről tárgyalhat Modi Zelenszkijjel: a találkozó önmagában is mutatja, hogy Újdelhi a korábbinál rugalmasabb diplomáciai mozgásokra készül.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!