Európai Tanács elnöke: Politikai hiba volt Orbán moszkvai útja

2024. július 10. – 21:04

Másolás

Vágólapra másolva

Politikai hiba volt Orbán Viktor találkozója Vlagyimir Putyin orosz elnökkel – ezt mondta Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a Reutersnek, amit a Portfolio.hu szemlézett.

Michel szerint az uniós tagállamok tisztán és érthetően reagáltak Orbán útjára, amikor kritizálták, hogy az Európai Unió soros elnökségét július elsejével átvevő Orbán az egész EU-t képviselve tárgyalt Putyinnal, az orosz elnök legalábbis ezt így értelmezte. Michel szerint a sok kritika súlyos figyelmeztetés a magyar elnökségnek, hogy ez a viselkedés elfogadhatatlan.

Orbán korábban egy Michelnek írt, kiszivárgott levélben tagadta, hogy az Európai Tanács vagy az Európai Unió nevében fejezte volna ki a véleményét vagy állt volna elő bármilyen javaslattal, amikor Putyinnal tárgyalt. Orbán útját az Európai Bizottság elnöke, az EU külügyi főképviselője és a NATO főtitkára is kritizálta. Több külpolitikai elemző is negatívan értékelte Orbán moszkvai útját, Rácz András Oroszország-szakértő szerint Putyin látványosan bolondot csinált a magyar miniszterelnökből.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!