Megalakult a Mi Hazánkkal a Szuverén Nemzetek Európája EP-frakció

2024. július 10. – 17:24

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdán megalakult a Szuverén Nemzetek Európája nevű európai parlamenti (EP-)frakció, írja a Financial Times.

„Történelmi nap. Megcsináltuk: Perceken belül megszületik az új európai pártcsaládunk és EP-frakciónk” – posztolta Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke X-en (a volt Twitteren) a csoport alakulóüléséről.

A frakció létrehozásához vezető útról bővebben ebben a cikkünkben írtunk.

Toroczkai a bejegyzésben arról írt: 28 képviselőjük van kilenc országból, „de lehetnek még csatlakozók”. Új csoport létrehozásához legalább hét tagállamból minimum 23 képviselő kell. Az EP legutóbbi, szerda dél körül frissített eredményei szerint az addigi legkisebb frakció a szélsőbaloldali GUE/NGL 46 képviselővel.

Frissítés: Az Euronews és a Politico szerint végül 25 képviselőjük lett nyolc országból, mert a a spanyol „Vége a bulinak” párt nem lépett be.

A Mi Hazánk elnöke hozzátette, hogy a román SOS Románia csatlakozását a kérésükre visszautasították. „Nekünk sikerült, ami a Fidesznek nem, amikor a szintén magyarellenes AUR román pártot felvették az ECR frakciójába” – utalt arra a magyarázatra, amit a Fidesz adott arra, miért maradt ki az akkor harmadik legnagyobb képviselő-csoportból. (Arról, hogy milyen okok álltak a háttérben, itt írtunk.)

A magyar kormánypártok azóta egy másik csoportot alapításában vettek részt Patróták Európáért (PfE) néven. Oda egy azóta megszűnt frakcióból, az Identitás és Demokráciából (ID) egy képviselőt leszámítva átlépett az összes tag. Így a szerdai frakció már a harmadik a jobbközép Európai Néppárttól jobbra a PfE és az euroszkeptikus ECR mellett.

Az Euractiv szerint az új frakcióba

  • az Alternatíva Németországnak (AfD) 14;
  • a lengyel Konföderáció 3;
  • a bolgár Újjászületés 3;
  • a Mi Hazánk 1;
  • a korábban ID-s cseh SPD Trikolór 1;
  • a szlovák Köztársaság 1;
  • a francia Visszahódítás 1;
  • valamint a litván Emberek és Igazságosság Uniója 1

képviselőt ad.

Több pártnak is csak egy része lépett be. Az AfD-t még a júniusi EP-választások előtt kizárták az ID-ből a volt listavezetőjük, Maximilian Krah botrányai miatt, de azóta őt kirakták a delegációból. Ahogy azt a hvg.hu kiszúrta, a kimaradók között van a Konföderációtól Anna Bryłka is, aki részben azzal indokolta a lépését, hogy egyes tagok kijelentései ellentétesek a lengyel nemzeti érdekekkel.

A Mi Hazánkat a Magyarságkutató Intézet volt történésze, Borvendég Zsuzsanna képviseli az EP-ben, miután Toroczkai visszalépett a párt listájának első helyéről.

A többi frakció már javában alkudozik a vezető tisztségekről (erre eredetileg július 4-ig volt egy nem hivatalos határidő), de a Financial Times szerint az új frakciót ugyanolyan karanténba zárhatják, mint korábban az ID-t vagy várhatóan a PfE-t. A posztokról az EP július 16-án kezdődő ülésén döntenek, ami az első lesz a testület júniusi újraválasztása után.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!