„Nem tudott lemondani a 7 milliós jövedelemről” – az EP-mandátumát átpasszoló Toroczkai beszólt Magyarnak

2024. június 18. – 19:31

Másolás

Vágólapra másolva

Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke a már jó előre bejelentett módon átadta az európai parlamenti mandátumát Borvendég Zsuzsannának, és az erről szóló közleményt kihasználta arra, hogy beleszálljon a mandátumát végül mégis felvevő Magyar Péterbe.

„Aláírtam a lemondó nyilatkozatot, amellyel átadtam az európai parlamenti mandátumomat dr. Borvendég Zsuzsannának. Van, aki nem tudott lemondani a havi kb. 7 millió forintos jövedelemről (és még rengeteg egyéb juttatásról), és egy irányított szavazással – ígérete ellenére – megtartotta magának az EP-mandátumot. Sikerült neki 8 érvet felsorakoztatni az EP-mandátum megtartása mellett, és egyetlen ellenérvet sem említeni. Mi ehhez képest a jogosan sokat kritizált nemzeti konzultáció vagy Karácsony budapesti lakógyűlése? Ezeknél legalább a látszatra adtak. Nem baj, vagyunk azért még egy páran, akiknek számít az adott szó, az elvek, az eszme, a közösség, akiket képviselünk” – írta a közleményében Toroczkai.

Magyar eredetileg nem akarta felvenni a mandátumát, de később ezt nem zárta ki a Telexnek. Hétfőre pedig egy szavazást írt ki, hogy menjen-e az EP-be, a bejegyzésében pedig szinte kizárólag a képviselősége mellett érvelt, és végül az igenek kaptak nagy többséget. (Aztán kedden kiderült, hogy Magyart és tiszás társait felveszik az Európai Néppárt frakciójába, aminek a hírére a KDNP ki is lépett onnan, illetve magából a pártcsaládból is.)

Az, hogy sem Toroczkai mint EP-listavezető, sem a második helyen álló Dúró Dóra nem fog beülni az Európai Parlamentbe, már régóta tudott volt. A párt egyetlen mandátumot szerzett, ezt az a Borvendég Zsuzsanna kapja meg, aki a Magyarságkutató Intézetnél végzett történészi munkájáról mondott le azért, hogy elvállalhassa a Mi Hazánk felkérését.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!