Orbánt javasolja az Európai Bizottság következő elnökének az Osztrák Szabadságpárt EP-listavezetője

2024. május 20. – 17:27

Orbánt javasolja az Európai Bizottság következő elnökének az Osztrák Szabadságpárt EP-listavezetője
Harald Vilimsky mond beszédet a szélsőjobboldali Identitás és Demokrácia (ID) pártcsalád ülésén 2024. március 23-án – Fotó: Andreas Solaro / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor miniszterelnököt akarja az Európai Bizottság elnökének Harald Vilimsky, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) európai parlamenti listavezetője. „Szerintem ez jó lenne Európának” – mondta az APA hírügynökségnek adott interjúban. Többek között azzal indokolta a javaslatát, hogy Orbán az egész európai elit ellentéte, és „garanciát jelent arra, hogy ilyen intenzitású illegális migráció nem lehetséges.”

A szélsőjobboldali Identitás és Demokrácia (ID) pártcsaládban politizáló Vilimsky többször is felszólalt már a magyar kormány mellett az Európai Parlamentben. Az április 10-i ülésen is téma volt a magyar jogállamiság, Didier Reynders arról beszélt, hogy több ponton osztják az EP aggályait a magyar „hetes cikkes” eljárásban. Az Európai Bizottság igazságügyért felelős tagja szerint a 2018-ban indult eljárást addig kell folytatni, amíg a kiváltó okokat nem kezelték, az ügyet kezelő tagállamoknak pedig méltányosan kell eljárniuk.

Vilimsky akkor felszólalásában abszurdnak nevezte, hogy szerinte Orbánt azért veszik célba, mert nem baloldali és nem háborúpárti, mint „egyesek” az Európai Parlamentben. Nevetségesnek és képmutatónak tartotta, hogy közben az Európai Ügyészség Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök üzenetei miatt vizsgálódik. Tiszteletet kért Magyarországnak, és abban bízott, hogy ebből több lesz a júniusi európai parlamenti választás után.

Vilimsky az APA-nak adott interjúban azzal is fenyegetőzött, hogy ha az FPÖ vezetésével alakulna osztrák kormány, akkor leállíthatják a befizetéseket az EU-ba. Azonban azt is kijelentette, hogy teljes mértékben elutasítják Ausztria kilépését az unióból, szerinte európai együttműködésre törekszenek. Viszont le akarják cserélni a mostani vezetőket, kevesebb biztost akarnak, és az Európai Parlament létszámát is megfeleznék. Szerinte több jogot kell biztosítani a nemzeti parlamenteknek.

2022 vége óta az FPÖ a legnépszerűbb párt Ausztriában, 28 százalékon állnak. A szociáldemokratákat (SPÖ) 23, az Osztrák Néppártot (ÖVP) 20 százalékra mérték a Politico összesítésében egy hónappal a június 9-i EP-választás előtt.

Mostanra gyakorlatilag az Európai Parlament összes pártcsaládja állított csúcsjelöltet, amelyik akart, azaz megnevezte, kit látna az Európai Bizottság élén, ha megnyerné a választást. A Politico már rendezett április végén egy vitát köztük, de a jövő héten tartják a hivatalos vitájukat is Brüsszelben. A legnagyobb európai parlamenti frakciójú pártcsaláddal, az Európai Néppárttal a háta mögött a legjobb esélyekkel indul ismét az Európai Bizottság vezetéséért Ursula von der Leyen.

Orbán Balázs, a kormányfő politikai igazgatója azonban tavaly ősszel nem mondta ki egyértelműen, hogy a főnöke nemmel szavazna, de a nyilatkozatok alapján mostanra elég furcsán venné ki magát, ha mégis igent mondana a folyamatosan bírált Von der Leyen újrázására. Arról itt írtunk részletesen, kinek milyen esélye van arra, hogy a következő bizottsági elnök legyen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!