Nincs tiszta ország az EU-ban a többek között Magyarország nélküli uniós ügyészség vezetője szerint

2024. április 10. – 10:36

Másolás

Vágólapra másolva

„Számomra az EU-ban nem létezik egyetlen tiszta ország sem” – jelentette ki a Szabad Európa szerint Laura Codruța Kövesi. Az uniós főügyészt kedden hallgatták meg az Európai Parlamentben a vádhatóság 2023-as tevékenységéről. A szervezet jelentése szerint tavaly az előző évinél több mint másfélszer több, 1371 vizsgálatot indítottak olyan ügyekben, amelyek 12 milliárd eurót meghaladó becsült kárt okoztak. Összesen közel kétezer esetben nyomoznak, ezek értékét több mint 19 milliárd euróra saccolják. A szervezet másfél milliárd eurót fagyasztott be 2023-ban, ez a 2022-es adat négyszerese.

Az európai főügyész szerint a tagállamoknak át kellene gondolniuk, hogyan viszonyulnak a fehérgalléros bűnözéshez. Úgy vélte, hogy ez az egyes országokban még mindig meglehetősen elnézően kezelt és nem túl szigorú büntetéssel sújtott pénzügyi bűncselekmény kéz a kézben jár a szervezett bűnözéssel. A különböző bűnözői csoportok áfacsalással mossák a más illegális tevékenységekből szerzett pénzt, mert ezt viszonylag könnyen meg tudják tenni.

Az uniós ügyészség többek között az Európai Bizottság vezetője, Ursula von der Leyen és a Pfizer gyógyszercég vezérigazgatója közötti, koronavírus elleni oltások beszerzése körül váltott üzenetek miatt is nyomoz. Kövesi elmondta, hogy az ügyben egyelőre nincs gyanúsított, jelenleg a tényeket veszik számba a több száz befutott panasz alapján.

A szervezetben a 27-ből 22 tagállam vesz részt. Ebben még nincs benne Lengyelország: jogilag nemrég ugyan csatlakozott, de technikailag majd akkor kapcsolódik be a tevékenységébe, ha kinevezik a delegált ügyészeket. Kövesi szerint Lengyelország csatlakozásával egyszerre több száz új ügy kerülhet az európai ügyészség látókörébe. Svédország eredetileg tavaszra ígérte, hogy benyújtja csatlakozási kérelmét, de erre a Szabad Európa információi szerint nyár végéig várni kell. Dánia és Írország korábban mentességet kapott a bel- és igazságügyi együttműködés alól. A két országot leszámítva a lengyel-svéd csatlakozással Magyarország maradna az egyetlen tagállam az uniós ügyészségen kívül.

Több ellenzéki párt és politikus régóta kampányol azzal, hogy Magyarország is csatlakozzon az uniós ügyészséghez, aminek újabb lendületet adott a Varga Judit volt igazságügyi miniszterről készült hangfelvétel, és ex-férje, Magyar Péter is igent mondana a tagságra.

Varga korábban, még miniszterként arról posztolt a Facebookra, hogy ez szuverenitási kérdés, az uniós ügyészséget létrehozó dokumentum nem felel meg olyan alapvető, elvi és szakmai elvárásoknak, mint a nemzeti önrendelkezés és az alkotmányos berendezkedés teljes tiszteletben tartása, a magyar Legfőbb Ügyészség pedig egyébként is munkamegállapodást kötött a szervezettel. Bóka János EU-ügyi miniszter nemrég a Hír TV-ben szakmailag megkérdőjelezhetőnek nevezte a csatlakozást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!