Most már az Európai Ügyészség vizsgálja az Ursula von der Leyen és a Pfizer vezérigazgatója közötti üzenetváltásokat

2024. április 2. – 09:35

Másolás

Vágólapra másolva

A liège-i ügyészség szóvivője szerint a legfelsőbb európai ügyészek nyomoznak az Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és a Pfizer vezérigazgatója közötti oltóanyag-tárgyalások kapcsán elkövetett bűncselekményekkel kapcsolatos vádak miatt, írja a Politico. Az Európai Ügyészség nyomozói az elmúlt hónapokban átvették a Von der Leyen ellen „közfeladatokba való beavatkozás, sms-ek megsemmisítése, korrupció és összeférhetetlenség” ügyében nyomozó belga ügyészségek munkáját. Az üggyel kapcsolatban azonban még nem történt vádemelés.

Miután beütött a koronavírus-járvány, több vállalat szinte azonnal elkezdett vakcinát fejleszteni, és a világ országai már azelőtt elkezdtek megrendeléseket leadni, hogy a különböző gyógyszerhatóságok engedélyezték volna magukat a vakcinákat. A Európai Bizottság javaslatára az uniós tagországok úgy döntöttek, hogy közösen intézik a vakcinabeszerzést. Az EU erre vonatkozó vakcinastratégiáját 2020-ban Magyarország is aláírta, és a közös uniós fellépés hozzájárult ahhoz, hogy a tagállamok kedvező feltételekkel jutottak oltóanyaghoz, a vakcinák elosztása pedig minden tagországnak egyenlő feltételekkel, lakosságarányosan történt.

A New York Times 2021 áprilisában lehozott egy „Így ütött nyélbe Európa egy Pfizer–vakcina-üzletet sms-ekkel és hívásokkal” című cikket, ami szerint Von der Leyen azt mondta a lapnak, hogy a harmadik, 1,8 milliárd adagos szerződés előtt a Pfizer vezérigazgatójával, Albert Bourlával sms-ben és telefonon beszélgetett.

Mivel ez volt a valaha kötött legnagyobb Covid-vakcinás megállapodás (kiszivárgott dokumentumok alapján a teljes készlet akár 35 milliárd euróba is kerülhet), egy német újságíró közérdekű adatigénylést nyújtott be, hogy megnézhesse az üzeneteket. A bizottság ezeket nem adta ki arra hivatkozva, hogy nem tárolták őket, mert az sms-eket rövid életű, efemer dokumentumként kezelik. Emiatt az EU-s ombudsman, Emily O'Reilly már 2022 januárjában hivatali visszaélésről beszélt, arra hivatkozva, hogy a EU-s jog szerint a dokumentum kategóriájába minden olyan tartalom belefér, ami befolyásol tetteket, döntéseket, a médiumtól függetlenül.

Az Európai Ügyészség október 14-én bejelentette, hogy nyomoznak az EU-s vakcinabeszerzés ügyében, de nem pontosított, így nem lehetett tudni, hogy ez érinti-e a Pfizergate néven elhíresült ügyet is. Most azonban konkrétan megnevezték a nyomozás tárgyát is, így már biztos, hogy a Von der Leyen és Albert Bourla közötti sms-ekről van szó.

Ezzel kapcsolatban a nyomozást eredetileg a belga igazságügyi hatóságok indították meg Liège városában 2023 elején, miután Frédéric Baldan helyi vakcinaszkeptikus körökhöz is köthető lobbista büntetőfeljelentést tett. Később a magyar és a lengyel kormány is csatlakozott hozzá – bár az utóbbi éppen visszavonja panaszát a Donald Tusk vezette EU-párti kormány választási győzelme után. A Politico két, névtelenséget kérő forrástól úgy tudja, hogy Orbán Viktor is tett feljelentést Von der Leyen a Pfizerrel folytatott oltóanyag-tárgyalásokon betöltött szerepe miatt.

Az Európai Ügyészség feladata, hogy olyan ügyekben nyomozzon, amiknél felmerül, hogy valaki visszaélt az uniós pénzekkel. Az unió kifizetett 2,5 milliárd eurót a kezdeti költségekre, de a legtöbb Covid-19-vakcináért végül a tagállamok fizettek, nem az EU. Azt azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy nem ez az első eset, hogy Von der Leyen körül sms-törlős korrupciós vádak merüljenek fel. Mikor még német védelmi miniszterként dolgozott, nyomozás indult a minisztérium ellen, mert felmerült, hogy nem a megfelelő módon adtak ki nagy összegű, állami megrendeléseket. A nyomozás előtt azonban több üzenet is eltűnt az akkori miniszter telefonjáról, amik egy részét ő, egy másik részét pedig állítólag egy asszisztense törölte.

Tavaly januárban pert indított a belga bíróságon Magyarország ellen a vakcinaszállítmányok miatt a Pfizer és a BioNTech, mert 2022 novemberében Magyarország jelezte, hogy az ukrajnai háború miatt nem fizetne ki 3 millió adag Pfizer–BioNTech-vakcinát, összesen 60 millió euró értékben. Ez az indoklás már csak azért is furcsa, mert közben pontosan ugyanezzel élt a Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) akkor is, amikor 2023 novemberében 72 ezer (kedvezménnyel együtt 92 ezer) Moderna-vakcinát rendelt. A rendelésnél a veszélyhelyzetre hivatkoztak, pedig a Modernától drágábban vették a vakcinát, mint a Pfizertől vehették volna. Ezért az eljárásért tízmillió forintra bírságolta meg a Közbeszerzési Döntőbizottság az NNGYK-t, sőt, a tízmilliós bírságon felül még négymillió forintot szabott ki a szerződés érvényessé nyilvánítása jogkövetkezményeként, és további egymillió forintot a Modernára is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!