14 millió forintot fizethet az NNGYK a Moderna-vakcinabeszerzés hibái miatt

2024. február 22. – 10:45

14 millió forintot fizethet az NNGYK a Moderna-vakcinabeszerzés hibái miatt
Bedros J. Róbert, az országos kórházfőparancsnok helyettese, főigazgató készül, hogy beadja Müller Cecília országos tisztifőorvosnak a Pfizer–BioNTech koronavírus elleni vakcinája második adagját a fővárosi Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban 2021. február 3-án – Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Tízmillió forintra bírságolta meg a Közbeszerzési Döntőbizottság a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központot (NNGYK) az őszi Moderna-vakcinabeszerzés miatt, írja a Népszava. A tízmilliós bírságon felül még négymillió forintot szabott ki a Döntőbizottság a szerződés érvényessé nyilvánítása jogkövetkezményeként az NNGYK-ra, és további egymillió forintot a Modernára is. A jogsértés ellenére a szerződés érvényben maradhat.

Az eljárást hivatalból indította a Közbeszerzési Hatóság elnöke, a Közbeszerzési Döntőbizottság február 20-án tette közzé az elmarasztalást. Az ellenőrzés azt állapította meg, hogy az NNGYK nem tudta meggyőzően bizonyítani a beszerzés feltétlen szükségességét, és azt sem, hogy előre nem látható okból előállt rendkívüli sürgősség miatt a nyílt, a meghívásos vagy a tárgyalásos eljárásra előírt határidők nem lennének betarthatók. A sürgősség azért sem állhatott fenn, mert az NNGYK már 2023. október elején küldött egy „indikatív ajánlatkérést” a Moderna magyarországi képviselőjének, vagyis másfél hónappal a novemberi nem nyílt beszerzés előtt már mennyiségre és kiszerelésre tudta, hogy mire lesz szüksége.

A Döntőbizottság arra is rámutatott, hogy a háborús vészhelyzetre hivatkozni azért is furcsa, mert az novemberben, a közbeszerzés megindítása idején már fél éve fennállt: a kormány 2023. május 12-én hosszabbította meg hivatalosan a veszélyhelyzetet.

A Telex írta meg elsőként, hogy tavaly a kormány közbeszerzés keretein belül 72 ezer (kedvezménnyel együtt 92 ezer) Moderna-vakcinát rendelt. Azzal indokolták, hogy csak Modernára szól a megrendelés, hogy a konkurens Pfizer nem is tett ajánlatot – csak azt nem tették hozzá, hogy az ajánlatkérés eleve a Moderna vakcinájára szólt, így nem érhette váratlanul a kormányt, hogy erre csak a Modernától érkezett ajánlat.

A közbeszerzés szerint ráadásul a Modernától drágábban vették a vakcinát, mint a Pfizertől vehették volna. Utóbbira azért nem került sor, mert a kormány perben áll a Pfizerrel, az ukrajnai háborúra hivatkozva ugyanis nem akar fizetni a szerződésben rögzített régebbi vakcinaszállítmányért. Bár a kormány szerint az EU „feleslegesen nagy mennyiségben rendelte meg és kényszerítette rá a tagállamokra” ezeket a vakcinákat, ezt az Európai Bizottság sokadjára is cáfolta, hiszen ők a tagállamok felhatalmazásával tárgyalták le a keretmegállapodást, amelyen belül a tagállami szerződés részleteit már a tagállami kormányok egyeztették a céggel. Érdekesség, hogy a Moderna-vakcinák beszerzésének sürgősségét viszont részben épp az ukrajnai háborúval indokolja a kormány.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) november 21-én indított közbeszerzést, amelyre november 30-ig lehetett ajánlatot tenni. Nem nyílt közbeszerzésről, hanem úgynevezett hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos eljárásról van szó, amelyben az ajánlatkérő az általa felhívott ajánlattevőkkel tárgyal a szerződés feltételeiről. A Moderna nyertes ajánlatának nettó ára 1 999 992 500 forint volt.

A kormány elvileg új szerződés és közbeszerzés nélkül is kérhetett volna a legújabb változatokból: két éve, miután nehezen követhető kommunikációs fordulatok után visszaszállt abba az uniós beszerzésbe, amelyből korábban kimaradt, olyan szerződést kötött a Pfizerrel, amely a mindenkori legújabb vakcinatípusra is érvényes volt. A Pfizer–BioNTech XBB.1.5-höz adaptált vakcináját idén augusztus 31-én engedélyezte az EU, a Modernáét szeptember 15-én, tehát még előbb is elérhetővé vált a szerződés hatálya alá tartozó vakcina, mint amire a mostani közbeszerzés irányul.

Korábban Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság elnöke hiánypótlási felhívást küldött Müller Cecíliának, amelyben több ponton ízekre szedte az országos tisztifőorvos érvelését, és részletesebb indoklást kért több állításáról is. Az ukrajnai háború miatti veszélyhelyzetet nem is fogadta el mint a vakcinabeszerzés sürgősségét indokoló körülményt, és azt kérte Müllertől, hogy „tényszerűen jelölje meg és támassza alá, hogy Ajánlatkérő álláspontja alapján konkrétan melyik körülmény minősül a rendkívüli sürgősséget indokoló körülménynek”. Müller erre a november 24-én küldött válaszában egyrészt azt írta, hogy azért kell sürgősen vakcina, mert a járványhelyzet ezt indokolja; másrészt azért megjegyezte, hogy a törvényileg kihirdetett veszélyhelyzetet álláspontja szerint nem lehet vitatni.

Az új típusú Moderna-vakcinát decembertől lehet kérni az oltópontokon, ezeket már csak a veszélyeztetett kategóriákba sorolt embereknek szánja az NNGYK.

A Döntőbizottság határozata ellen a Fővárosi Törvényszék előtt közigazgatási per indítható a határozat kézbesítésétől számított tizenöt napon belül.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!