Korrupciót orront a kormány, ezért nem kért a Pfizer-vakcinákból

2023. december 6. – 20:52

Másolás

Vágólapra másolva

A vakcinákat az Unió „feleslegesen nagy mennyiségben rendelte meg és kényszerítette rá a tagállamokra” – írta az RTL Híradónak a Kormányzati Tájékoztatási Központ, amikor a csatorna arról érdeklődött, miért döntött úgy a magyar kormány, hogy mégsem tart igényt a második körös közös EU-s beszerzésű Pfizer-vakcinákra. A kormány hozzátette: „A Pfizer-beszerzéseket a korrupció gyanúja lengte körbe az Európai Bizottságban”.

Míg az első EU-s közös vakcinabeszerzés során érkező oltóanyagért még nagy volt a tülekedés, az omikron variáns megjelenése után rendelt második közös beszerzéssel már tényleg sok volt a probléma 2021-ben. Orbán Viktor akkor nyilatkozott is arról, hogy az Európai Bizottság mindössze egy napot adott a tagállamoknak arra, hogy eldöntsék, kérnek-e Pfizer-vakcinát, és ha igen, mennyit.

A magyar kormány végül kért oltóanyagot, 2022 novemberében viszont ezt Orbánék visszamondták, és jelezték, nem szándékoznak kifizetni a 3 millió adag vakcinát. A szállítmány értéke a Pfizer szerint 60 millió euró, és az elmaradt megrendelés miatt idén januárban pert is indítottak Magyarország ellen. Hasonló okból perlik egyébként Lengyelországot is, Romániában pedig azért robbant ki botrány, mert az akkori kormány túl sok vakcinát rendelt, ezzel pedig kárt okozhattak a román költségvetésnek.

Az Európai Bizottság vakcinabeszerzései körül több eljárás is zajlik, a New York Times például azokat az sms-eket szeretné kiperelni, amikben Ursula von der Leyen bizottsági elnök nyélbe ütötte az üzletet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!