Beperelte Magyarországot a Pfizer és a BioNTech

2023. december 5. – 20:19

Másolás

Vágólapra másolva

Még januárban pert indított a belga bíróságon Magyarország ellen a vakcinaszállítmányok miatt a Pfizer és a BioNTech – írja a Politico, ami most szerezte meg a bírósági dokumentumokat. A hírt a Pfizer is megerősítette.

A pert azért indították, mert 2022 novemberében Magyarország jelezte, hogy az ukrajnai háború miatt nem fizetne ki 3 millió adag Pfizer-BioNTech vakcinát, összesen 60 millió euró értékben.

Az első bírósági meghallgatás márciusban volt, akkor elvetették a Pfizer kérelmét, hogy gyorsított eljárásban tárgyalják az ügyet. A per azóta nem haladt tovább. Az üggyel kapcsolatban küldtünk kérdéseket a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak. Ha válaszolnak, frissítjük a cikket.

A Pfizer hasonló pert indított Lengyelország ellen is, miután Varsó a magyar kormányéhoz hasonló indokkal nem vett át és nem fizet 60 millió adag oltóanyagért. Lengyelország pontosan arra hivatkozott, hogy az Ukrajnából érkező menekültek túl nagy pénzügyi terhet jelentenek, emiatt nem tudnak fizetni az oltóanyagért.

Az uniós beszerzést több oldalról is pereskedés övezi. A Politico szerint romániai ügyészek a korábbi miniszterelnök és két egészségügyi miniszter mentelmi jogát oldanák fel, mert szerintük túl sok oltóanyagot rendeltek, amivel 1 milliárd eurónyi kárt okoztak az országnak.

Belgiumban Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét jelentették fel, mert sokak szerint gyanús körülmények övezik a vakcinabeszerzést, amibe fontos szerepe volt. Mi is írtunk arról, hogy hogyan bonyolított le egy több tízmilliárd eurós vakcinabeszerzést sms-ben. A New York Times eközben azért pereli a bizottságot, hogy kiadják az említett sms-eket.

Az Európai Ügyészség október 14-én bejelentette, hogy nyomoznak az EU-s vakcinabeszerzés ügyében. Bár egyáltalán nincs kizárva, hogy a nagy Pfizer-üzlet miatt vizsgálódnak,

egyelőre nem hozták nyilvánosságra, hogy melyik vakcináról vagy melyik szerződésről van szó.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!