Az Európai Bizottság cáfolja a magyar kormány álláspontját a Pfizer kontra Magyarország perben

2023. december 7. – 07:01

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság nem vásárolt Covid-19 elleni oltóanyagot, hanem a tagállamokkal folytatott konzultációk alapján keretszerződéseket írt alá vakcinák beszerzéséről a gyógyszercégekkel – mondta a Népszavának Stefan De Keersmaecker bizottsági szóvivő reagálva arra, hogy a magyar kormány szerint feleslegesen rendelt be annyi vakcinát az Európai Bizottság.

A Pfizer és a BioNTech még januárban indított pert a belga bíróságon Magyarország ellen a vakcinaszállítmányok miatt. A pert azért indították, mert 2022 novemberében Magyarország jelezte, hogy az ukrajnai háború miatt nem fizetne ki 3 millió adag Pfizer-BioNTech vakcinát, összesen 60 millió euró értékben. Az uniós beszerzést több oldalról is pereskedés övezi. A Politico szerint romániai ügyészek a korábbi miniszterelnök és két egészségügyi miniszter mentelmi jogát oldanák fel, mert szerintük túl sok oltóanyagot rendeltek, amivel 1 milliárd eurónyi kárt okoztak az országnak. Belgiumban Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét jelentették fel, mert sokak szerint gyanús körülmények övezik a vakcinabeszerzést, amibe fontos szerepe volt.

Ebben a helyzetben talán nem meglepő, hogy a különböző oldalon állók máshogyan kommunikálnak ugyanarról az eseményről. Ugyanis a Kormányzati Tájékoztatási Központ szerint is nyilvánvaló, hogy a vakcinákat a bizottság feleslegesen nagy mennyiségben rendelte meg és kényszerítette rá a tagállamokra.

Stefan De Keersmaecker bizottsági szóvivő szerint viszont a pandémia idején minden fontos döntést az úgynevezett irányító testület hozott, amelyben valamennyi uniós ország és a biztosi kollégium képviseltette magát. A tagállamok ott döntöttek arról, hogy mennyi vakcinára és milyen feltételek mellett van szükség.

A tárgyalások alapján egyeztetett az Európai Bizottság a gyártókkal, és keresztszerződésben rögzítették a megrendelni kívánt oltóanyag mennyiségét.

Viszont később több tagállam is változtatni szeretett volna ezeken a szerződéseken, aminek oka lehet, hogy a Pfizer késett a vakcinák kiszállításával. A Népszava szerint Magyarország is változtatni akart a Pfizerrel kötött szerződésén, ám végül a módosítást nem írta alá, így a korábbi megállapodása maradt érvényben, és az abban foglaltak kötelezik most is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!