A fideszes képviselők tartózkodtak, az EP megszavazta az Ukrajnát támogató uniós eszközt

2024. február 27. – 15:34

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Parlament a keddi plenáris ülésén megszavazta a 2027-ig tartó uniós költségvetés emelését. A többletpénz segítségével

  • biztosítják Ukrajna hosszabb távú támogatását;
  • jut belőle az akkumulátorgyártáshoz hasonló stratégiai iparágakra;
  • valamint egyéb célokra, például a migráció visszaszorítására szánt egyezményekre, valamint egy közösen felvett uniós hitel megemelkedett kamataira is.

Az ukrán eszközhöz és az iparsegítő programhoz egy-egy külön jogszabályt is meg kellett szavazni.

Az eredeti, menet közben az ukrán támogatást leszámítva alaposan megnyirbált javaslatról itt írtunk bővebben.

Magát a költségvetési emelést 499 igennel, 67 nem és 31 tartózkodás mellett fogadták el. Az EP összesítése alapján mindegyik szavazó magyar képviselő támogatta a végső változatot. Azt, hogy a Fidesz is köztük lesz, a javaslat keddi vitáján jelentette be Deli Andor. A párt listájáról EP-be jutott képviselő azzal indokolta a döntést, hogy szerinte a kormány februárban világos garanciát kapott: „a bennünket érintő támogatásokat a módosítások nem érinthetik hátrányosan”, azokat csak Magyarország használhatja fel.

Orbán Viktor részben ugyanezt említette eredményként a februári rendkívüli EU-csúcson, ahol politikailag jóváhagyta a csomagot. Az ülést azért kellett összehívni, mert decemberben még vétózott, így nem jöhetett létre a költségvetés módosításához szükséges egyhangú tagállami egyetértés. A februári végső változatba viszont valójában csak egy egymondatos visszautalást tettek egy korábbi, a magyar támogatásokat legfeljebb részben érintő európai tanácsi következtetésre, vagyis a betoldott szöveg semmi újdonságot nem jelentett. A Magyarországnak elkülönített pénzeket eleve nem veszélyeztette a felülvizsgálat és Ukrajna többlettámogatása.

A büdzsé emelése mellett a képviselőknek kedden külön meg kellett szavazniuk az ukrán eszközt és a stratégiai iparágakat segítő új programot. Előbbivel 16 milliárd eurónyi vissza nem térítendő támogatást és 33 milliárd eurónyi hitelt nyújthatnak az orosz invázió alatt álló uniós tagjelöltnek 2027-ig. Ezt 536 igennel, 40 ellenében is 39 tartózkodással fogadták el az EP közleménye szerint. A testület összesítése alapján a szavazó magyarok a fideszesek kivételével támogatták a javaslatot, de a nagyobbik kormánypártból tartózkodtak.

A stratégiai iparágakat – köztük az akkumulátorok és elektromos autók gyártását – támogató program létrehozásával már minden voksoló magyar képviselő egyetértett. Ezt 517 igennel, 59 nem és 51 tartózkodás mellett szavazta meg a teljes testület.

A javaslatokat az EU Tanácsának is el kell fogadnia. A tagállami miniszterekből álló szerv már nem sokkal az állam- és kormányfők februári politikai alkuja után elvi megállapodást kötött az EP-vel a csomag elemeiről.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!