Az olasz antifa I. S. ügyéről vitázott az EP, a Fidesz nem szólalhatott fel

2024. február 5. – 19:08

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar börtönviszonyokról és az olasz antifasiszta aktivista, I.S. ügyéről vitázott hétfőn az Európai Parlament. I. S.-t azzal vádolják a magyar hatóságok, hogy a tavaly februári, kitörés napján történt utcai támadások egyik fő szervezője volt. Bűnszervezetben elkövetett, életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletével gyanúsítják.

Fogva tartása körülményei ugyanakkor kisebb diplomáciai vihart kavartak az olasz és a magyar kormány között. Az olasz közvélemény azon háborodott fel, hogy egy januári interjúban I. S. korábbi cellatársa többek között arról beszélt: patkányok és poloskák voltak a zárkájukban. Erre erősített rá I. S. apja, aki úgy nyilatkozott, hogy lányával „úgy bánnak, mint egy állattal”. Tovább fokozta az olaszok felháborodását, hogy az előkészítő tárgyaláson bilincsben és vezetőszáron vitték be a tárgyalóterembe az aktivistát. Az Euronews cikke alapján európai parlamenti képviselők egy csoportja hétfőn az EP strasbourgi épületében tiltakozott a tárgyalás képeivel.

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök vezeti az Európai Konzervatívok és Reformerek uniós pártcsaládját, ahová Orbán Viktor szerint a Fidesz csatlakozni fog a júniusi európai parlamenti választás után. Az olasz kormányfő telefonon is felhívta a magyar kollégáját az ügy miatt.

A fogva tartás körülményei alapvetően nemzeti hatáskörbe tartoznak, de az uniós alapjogi charta előírja, hogy az alapvető emberi jogokat tiszteletben kell tartani, mondta hétfőn Mairead McGuinness az Európai Bizottság részéről. A biztos – aki a tőkepiacokért felel, így feltehetően az alapjogokért felelős kollégáit helyettesítette – elismerte, hogy van egy 2022-es ajánlásuk az előzetes fogva tartás körülményeiről, de ez jogilag nem kötelező. Ugyanakkor akad egy keret, amit mindkét érintett tagállam elfogadott, és ez lehetőséget ad arra, hogy egy gyanúsított a hazájában töltse le az előzetes letartóztatást.

Orbán Magyarországa újabb támadást indított az európai jogállamiság ellen, mondta – más hétfő délutáni vitákhoz hasonlóan csak pár tucat képviselő előtt – Brando Benifei. Az olasz szocialista képviselő szerint I. S.-t szörnyű körülmények között tartják fogva már egy éve és le nem fordított magyar iratokat kellett aláírnia. A nacionalistákkal szemben szerinte hallgat Giorgia Meloni miniszterelnök kormánya, amit kínosnak és szégyenletesnek tartott. I. S. esete nem egyedi, hanem emblematikus egy olyan országból, amely meggazdagodik az uniós támogatásokból, miközben nem tartja be a közös szabályokat, de az EU nem egy pénzkiadó automata, be kell tartani az uniós előírásokat, mondta a baloldali képviselő.

Pietro Fiocchi a legnagyobb olasz kormánypártból, a Giorgia Meloni által vezetett Olasz Testvérektől úgy vélte, hogy a baloldal eszközként használja a vitát Olaszország és Magyarország támadására. Emlékeztetett rá, hogy az olasz külügyminiszter maga is beszélt az ügyben a magyar kollégájával. A kormány diplomáciai és politikai szinten is mindent megtesz a gyors, méltányos eljárásokért I. S. és minden külföldön fogva tartott olasz állampolgár esetében. Nem az EP dolgának tartotta, hogy döntsön I. S. bűnösségéről, de a testületnek biztosítania kell az uniós szabályok betartatását és a fogva tartás körülményeinek méltányosságát EU-szerte.

Győri Enikő fideszes EP-képviselő a vita előtt közvetlenül olaszul kérte, hogy ha tiszteletben tartják a jogállamisági elveket, adjanak lehetőséget a magyar képviselőknek is. Miközben Magyarországot vádolják, egy olasz nagyon súlyos bűncselekményeket követett el Magyarországon és hazudott – mondta, de a kéréséről már korábban döntöttek és nem kapott szót.

Korábban Facebookon is sérelmezte, hogy a vita napirendjén egy magyar képviselő sem kapott helyet. Az Európai Parlamentben szerinte úgy támadják Magyarországot, hogy nem ad lehetőséget a válaszadásra és a védekezésre, „szégyellje magát a baloldali többség, amely nem ismeri a méltányos eljáráshoz való jogot”. Baloldali offenzívára panaszkodott, de úgy vélte: a fogva tartás körülményei megfelelnek az uniós előírásoknak az ellátás és a higiéniás körülmények tekintetében is. „A hölgy szavahihetősége többször megkérdőjeleződött az eljárás során, mert hamisan nyilatkozott a családi állapotáról, végzettségéről”, így „érthetetlen, miért ad hitelt a szavainak az olasz média”.

A vitán (a szélsőbaloldali GUE/NGL kivételével) minden EP-frakciótól és a függetlenektől is csak egyetlen képviselő szólalhatott fel. A Fidesz utóbbiak csoportjába tartozik, de közülük az olasz ellenzéki Öt Csillag Mozgalom jutott lehetőséghez, a szót kapó hét képviselőből öt olasz volt.

Az ülés után Deutsch Tamás úgy kommentálta a vitát, hogy minden jóérzésű ember az áldozatokkal érez együtt, de mind az elkövetők, mind az európai és magyar dollárbaloldal által médiában kreált, Magyarországot lejáratni szándékozó cikk semmibe veszi az áldozatokat, miközben az elkövetőt akarják sajnáltatni. Minden kísérlettel szemben sem sikerült politikai vitát vagy konfliktust létrehozni Olaszország és Magyarország kormányai között, a Fidesz EP-képviselőcsoportja pedig megvédi Magyarországot az európai baloldal újabb alaptalan és rágalmazó támadásaival szemben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!