Politico: „A béka segge alatt” van a bizalom Orbán és a többi uniós vezető között

2024. január 26. – 08:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Néhány uniós vezető megelégelte a magyar kormánnyal szemben alkalmazott eddigi félkemény taktikát, és fokoznák a nyomást, napirendre vennék például Orbán Viktor kizárását a döntéshozatali folyamatokból, értesült a Politico. A lap egy ismert magyar mondással kezdi a cikket, mégpedig azzal, hogy a diplomáciai kapcsolatok szintje jelenleg „a béka segge alatt van”.

Egy névtelenséget kérő tisztségviselő arról beszélt, hogy ez a mondás jól kifejezi a bizalmi viszonyt Orbán és más vezetők között. Ha a magyar miniszterelnök a következő brüsszeli csúcson is megakadályozza az Ukrajnának szánt ötvenmilliárd eurós segélycsomag jóváhagyását, akkor „valós lehetőséggé válna” a hetes cikk szerinti eljárás továbbléptetése, ami akár a magyar kormány szavazati jogának megvonásához vezethet.

Közben a Népszava egy bennfentes parlamenti forrás alapján arról számolt be, hogy előreláthatólag csütörtökön, az EU-csúcs napján szavaz az Európai Parlament jogi bizottsága arról, hogy a képviselők az EU Bírósága elé citálják-e az Európai Bizottságot, amiért tavaly decemberben felszabadított Magyarországnak 10,2 milliárd euró felzárkóztatási támogatást.

Az Európai Parlament múlt héten megvitatta a legutóbbi uniós csúcstalálkozó eredményeit. Az állam- és kormányfők az Európai Tanács decemberi találkozóján döntöttek róla, hogy megkezdik a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával, de Orbán Viktor vétózta a közös költségvetés emelését és a további támogatást az orosz invázió alatt álló uniós tagjelöltnek.

Az Európai Bizottság épp a csúcs előtti napon döntött úgy, hogy a magyar hatóságok teljesítették az igazságügyi reformokat, miután aznap kihirdették az utolsó kért jogszabályt a Magyar Közlönyben. Ezzel részben hozzáférhetővé vált az uniós költségvetésből a felzárkóztatási támogatások csak emiatt blokkolt, 10,2 milliárd eurós része.

Az Európai Parlament 2018-ban kezdeményezte az eljárás első szakaszát. A tagállamok az időnkénti meghallgatások ellenére eddig nem döntöttek sem a leállításáról, sem a továbbléptetéséről, így Magyarország még mindig az eljárás első bekezdése szerinti ágban van. Itt az uniós miniszterek négyötödös többséggel mondhatnák ki: fennáll az egyértelmű veszély, hogy Magyarország súlyosan megsérti az uniós alapértékeket. Előtte ajánlásokat tehetnek, de még idáig sem jutottak el. Az állásfoglalás „rendkívül sajnálatosnak tartja”, hogy a tagállamok nem tudtak „érdemi előrelépést tenni”, valamint azt kéri, hogy tegyenek ajánlásokat és intézkedjenek.

A hetes cikkes eljárás második ágát a tagállamok egyharmada vagy az Európai Bizottság indíthatja el az EP „egyetértésének elnyerésével”. Az EU-ról szóló alapszerződés hetes cikke nem mondja ki egyértelműen, hogy a megelőző ágat le kell zárni a második megindításához.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!