Benjámin Netanjahu: Izrael szárazföldi műveletre készül a Gázai övezetben

2023. október 25. – 05:47

frissítve

Benjámin Netanjahu: Izrael szárazföldi műveletre készül a Gázai övezetben
Palesztinok keresik az áldozatokat az izraeli csapások helyszínén, a Gázai övezet déli részén fekvő Khan Júnisban, 2023. október 25-én – Fotó: Ibraheem Abu Mustafa / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva
  • Izrael szerdától nem ad vízumot az ENSZ tisztségviselőinek. António Guterres főtitkár szerint félreértelmezték a keddi kijelentéseit, nem támogatja a terrorizmust.
  • Szórólapokon kínál védelmet és jutalmat a túszokról szivárogtató palesztinoknak Izrael.
  • Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerint a szárazföldi offenzívájuk a tervek szerint halad, „a következő szakasz előtt” állnak.
  • Meghalt két palesztin egy izraeli dróntámadásban Ciszjordániában, a gázai kórházak már csak az életmentő műtétekre összpontosítanak.
  • Az UNICEF szerint már 2360 gyerek halt meg az izraeli légicsapásokban, és Izrael Szíriára is válaszcsapásokat mért, nyolc katona meghalt.
  • Az IDF azt állítja, hogy megölték a Hamász egyik parancsnokát.
  • Csúcstalálkozót tartottak a Hezbollah, a Hamász és az Iszlám Dzsihád vezetői.
  • Libanonból kilőtt rakétára válaszolt az izraeli hadsereg.
  • Erdoğan: A Hamász egy szabadságharcos szervezet, a török elnök mégsem látogat Izraelbe. Közben a török külügyminiszter szerint vagy béke lesz, vagy világháború.
  • Az ENSZ jelentése szerint a gázaiak 80 százaléka a háború előtt is külföldi segélyből élt, 45 százalékos volt a munkanélküliség.
  • Netanjahu a szerda esti televíziós beszédében bejelentette, hogy Izrael szárazföldi műveletre készül a Gázai övezetben.

Joe Biden amerikai elnök sajtótájékoztatót tartott, ahol a közel-keleti konfliktussal kapcsolatban kijelentette, hogy „nincs visszaút az október 7. előtti status quóhoz” az izraeliek és a palesztinok között.

Biden kijelentette, hogy az Egyesült Államok támogatja Izraelt abban, hogy megvédje magát a Hamász ellen, és „biztosítani fogja, hogy Izrael rendelkezzen azzal, amire szüksége van ahhoz, hogy megvédje magát ezekkel a terroristákkal szemben”. Szerinte a Hamász nem képviseli „a palesztin nép túlnyomó többségét a Gázai övezetben vagy bárhol másutt”. Hozzátette, hogy Izraelnek „mindent meg kell tennie a civilek védelme érdekében”.

Az amerikai elnök arról is beszélt, hogy aggasztónak tartja azokat a híreket, miszerint szélsőséges izraeli telepesek palesztinokra támadtak Ciszjordániában. „Olyan helyeken támadnak palesztinokra, ahol joguk van tartózkodni. Ennek véget kell vetni” – mondta.

(BBC)

„Izrael szárazföldi műveletre készül a Gázai övezetben” – jelentette be szerda este Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök egy televíziós beszédben. A művelet időzítéséről mindössze annyit mondott, hogy erről az izraeli háborús kabinet fog dönteni konszenzussal.

„Már megöltünk több ezer terroristát és ez csak a kezdet. Párhuzamosan szárazföldi invázióra készülünk. Nem fogom kifejteni, hogy mikor, hogyan és mennyien. A különböző megfontolásainkat sem fogom kifejteni, amelyekről a nyilvánosságnak nincsen tudomása, ahogy annak lennie kell” – mondta Netanjahu.

„Azért dolgozunk, hogy a legjobb optimális feltételeket biztosítsuk a következő műveleteikhez. (…) Az én feladatom az, hogy ezt az országot és népét az ellenségeink feletti teljes győzelemre vezessem. Együtt fogunk harcolni, és együtt fogunk győzni” – mondta.

Az izraeli kormányfő ismét felszólította a palesztin civileket, hogy vonuljanak a Gázai övezet déli részébe. Kijelentette, hogy minden tőlük telhetőt megtesznek a Hamász által elhurcolt emberek kiszabadítása érdekében.

Netanjahu arról is beszélt, hogy idővel neki is számot kell adnia mindazért, ami október 7-én történt. „A botrány teljes körűen ki lesz vizsgálva. Mindenkinek választ kell adnia, nekem is. De mindez csak a háború után fog megtörténni” – tette hozzá.

(MTI, Sky News)

Katar szerint némi előrelépés mutatkozik azokon a tárgyalásokon, amiket a Hamász által túszul ejtettek elengedése érdekében folytatnak – írja az MTI.

Erről Muhammad bin Abdul Rahman Ál Száni katari miniszterelnök, külügyminiszter beszélt Hakan Fidan török külügyminiszterrel folytatott dohai tárgyalását követően.

Reményét fejezte ki, hogy hamarosan áttörést érnek el. A Hamász október 7-én körülbelül 220 embert ejtett fogságba, miután fegyvereseivel bevonult Izraelbe. Katar Izraellel és a Hamásszal is tárgyalt a témában, és ennek köszönhetően a Hamász elengedett négy túszt, köztük két izraeli nőt.

António Guterres ENSZ-főtitkár szerint az izraeli vezetés félreértelmezte a tegnapi beszédét, amit a Biztonsági Tanács előtt mondott el – írja a Guardian. Izrael azon háborodott fel, hogy Guterres tegnap azt mondta, hogy a Hamász borzalmas tettei nem indokolják, hogy az izraeli vezetés kollektív büntetést szabjon ki a palesztinokra. Emellett megjegyezte, hogy az október 7-ei támadás nem vákuumban történt, „a palesztinok 56 éve fojtogató megszállásnak vannak kitéve”.

„Megrázott, ahogy félremagyarázták a kijelentéseim egy részét (…), mintha igazolni próbáltam volna a Hamász terrorcselekményeit. Ez nem igaz. Épp ellenkezőleg. Azt hiszem, fontos, tisztázni a dolgokat, elsősorban azért, hogy megtiszteljük az áldozatokat és családjaikat”

– mondta. Izrael ENSZ-követe a főtitkár lemondását követelte, és szerdán bejelentette, hogy szerdától nem adnak vízumot az ENSZ képviselőinek.

Azóta többek között Spanyolország ideiglenes miniszterelnöke, a portugál külügyminiszter és miniszterelnök és a német kormány is támogatásáról biztosította az ENSZ főtitkárát.

A Hamász által irányított gázai egészségügyi minisztérium szerdai jelentése szerint már 6546 áldozata van Gázában az izraeli rakétatámadásoknak – írja a minisztérium közlése alapján a New York Times. A minisztérium szerint közülük 2704 gyerek, 1584 pedig nő volt.

A jelentésben az áll, hogy keddről szerdára 756-an haltak meg, közülük 350-en idősebbek voltak. Mellettük több mint 17 ezren megsérültek. Ezeket a számokat a Hamász adja ki, lehetetlen őket független forrásból ellenőrizni.

Azt is hozzá tették, hogy a héten meghalt palesztinok 65 százaléka az övezet déli részén tartózkodott, amire Izrael azt mondja, hogy biztonságos, úgyhogy azt javasolták az északon élőknek, hogy menjenek délre.

A minisztérium szerint bejelentést kaptak eltűnt emberekről, köztük 900 gyerekről. Azt írják, hogy sokan még mindig a szétlőtt épületek romjai alatt lehetnek. Állításuk szerint 149 család veszítette már el legalább 10 tagját, ezt családmészárlásnak nevezték.

Gyászolók egy palesztin temetésen a gázai Hán Júniszban – Fotó: Mohammed Salem / Reuters
Gyászolók egy palesztin temetésen a gázai Hán Júniszban – Fotó: Mohammed Salem / Reuters

A szír köztévé szerint Izrael légicsapást mért az Aleppói Nemzetközi Repülőtérre – írja a Reuters.

A tévé katonai forrása azt mondta, hogy a támadás nyugatról, a Földközi-tenger felől érkezett, és a kifutópályában okozott kárt. A reptér október 22-e óta nem működik, miután aznap izraeli rakétatalálat érte.

Izrael és Szíria az előbbi 1948-as alapítása óta háborúban állnak. Az évtizedek során többször is összecsaptak.

Szemkötős plüssmedvéket raktak ki Tel-Aviv Dizengoff terén, mindegyik egy, a Hamász által október 7-én elrabolt izraeli gyereket jelképez – nagyjából harminc medvén egy-egy gyerek képe is látható.

Fotó: Janis Laizans / Reuters
Fotó: Janis Laizans / Reuters

A Hamász nem válogatott, nagyjából 220 civilt rabolt el. A legfiatalabb gyerek, aki rákerült most egy medvére, 9 hónapos.

A medvéket piros festékkel is befújták, hogy vérfoltosnak tűnjenek – ezzel érzékeltetve a terrortámadás brutalitását.

Libanonból indított rakéta talált el egy Izraeli páncélost – írta a Times of Israel. A támadásban senki sem sérült meg, a lövést az izraeli hadsereg viszonozta. Az Avivim település közelében történt esetnek jelentősége abban van, hogy jelzi a kockázatát annak, hogy könnyen kiszélesedhet a konfliktus a térségben a Hamász Gázai övezetből indított október 7-i támadása után, amelynek több mint 1300 izraeli áldozata volt.

Libanonból indított rakétatámadásban megsérült izraeli páncélos csapatszállító Avivim közelében – Fotó: Jalaa Marey / AFP
Libanonból indított rakétatámadásban megsérült izraeli páncélos csapatszállító Avivim közelében – Fotó: Jalaa Marey / AFP

Az izraeli haderő válaszul több légicsapást hajtott végre a Hamász állásait célozva Gázában, ahol azonban a támadásoknak több mint 2500 áldozata is van. A szárazföldi akciót Gáza ellen az izraeli hadsereg egyelőre nem kezdte meg, a napokban azt is jelezte Izrael, hogy kész ezt későbbre tolni, amennyiben a Hamász további túszokat is elenged a közül a nagyjából kétszáz, többségében civil közül, akiket az október 7-i betöréskor raboltak el.

A Hamász egy szabadságharcos szervezet, ami honvédő háborút folytat – mondta a BBC szerint Recep Tayyip Erdoğan török elnök. A Hamászt sok ország és közösség, köztük Izrael, az USA és az EU is terrorszervezetként tartja nyilván.

A szervezet október 7-én hirtelen megtámadta Izraelt, több mint 1400-an meghaltak és 220 embert elraboltak – köztük gyerekeket is. Mindezt úgy, hogy több ezer rakétát lőttek ki izraeli célpontokra.

Erdoğan a török parlament előtt mondta ezt, és azt is bejelentette, hogy mégse utazik Izraelbe. Azt is hozzáfűzte, hogy korábban már rázott kezet Benjámin Netanjahuval, de az izraeli miniszterelnök kihasználta Törökország jószándékát. A két vezető legutóbb szeptemberben találkoztak az ENSZ-csúcson.

Eközben a török külügyminiszter azt mondta, hogy vagy Izrael valahogy békkét köt a Hamásszal, vagy ki fog törni a harmadik világháború.

A Gázai övezetben élők 80 százaléka már a háború kitörése előtt is a külföldről érkező segélyekből élt, és az ott élők 45 százaléka munkanélküli volt – írja az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferencia (UNCTAD) frissen publikált jelentése alapján a Guardian.

A jelentést még a Hamász október 7-ei támadása előtt állították össze, és a 2022-es helyzetet mutatja be. A szerzők azt írják, hogy a gázai népesség kétharmada szegénységben él. A több évtizedes blokád lassan elnyomta a helyi gazdaságot, és a nagyjából kétmillió lakos többsége csak a külföldről érkező segélyszállítmányokra támaszkodhat. Erről bővebben itt olvashat.

Segélyt szállító teherautók állnak sorban az egyiptomi-gázai határon – Fotó: Belal Al Sabbagh / AFP
Segélyt szállító teherautók állnak sorban az egyiptomi-gázai határon – Fotó: Belal Al Sabbagh / AFP

Ferenc pápa ismét arra kérte a Hamászt, hogy engedje szabadon a túszokat, valamint szeretné, ha a humanitárius segély bejutna a Gázai övezetbe – írj a Guardian.

„Folyamatosan a szörnyű palesztin és izraeli helyzetre gondolok”

– mondta a szokásos heti audienciáján.

Bejelentette, hogy pénteken különleges imákkal készül a Szent Péter-bazilikában, és a nap a böjtről, a bűnbánatról és az imákról szól majd.

„Egy történelmi fordulóponthoz értünk. Vagy elérjük, hogy tartós béke legyen, vagy ki fog törni egy világháború”

– mondta Hakan Fidan török külügyminiszter Dohában. Ezt a Guardian az Al Jazeerára hivatkozva írta.

Fidan arra kéri az érdekelt feleket, hogy „hallgassanak a józan észre”. Szerinte azoknak is hasonló a felelőssége, akik arra buzdítják Izraelt, hogy „folytassa a bűntetteket”. „Ha nem cselekszünk hamarosan, sötét napok elé nézünk” – mondta.

„Izraelnek meg kell értenie, hogy nem érheti el a békét és a biztonságot erőszakkal. A mai győzelem holnap vereséghez vezethet. Az egyetlen megoldás egy független Palesztina az 1967-ben felállított határok mentén, aminek Kelt-Jeruzsálem a fővárosa”

– zárta a külügyminiszter.

Nem csak Fidan ilyen borúlátó. Kedden Szijjártó Péter is azt mondta, hogy a világ jelentős része szeretné elkerülni, hogy ez a terrorellenes harc államközi háborúvá váljon. Erre igazi nagy globális biztonsági tragédiaként hivatkozott, aminek a végét lehetetlen lenne kiszámítani, és az összes többi konfliktussal, például az ukrajnai háborúval és az afrikai terrortámadásokkal együtt nagyon-nagyon közel kerülnénk ahhoz, amit a harmadik világháborúnak nevezünk.

Mondjuk Szijjártó a másik oldalról közelítette meg a kérdést. Azt mondta, hogy „Izraelt brutális terrortámadás érte, mivel több ezer rakétát kilőni egy szuverén ország területére, megölni nagy számban civileket, túszokat ejteni, azt nem lehet másként értelmezni”. Szerinte ez ellen a brutális terrortámadás ellen Izraelnek igenis joga van fellépni, és joga van az önvédelemhez is. Azt is hozzátette, hogy le kell győzni a támadás mögött álló terrorszervezetet.

Izrael nem ad vízumot az ENSZ képviselőinek – írja a Guardian. Ezt Gilad Erdan jelentette be egy katonai rádióműsorban.

Az izraeli vezetés tegnap azért haragudott meg a világszervezetre, mert António Guterres főtitkár tegnap azt mondta, hogy a Hamász borzalmas tettei nem indokolják, hogy az izraeli vezetés kollektív büntetést szabjon ki a palesztinokra. Emellett megjegyezte, hogy az október 7-ei támadás nem vákuumban történt, „a palesztinok 56 éve fojtogató megszállásnak vannak kitéve”.

Erdan emiatt tegnap már Guterres lemondását követelte, és most azt mondta, hogy azért nem engedik be az ENSZ tisztségviselőit, mert itt az idő, „hogy megtanulják a leckét”. Az ENSZ humanitárius ügyekért felelős főtitkár-helyettese vízumkérelmét már meg is tagadták.

Összeült tárgyalni három dzsihadista szervezet vezetője – írja a Times of Israel. A találkozón részt vett Szajid Naszrallah, a Hezbollah vezetője, Zijád Nakhaleh, az Iszlám Dzsihád feje és Szaleh al-Aruri, a Hamász egyik politikai vezetője. Még kép is készült az eseményről.

A képet posztoló felhasználó szerint téma volt, hogy milyen lépéseket tudnak közösen hozni, hogy a palesztinok nyerjenek Gázában.

Az izraeli hadsereg a hírszerzéssel közös műveletben megölte Tajszir Mubasert, a Hamász egyik hán juniszi zászlóaljának parancsnokát – olvasható az Izraeli Védelmi Erők (IDF) Telegramján. Az állítást nem nagyon lehet független forrásból leellenőrizni.

A bejegyzés szerint Mubaser korábban a Hamász haditengerészetének parancsnoka is volt, valamint nagy szerepe volt a szervezet fegyvergyártási munkálataiban. Az IDF szerint a parancsnok tapasztalt katona volt, és azt írják, hogy rokona volt például Mohammed Deifnek, a Hamász katonai vezetőjének.

Az elmúlt évek több támadásáról is azt írják, hogy Mubaser állt mögöttük, egészen a 2000-es évek elejéig visszamenőleg. A posztot azzal zárták, hogy a háború kezdete óta 300 rakétát indítottak és ágyúlövést adtak le Izrael területéről Hán Juniszra.

Nyolc szíriai katona halt meg egy Deraa elleni izraeli légicsapásban – jelentette a Reuters a szíriai állami médiára hivatkozva.

Az izraeli hadsereg korábban közölte, hogy légicsapásokat hajtott végre a szíriai hadsereghez tartozó katonai infrastruktúrára és aknavetőkre. Így torolták meg a keddi szíriai rakétakilövéseket.

A Gázai övezetben 2360 gyerek vesztette életét és több mint 5300 sebesült meg az izraeli légicsapások nyomán – jelentette be az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) helyi idő szerint kedd este New Yorkban. Adele Hodr, a szervezet közel-keleti és észak-afrikai irodavezetője megdöbbentőnek nevezte az áldozatok és sebesültek magas számát.

„A gázai helyzet növekvő szégyenfolt az emberiség lelkiismeretén”

– mondta.

Az UNICEF kiemelte, hogy a térségben élők súlyos ivóvízhiánnyal is küzdenek, mely elsősorban a gyerekekre lehet veszélyes, hozzátéve, hogy a 2,3 milliós Gázai övezet lakosságának mintegy fele kiskorú. A szervezet egyúttal felszólította a szemben álló feleket, kössenek tűzszünetet, egyezzenek meg a humanitárius segélyszállítmányok beengedéséről és minden túszt engedjenek szabadon.

A Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet október 7-én meglepetésszerű támadást indított Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, és több mint 1400 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, valamint mintegy 200 embert elraboltak és túszként tartanak fogva. Az izraeli válaszcsapásokban azóta már 5791 ember halt meg a Gázai övezetben az ottani egészségügyi hatóságok tájékoztatása szerint. (MTI)

A BBC gázai tudósítója, Rushdi Abualouf azt jelentette, hogy a sürgősségi osztályok kivételével az összes többi részleget bezárták, mivel az üzemanyag-tartalékok fogyóban vannak. Minden eszközzel minimalizálni akarják az elfogyasztott üzemanyag mennyiségét.

Egy súlyosan sérült fiatalember orvosi segítséget kap a gázai Al-Aksza kórházban 2023. október 24-én – Fotó: Saher Alghorra / Middle East Images / AFP
Egy súlyosan sérült fiatalember orvosi segítséget kap a gázai Al-Aksza kórházban 2023. október 24-én – Fotó: Saher Alghorra / Middle East Images / AFP

„Csak az életmentő beavatkozásokra összpontosítanak” – mondta Abualouf. A helyzetet katasztrofálisnak minősítette. Az ENSZ már kedden figyelmeztetett, hogy üzemanyag nélkül az egészségügy szerda este leáll.

Fegyveres palesztinok „tüzet nyitottak és robbanószerkezeteket dobtak” az izraeli erőkre a Ciszjordánia északi részén fekvő dzseníni menekülttáborban. A hadsereg ezután drónnal csapott le rájuk, és „találatokat azonosítottak” – közölte a Reuters. A Palesztin Vörös Félhold mentőszolgálata szerint két palesztin meghalt, mások megsebesültek.

Ez a dróntámadás legalább a harmadik bevetés volt Ciszjordániában az izraeli légierőtől azóta, hogy a Hamász október 7-én megtámadta Izraelt. A dzseníni menekülttábor a palesztin fegyveresek központja, amely az év elején egy nagyobb izraeli katonai művelet középpontjában állt. (Guardian)

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kedden azt mondta katonáknak, hogy a szárazföldi offenzíva továbbra is a tervek szerint halad. „A következő szakasz előtt állunk” – mondta a miniszterelnök kedden az Izraeli Védelmi Erők Jahalom nevű alakulatánál Netanjahu hivatalának sajtóközleménye szerint.

A Jahalom egy speciális katonai egység, amelyet különleges mérnöki feladatokra képeznek ki – olvasható az Izraeli Védelmi Erők (IDF) honlapján. A sajtóközlemény szerint Netanjahu az IDF Immanuel bázisán tett látogatása során tájékozódott az egység közelmúltbeli tevékenységéről és a jövőre való felkészüléséről.

Izrael további katonákat, harckocsikat és páncélozott járműveket telepít a gázai határ közelébe 2023. október 24-én – Fotó: Mostafa Alkharouf / Anadolu / AFP
Izrael további katonákat, harckocsikat és páncélozott járműveket telepít a gázai határ közelébe 2023. október 24-én – Fotó: Mostafa Alkharouf / Anadolu / AFP

„Egyetlen küldetésünk van – a Hamász szétzúzása. Addig nem állunk le, amíg ezt be nem fejezzük az önök segítségével. Én számítok önökre, Izrael népe számít önökre. Büszke vagyok önökre, és tisztelgek önök előtt” – mondta Netanjahu, miközben a katonákkal találkozott. Netanjahu ezenfelül azt is mondta, hogy Izrael „nagy erővel csap le az ellenségre”.

„Tegnap a gázai támadásaink során az ellenségre a legkeményebb csapást mértük, amit egy nap alatt valaha is elszenvedett. Több tucat terroristát öltünk meg, talán még többet is.” A sajtóközlemény szerint Netanjahunak megmutattak néhány lőszert, amelyet a Hamász hozott Izraelbe, és amelyet a Jahalom egység lefoglalt és átadott a lőszerek semlegesítésével foglalkozó nemzeti központnak. (CNN)

Az izraeli hadsereg olyan szórólapokat dobott le a Gázai övezetben, amelyek védelmet és jutalmat kínálnak azoknak a palesztinoknak, akik a Hamász által fogva tartott túszokról szóló információkkal fordulnak hozzájuk. A lépés rámutat az izraeli kormány előtt álló nehézségekre, így arra, hogy bár céljuk a Hamasz a szétverése, a túszok életét is szeretnék megmenteni. A Hamász eddig négy női túszt engedett szabadon a Katar által közvetített tárgyalások után. A feltételezések szerint egy megállapodás keretében további ötven, a Hamász által fogva tartott kettős állampolgárt engednének szabadon.

Az izraeli hadsereg megfigyeléssel, a különleges erők rajtaütéseivel és a Hamász elfogott tagjainak kihallgatásával próbál képet alkotni arról, hogy hol tartják fogva a foglyokat – köztük csecsemőket, gyerekeket és idős civileket, valamint férfi és női katonákat.

A szórólapok nemcsak az fentieket támogatják meg, de egyúttal igyekeznek bizonytalanságot kelteni a Hamász támogatói körében azzal kapcsolatban, hogy kik fogadhatták el az izraeli ajánlatot. Szemtanúk beszámolói szerint sok szórólapot azonnal széttéptek a gázai lakosok. (Guardian)

  • A Hamász szerint közel 5800 ember veszítette életét a Gázai övezetben a konfliktus kezdete óta.
  • Emmanuel Macron Jeruzsálembe látogatott, ahol találkozott Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel.
  • Sajtótájékoztatót adott az egyik idős nő, akit hétfőn engedett el a Hamász. Elmondása szerint a poklot élte át az elmúlt két hétben.
  • Daniel Hagari izraeli katonai szóvivő kedden kijelentette, hogy a hadsereg elszánt és készen áll a háború következő szakaszára, már csak a politikai utasításra várnak.
  • Isaac Herzog izraeli elnök figyelmeztette a libanoni Hezbollah terrorszervezetet, hogy ha megtámadják Izraelt, annak Libanon fizeti meg az árát.
  • Az izraeli hadsereg állítása szerint az elmúlt nap során több mint 400 célpontra mért csapást és több Hamász-parancsnokot sikerült megölni.
  • A WHO szerint a Gázai övezet egészségügyi intézményeinek kétharmada már nem működik. Az ENSZ helyi ügynöksége azt mondta, hogy ha nem kapnak sürgősen üzemanyagot, holnaptól már nem tudnak segíteni Gázában.
  • Az orosz vezetés szerint a Hamásznak szabadon kell engednie a túszait.
  • Több száz órányi felvételből összevágott Izrael egy 43 perces videót a Hamász vérengzéseiből.
  • Izrael az ENSZ-főtitkár lemondását követeli.

Jó reggelt! Ha az izraeli-palesztin konfliktus keddi eseményeire kíváncsi, itt megtalálja a tegnapi hírfolyamot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!