Átélte a poklot, mégis kézfogással búcsúzott hamászos fogva tartójától

2023. október 24. – 18:03

Másolás

Vágólapra másolva

Mikor Joheved Lifsic (Yocheved Lifschitz), a 85 éves izraeli aktivista két hét után kiszabadult a Hamász fogságából, búcsúzóul még kezet fogott az egyik fogva tartójával, és azt mondta neki, hogy shalom, ami a köszönés mellett azt is jelenti, béke. Ez lánya szerint nagyon rá vall, egy pillanatra sem lepődött meg – írja a BBC.

Lifsicet és a 79 éves Nurit Coopert hétfőn engedte el a Hamász. Az idősebb nő kedden sajtótájékoztatón mesélt a megpróbáltatásairól, miközben lánya, Sharone tolmácsolt.

Azt mondta, hogy a földi poklot élte át, bár meglepően viselkedtek vele. Férjével együtt október 7-én rabolták el a Nir Oz kibucból, ahonnan az ott élők egynegyedét vagy megölték, vagy elrabolták – ebbe beleértve a gyerekeket is. Egy motorra rakták, féloldalasan ült, miközben elölről és hátulról is közrefogták, hogy le ne essen. Egy nagy vaskapun át jutott be a Gázai övezetbe, ahol a híres alagútrendszerbe vitték. Bár azt mondták neki, hogy nem fogják bántani, végül mégis többször megütötték botokkal, amiről zúzódások is tanúskodnak.

„Addig ütöttek, míg annyira nem fájt, hogy nem kaptam levegőt”

mondta.

Ezek után 24 túsztársával együtt kilométereket kellett gyalogolnia az alagútrendszer nedves padlóján, míg két-három óra után őt és még négy embert a kibucából egy szobába nem küldtek. Ott őrök, egy mentős és egy orvos vigyázott rájuk, meg is vizsgálták, hogy jól van-e. Az óráját és az ékszereit ellopták tőle.

A padlón szétdobált matracokon aludtak, és annak ellenére, hogy a föld alatt voltak, azt mondta, tisztaság vette őket körül. Egy orvos két-három naponta rájuk nézett, még a szükséges gyógyszereiket is megkapták.

„Mindent megtettek, hogy ne betegedjünk meg”

– mondta.

Mind az öt túszra jutott egy őr. Még arról is gondoskodtak, hogy a női higiéniához értő nők is segítsék őket. Enni naponta egyszer kaptak, pont ugyanazt, mint az őreik: pitát, sajtot és uborkát. Azt mondta, hogy többnyire rendesen bántak velük, és a többi túsz, akiket látott, szintén jó állapotban voltak – ezért is rázta meg az őre kezét.

Joheved Lifsic és férje, Oded – Fotó: Daniel Lifshitz Archive / Handout / Reuters
Joheved Lifsic és férje, Oded – Fotó: Daniel Lifshitz Archive / Handout / Reuters

Joheved Lifsic és férje, a 83 éves Oded ismert békepárti aktivisták, korábban többször is segítettek beteg gázaiaknak azzal, hogy izraeli kórházakba szállították őket. Oded korábban újságíró volt, és ismerősei szerint régóta dolgozik a békéért és a palesztinok jogaiért.

„Jól beszél arabul, szóval jól tud kommunikálni az ott élő emberekkel. Sok embert ismer Gázában. Szeretném azt hinni, hogy rendben lesz”

– mondta Sharone a BBC-nek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!