Elmondása szerint a poklot élte át a 85 éves túsz, akit elengedett a Hamász

2023. október 24. – 11:29

Másolás

Vágólapra másolva

A 85 éves Joheved Lifsic (Yocheved Lifschitz) hétfőn szabadult ki a Hamász túszai közül, miután egy másik idős nővel együtt elengedte a terrorszervezet. Az asszony most sajtótájékoztatót tartott a kórházból, lánya, Sharone tolmácsolt.

Lifsicet a Nir Oz kibucból rabolták el a fegyveresek a Hamász támadása után. Elmondása szerint az elmúlt két hétben a poklot élte át.

Motorral vitték el az otthonából, féloldalasan ültették a járműre, és két oldalról is közrefogták, hogy ne essen le. Ezután értek be a Gázai övezetbe egy nagy kapun keresztül. Lifsic hozzáteszi, hogy az izraeli kormány milliárdokat költött a határkerítésre, de az semmit sem ért, nem tudta megakadályozni a Hamász átjutását.

Yocheved Lifschitz és Nurit Yitzhak, a két elrabolt izraeli asszony a Hamász videóján – Fotó: Al-qassam Brigades – Hamas / Reuters
Yocheved Lifschitz és Nurit Yitzhak, a két elrabolt izraeli asszony a Hamász videóján – Fotó: Al-qassam Brigades – Hamas / Reuters

Amikor leszállt a motorról, az őt fogadó emberek azt mondták neki, hogy „hisznek a Koránban, ezért nem fogják bántani”. Ám később mégis bottal ütlegelték az idős asszonyt, akin zúzódások vannak.

Őt és 24 másik túszt ezután arra kényszerítették, hogy több kilométert gyalogoljanak a földalatti alagutak pókhálószerű rendszerében, ahol nedves volt a talaj. Két-három órával az érkezése után öt embert a Nir Oz kibucból elkülönítettek egy külön szobába, ahol őrök, egy mentős és egy orvos vigyáztak rájuk. A fogvatartói elvették Lifsic óráját és az ékszereit.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!