ENSZ-főtitkár: Félremagyarázzák a kijelentéseimet

2023. október 25. – 16:23

Másolás

Vágólapra másolva

António Guterres ENSZ-főtitkár szerint az izraeli vezetés félreértelmezte a tegnapi beszédét, amit a Biztonsági Tanács előtt mondott el – írja a Guardian. Izrael azon háborodott fel, hogy Guterres tegnap azt mondta, hogy a Hamász borzalmas tettei nem indokolják, hogy az izraeli vezetés kollektív büntetést szabjon ki a palesztinokra. Emellett megjegyezte, hogy az október 7-ei támadás nem vákuumban történt, „a palesztinok 56 éve fojtogató megszállásnak vannak kitéve”.

„Megrázott, ahogy félremagyarázták a kijelentéseim egy részét (…), mintha igazolni próbáltam volna a Hamász terrorcselekményeit. Ez nem igaz. Épp ellenkezőleg. Azt hiszem, fontos, tisztázni a dolgokat, elsősorban azért, hogy megtiszteljük az áldozatokat és családjaikat”

– mondta. Izrael ENSZ-követe a főtitkár lemondását követelte, és szerdán bejelentette, hogy szerdától nem adnak vízumot az ENSZ képviselőinek.

Azóta többek között Spanyolország ideiglenes miniszterelnöke, a portugál külügyminiszter és miniszterelnök és a német kormány is támogatásáról biztosította az ENSZ főtitkárát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!