ENSZ: A gázaiak 80 százaléka a háború előtt is külföldi segélyből élt, 45 százalékos volt a munkanélküliség

2023. október 25. – 12:55

Másolás

Vágólapra másolva

A gázai övezetben élők 80 százaléka már a háború kitörése előtt is a külföldről érkező segélyekből élt, és az ott élők 45 százaléka munkanélküli volt – írja az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferencia (UNCTAD) frissen publikált jelentése alapján a Guardian.

A jelentést még a Hamász október 7-ei támadása előtt állították össze, és a 2022-es helyzetet mutatja be. A szerzők azt írják, hogy a gázai népesség kétharmada szegénységben él. A több évtizedes blokád lassan elnyomta a helyi gazdaságot, és a nagyjából kétmillió lakos többsége csak a külföldről érkező segélyszállítmányokra támaszkodhat.

„A korlátozások és a katonai műveletek eredménye a beruházások és a termelési tevékenységek visszaszorítása, Gáza gazdaságának összeomlása, valamint a világtól és a ciszjordániai és kelet-jeruzsálemi palesztin gazdaság többi részétől való elszakadása volt”

– áll a jelentésben.

Hozzáteszik, hogy a határzár, a ki- és bejárás szigorú korlátozása és sok szükséges árucikk importtilalma szintén hozzájárult a helyi gazdaság hanyatlásához, valamint ahhoz, hogy sokan nem férnek hozzá alapvető és egészségügyi szolgáltatásokhoz. Az életszínvonal, amit a GDP/fő alapján mérnek, 27 százalékkal alacsonyabb, mint 2006-ban volt.

„2022-ben Gázában élni azt jelentette, hogy a világ egyik legsűrűbben lakott területére zárták be az embereket, az idő felében áram nélkül, tiszta vízhez vagy megfelelő csatornarendszerhez való megfelelő hozzáférés nélkül.”

2022-ben 250 millió dollárnyi külföldi adomány érkezett Gázába a költségvetés kibővítésére, valamint 300 millió dollár fejlesztési projektekre. 2008-ban ezek összege 2 milliárd dollár volt. Abban az évben a segélyek a GDP 27 százalékát tették ki, ez 2022-ben 3 százalék volt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!