Szijjártó: Rendkívüli közelségbe kerülhet a harmadik világháború az izraeli konfliktus eszkalációjával

2023. október 24. – 18:37

Másolás

Vágólapra másolva

Szijjártó Péter külügyminiszter kedden New Yorkban, az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésére érkezve azt mondta, hogy „világosan kell beszélni, Izraelt brutális terrortámadás érte, mivel több ezer rakétát kilőni egy szuverén ország területére, megölni nagy számban civileket, túszokat ejteni, azt nem lehet másként értelmezni”. Szerinte ez ellen a brutális terrortámadás ellen Izraelnek igenis joga van fellépni, és joga van az önvédelemhez is. Azt is hozzátette, hogy le kell győzni a támadás mögött álló terrorszervezetet.

Szijjártó szerint a világ jelentős része szeretné elkerülni, hogy ez a terrorellenes harc államközi háborúvá váljon. Ez igazi nagy globális biztonsági tragédiaként hivatkozott, amelynek a végét lehetetlen lenne kiszámítani, és az összes többi konfliktussal, például az ukrajnai háborúval és az afrikai terrortámadásokkal együtt nagyon-nagyon közel kerülnénk ahhoz, amit a harmadik világháborúnak nevezünk. A terrorellenes harc továbbfejlődése ráadásul komoly instabilitást hozna, és szerinte az Európára irányuló illegális bevándorlás mértékét is megnövelné

A miniszter a Gázában tartózkodó tizenöt magyar állampolgárról azt mondta, folyamatos velük a kapcsolattartás, mindannyian épségben vannak, a kormány pedig továbbra is keresi a terület elhagyásának fizikai, jogi, biztonsági lehetőségeit. Ez ugyanakkor csak egy nagy nemzetközi megállapodás és együttműködés keretében történhet meg. Szijjártó végül aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy „Nyugat Európában tüntetéseket tartottak egy terrorszervezet mellett”, szerinte ez azt mutatja, hogy az illegális migráció miatt az antiszemitizmus emelkedik Nyugat-Európában.

Azt is hozzátette, hogy ez Magyarországon elképzelhetetlen és megengedhetetlen is. Az elmúlt napokban természetesen nem a Hamász mellett tüntettek, hanem Palesztina mellett, az azonban igaz, hogy itt ezt sem engedélyezték. Orbán maga jelentette ki, hogy Magyarországon nem lesz palesztinpárti tüntetés, sőt, Karácsony Gergely főpolgármester is hasonló véleményt fogalmazott meg az ügyben. Ezekről a tüntetésekről korábban ebben a cikkben írtunk részletesen. Arról, hogy Orbánék számára nem kérdés, hogy Izraelnek joga van az önvédelemhez, Ukrajnáról kétértelműbben beszéltek, itt olvashatnak bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!