Sok országban volt palesztinpárti tüntetés pénteken, Egyiptomban azt skandálták: „Hol van az arab hadsereg?”

2023. október 21. – 08:03

Másolás

Vágólapra másolva

Pénteken jó pár országban volt palesztinpárti tüntetés, a demonstrálók többnyire a Gázai övezet izraeli bombázásának befejezését követelték, de egyesek izraeli zászlót égettek.

A palesztinok ügyével szimpatizáló tüntetéseket tartottak többek között Törökországban, Kanadában, Indonéziában, Malajziában és Indiában. Emellett Egyiptomban, Jordániában, Libanonban, Irakban, Jemenben és Ciszjordániában muszlim tüntetők ezrei vonultak utcára a pénteki ima után, hogy tiltakozzanak Izrael Hamász elleni háborúja miatt.

A kairói tüntetők egy része azt skandálta: „Hol van az arab hadsereg?” és „Itt vannak a cionisták”, utalva az egyiptomi rohamrendőrökre, akik a közeli Bab el-Louk térre szorították a tüntetőket, és lezárták a Tahrir térhez, Kairó egyik legismertebb részéhez való hozzáférést.

A libanoni fővárosban, Bejrútban több százan vonultak utcára, hogy elítéljék az izraeli offenzívát. Sokan palesztin és libanoni zászlókat lengettek, valamint az Irán által támogatott Hezbollah csoport és libanoni politikai szövetségese, az Amal zászlóit. Fiatal tüntetők amerikai zászlót égettek.

Több száz iraki – főként az Irán által támogatott milíciák támogatói – ülősztrájkot tartott pénteken Irak Jordániával közös fő határátkelőjénél. Mások Bagdadban tüntettek, nem messze az Egyesült Államok nagykövetségének otthont adó megerősített Zöld Zónától.

Jordánia fővárosában, Ammánban mintegy 6000 tüntető vonult fel a gázaiak támogatására. Néhányan arra szólították fel a Hamászt, hogy fokozza Izrael elleni csapásait.

A Hamász október 7-i embertelen terrorakciója óta közel 1400 izraeli halt meg, közöttük több száz civil. Ugyancsak 7-e óta a Hamász által vezetett gázai egészségügyi minisztérium szerint több mint 4000 ember halt meg a Gázai övezetben, köztük sok civil is.

Tüntetés Kanadában – Fotó: Artur Widak / AFP
Tüntetés Kanadában – Fotó: Artur Widak / AFP
Egy isztambuli demonstráció pénteken – Fotó: Umit Turhan Coskun / AFP
Egy isztambuli demonstráció pénteken – Fotó: Umit Turhan Coskun / AFP

(BBC / CNN)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!