Egy hónappal a támadás előtt tarthatta a tömegmészárlás főpróbáját a Hamász

Legfontosabb

2023. október 14. – 18:54

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai Associated Press hírügynökség (AP) több mint száz olyan videót vizsgált át a napokban, amelyeket a Hamász az elmúlt egy évben tett közzé, és ezek alapján ugyan kirajzolódott, hogy valamire készülnek, de sikeresen hitethették el az izraeliekkel, hogy nem a Gázai övezetnél, hanem Ciszjordániában kell számítani terrorakciókra.

Az egy héttel ezelőtt, szombat hajnalban a Gázai övezet közelében végrehajtott támadások részleteit annyira titokban tartották, hogy a fegyvereseik közül néhányan azt hitték, csak egy újabb gyakorlatra mennek, vélhetően ezzel magyarázható az is, hogy páran utcai ruhában jelentek meg.

A CNN szintén a Hamász videóit elemezte, ők az elmúlt két évben közzétett mozgóképeket nézték meg. Találtak olyan, egy évnél régebbi videókat, amelyeken a Hamász tagjai felszállást, leszállást és támadást gyakoroltak siklóernyőkkel és sárkányrepülőkkel, gépkarabéllyal a kézben. A terrorszervezet aztán ezt a szokatlan támadási módot is alkalmazta a múlt szombati vérontás kezdetekor. A CNN által feltárt videók alapján a fegyveresek Gáza-szerte legalább hat helyszínen készítették elő a támadást.

Forrás: Telegram-videó / CNN
Forrás: Telegram-videó / CNN

A CNN megkereste az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivőjét, Jonathan Conricust, aki azt mondta, Izrael tudott az érintett kiképzőhelyekről. Jó pár megelőző csapást mértek Hamász-bázisokra, arra azonban nem válaszolt, hogy megpróbálták-e felszámolni a mostani támadás előkészítésében szerepet játszó helyszíneket.

Az AP szerint az elmúlt egy évben a Telegramon közzétett videók alapján a főpróbát nagyjából egy hónappal ezelőtt tarthatta a terrorszervezet.

A Hamász szeptember 12-i kétperces propagandavideóján látszik, ahogy fegyveresek átrobbantják az Izrael és Gáza határán lévő kerítés másolatát, majd a létrejött hézagon kisteherautókon nyomulnak be, aztán egy izraeli város élethű másolatában épületről épületre haladnak, és automata fegyverekkel lövöldöznek papírcélpontokra.

A militáns iszlamista csoport „Erős oszlop” műveletnek nevezett éleslövészete során a fegyveresek testpáncélban és harci öltözékben is végrehajtottak olyan műveleteket, amelyek során az izraeli határfal betontornyainak makettjét és egy kommunikációs antennát romboltak le, ahogyan a múlt szombati halálos támadás során is tették a valóságban.

Izrael világszerte nagyra tartott biztonsági és hírszerző szolgálatai azt közölték, meglepte őket, hogy a Hamász képes volt áttörni a gázai védelmet, a szervezet a jelek szerint jól rejtette el a kiterjedt előkészületeit. Ugyanakkor néhány dolog kifejezetten szem előtt volt: a Hamász által a felkészüléshez használt egyik létesítmény olyan közel volt egy izraeli határellenőrző ponthoz, hogy a katonák elvileg akár távcsővel is meg tudták (volna) figyelni a helyszínt.

Bradley Bowman, az amerikai hadsereg egykori tisztje, jelenleg a washingtoni Foundation for Defense of Democracies kutatóintézet igazgatója arról beszélt az AP-nek, hogy ezeket az egyértelmű jeleket észre kellett volna venniük az izraelieknek. „Vagy talán észrevették őket, de a hatásukra nem történtek olyan előkészületek, amelyek megakadályozhatták volna a szörnyű terrorcselekményeket” – mondta.

Műholdfelvételek segítségével az AP ellenőrizni tudta a legfontosabb részleteket, valamint azonosítani tudott öt helyszínt, ahol a Hamász az izraeli határvédelemmel szembeni tűzharcot és robbantásokat gyakorolta.

A hírügynökség szerint a Hamász főpróbáját bemutató szeptember 12-i videó a Gázai övezet déli partvidékén lévő sivatagi területen készült, ahol egy izraeli települést mintázó helyen gyakoroltak a fegyveresek. Ott a kapunál egy nagy táblán az állt, hogy „Horesh Yaron”, ami azonban egy Ciszjordániában lévő település neve. Ezért is gondolhatták az izraeliek, hogy a Hamász nem Gázában készül támadni.

Összehangoltan törték át a high-tech kerítésrendszert

A Gázai övezet Izraellel közös határa nagyjából 60 kilométer hosszú, és egy 21. századi limes: az elektronikus jelzőrendszerrel felszerelt, hat méter magas, kettős drótkerítés közti 20 méteres sávon katonai járművek cirkálnak, a két kilométerenkénti őrtornyokban távirányítású géppuskák merednek Gázára. A 2014-es háború után a falakat a Hamász aknászaira gondolva a föld alá is kiterjesztették; a terrorszervezet alagútfúró kedvét a betonelemek, illetve az azokba ültetett mozgásérzékelők hivatottak elvenni.

Korábban már írtunk arról, hogy a Hamász hogyan lehetett képes áttörni a gázai határzárat. Több fegyveres motoros sárkányrepülőkkel és siklóernyőkkel landolt a határ túloldalán, és csakhamar ellenőrzésük alá vontak több szakaszt. A megfigyelőrendszereket és a távirányítású géppuskafészkeket a szervezet által publikált videók alapján mesterlövészpuskákkal és drónokról ledobott robbanószerekkel semlegesítették. Ezután a Hamász utászai átvágták a drótkerítést, a betonfalon lyukat robbantottak, a réseket pedig buldózerek tágítottak ki.

A low-budget villámháborús áttörést krosszmotorok és dzsipek aknázták ki, a rajtuk utazó terroristák 40-50 fős egységekbe tagolva azonnal szétspricceltek a határ mentén sorakozó izraeli települések irányába. Ezt a forgatókönyvet legalább hét helyen sikerült alkalmazni, a fegyveresek pedig 22 települést értek el szombaton.

A legfrissebb adatok szerint a Hamász támadásaiban több mint 1300 izraeli vesztette életét, több száz embert egy zenei fesztiválon mészároltak le, Kfar Aza kibucban akár 150 embert is megölhettek, az áldozatok között nők, idősek, kisgyerekek is voltak. Több mint 3300-an megsebesültek, és becslések szerint akár 200 embert is túszul ejthettek, majd elhurcoltak a Gázai övezetbe. (Szombaton az IDF azt közölte, hogy több mint 120 túsz lehet még.)

A múlt szombati terrortámadások után megindult izraeli légicsapásokban palesztin források szerint több mint 2200-an haltak meg a Gázai övezetben, a sebesültek száma meghaladhatja a 8700-at. Izrael az övezet északi részének kiürítését szorgalmazó felszólítást adott ki, ebben péntek reggel 24 órát adtak 1,1 millió palesztinnak, hogy az otthonukat elhagyva menjenek át a Gázai övezet déli részére. Az ENSZ szerint ilyen körülmények között lehetetlen ennyi embert ilyen gyorsan evakuálni, az utasítás pedig humanitárius katasztrófához vezethet. (Szombat reggel Izrael aznap délutánig meghosszabbította az evakuálásraa hagyott időt.) A Washington Post és a BBC szerint is hiteles az a videó, amelyen egy menekülők konvoját ért csapás utáni helyzet látható.

Ahogy arról már írtunk, a Hamász infrastruktúráját gondosan az emeletes házak alá és közé telepítik, ráadásul az övezet fegyveresei sokszor nem viselnek egyértelmű megkülönböztető jelzéseket, ezért nehéz elválasztani őket a civilektől. Ez cél is lehet: elemzők szerint a terrorszervezet tagjai tudatosan a civilek mögé bújnak az izraeli ellencsapások elől. A korábbi konfliktusok tapasztalatai alapján a veszteségek 65-80 százaléka a civil lakosság köréből került ki.

A videókkal tisztában voltak, de nem erre számítottak

A háború után nyilván több vizsgálat is indul majd az izraeli hírszerzési kudarc okainak és felelőseinek meghatározására, de több izraeli elemző állítja, hogy a gázai határ védelmét meggyengítette az, hogy reguláris erőket vezényeltek át Ciszjordániába a kormányzattól lényegében szabad kezet kapott telepesek és a palesztinok közti feszültségek kordában tartására.

Az AP-nek most nyilatkozó Bradley Bowman szerint is több jel arra utal, hogy a Hamász elhitette az izraeliekkel, hogy nem a Gázai övezetben, hanem Ciszjordániában készül rajtaütésekre. Néhány nappal ezelőtt egyébként a Hamász tényleg büszkélkedett azzal, hogy két éven keresztül altatták az izraeliek éberségét, akik nem hitték el, hogy a terrorszervezet támadásra készül. Pénteken a Sky News arról írt, hogy az általunk látott titkos dokumentumok alapján a szervezet már egy évvel korábban megtervezhette a támadást.

Árnyalja a képet, hogy a Hamász az utóbbi években rendszeresen tesz közzé olyan videókat, amelyeken izraeli bázisokat vagy településeket mintázó épületeket rohamoznak meg. És ezt nem ritkán az izraeli határ közelében teszik. Egy tavaly december 28-án közzétett videó az AP szerint egy olyan helyen készült, amely körülbelül 800 méterre van az izraeli kerítésrendszertől.

Michael Milshtein nyugalmazott izraeli ezredes, aki korábban a palesztin területeket felügyelő katonai hírszerzési osztályt vezette, arról beszélt, hogy Izrael tisztában volt a Hamász-videókkal, de a szombati támadás mértéke és összehangoltsága mégis váratlanul ért mindenkit.

„Tudtunk a drónokról, tudtunk a csapdákról, tudtunk a kibertámadásokról és a tengeri erőkről. A meglepetés a koordináció volt mindezen rendszerek között” – mondta.

Az izraeli hipermodern határzár áttörése azért is érintheti kellemetlenül Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, mert ő volt az egyik legnagyobb támogatója és előmozdítója a méregdrága építkezésnek. „Meg kell védenünk magunkat a vadállatoktól. (…) Végső soron majd, ahogy én látom, egy ilyen kerítés fogja körülvenni Izraelt teljes egészében” – mondta 2016-ban.

Netanjahu aztán annak ellenére növelte a falépítésre szánt kiadásokat, hogy a hadsereg egyes tagjai figyelmeztették, a határzár nem biztos, hogy akkora védelmet nyújt, mint azt egyesek gondolják.

A Hamász támadása óta eltelt napokban magas rangú izraeli tisztviselők nagyrészt elhárították a határzárral és a hírszerzés nyilvánvaló kudarcával kapcsolatos kérdéseket. Daniel Hagari ellentengernagy, az Izraeli Védelmi Erők fő szóvivője elismerte, hogy a hadsereg tartozik a nyilvánosságnak magyarázattal, de azt mondta, most háborúznak, majd később jön el a számvetés ideje.

A terrorszervezet egyik gyakorlótere – Forrás: Telegram-videó / CNN
A terrorszervezet egyik gyakorlótere – Forrás: Telegram-videó / CNN

Katonai szakértők az AP-nek azt mondták, a támadás a Hamász által korábban nem tapasztalt kifinomultságot mutatott, ami valószínűleg arra utal, hogy külső segítséget kapott a terrorcsoport.

Ali Barakeh, a Hamász jelenleg Libanonban élő, magas rangú tisztviselője elismerte, hogy az évek során a csoport ellátmányt, pénzügyi támogatást, katonai szakértelmet és kiképzést kapott külföldi szövetségeseitől, köztük Irántól és a libanoni Hezbollahtól. De ragaszkodott ahhoz, hogy az izraeli határvédelem áttörésére irányuló legutóbbi műveletet ők dolgozták ki, és a támadás pontos dátumát és időpontját csak néhány Hamász-parancsnok ismerte. Barakeh szerint a művelet részleteit annyira titokban tartották, hogy a Hamász fegyveresei közül néhányan azt hitték, csak egy újabb gyakorlatra mennek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!