Kicsoda Mohammed Deif, a Hamász támadását kitervelő stratéga?

2023. október 11. – 16:36

Kicsoda Mohammed Deif, a Hamász támadását kitervelő stratéga?
Mohammed Deif egyetlen ismert fotója – Fotó: AFP

Másolás

Vágólapra másolva

„A népünk ellen elkövetett bűnök, a megszállás orgiája, a nemzetközi jogszabályok és határozatok tagadása, valamint az amerikai és nyugati támogatás fényében úgy döntöttünk, hogy véget vetünk mindennek. Az ellenség így majd megérti, hogy többé nem számíthat arra, hogy felelősségre vonás nélkül megússza”

– ez a szöveg egy videón hangzik el, amit a Hamász pár órával az Izrael ellen indított terrortámadás után adott ki, mintegy utólagos hadüzenetet. A felolvasó szenvtelen hang Mohammed Deifé, a Hamász katonai szárnya, az Izz ad-Dín al-Kasszám Brigád első számú vezetőjéé. Őt tartják a támadás első számú kitervelőjének, és a terrorszervezet agytrösztjének, akire legalább húsz éve vadászik Izrael, sikertelenül. Ő állhat a Hamász improvizált fegyverei, a házi barkácsrakéták és az alagútrendszer megtervezése mögött is.

Egyetemről a terrorszervezetbe

A Deif nem az igazi neve, hanem a katonai hívójele, azt jelenti, „vendég”. Ez arra utal, hogy a terrorszervezet más vezetőihez hasonlóan neki sincsen állandó lakóhelye, az éjszakákat a Hamász legelvakultabb szimpatizánsainak otthonaiban tölti, hogy minél nehezebb legyen a titkosszolgálatok számára a követése és lenyomozása. Deifről a Financial Times az izraeli titkosszolgálati aktáit ismerő források segítségével írt miniportrét.

Deif az 1960-as évek közepén született a Hán Júnisz menekülttáborban, Mohammed Diab Ibrahim al-Maszri néven, most 57-58 éves lehet. Hogy hogy néz ki, rejtély, egyetlen, rossz minőségű, legalább tízéves fotó lelhető csak fel róla az interneten. Többször próbálta már az izraeli titkosszolgálat likvidálni, egy ilyen merényletben elveszítette az egyik szemét, egy másik alkalommal pedig egy gerincsérülés miatt átmenetileg kerekesszékbe került, és az egyik karját azóta sem tudja használni. 2014-ben egy izraeli légicsapásban halt meg a felesége, az akkor 7 hónapos fia és 3 éves lánya. A legutóbbi ismert, sikertelen kísérlet a megölésére 2021 májusában történt.

Deif fiának és feleségének temetési menete a gázai Dzsabbalijában – Fotó: Mustafa Hassona / Anadolu Agency / AFP
Deif fiának és feleségének temetési menete a gázai Dzsabbalijában – Fotó: Mustafa Hassona / Anadolu Agency / AFP

Deif apja és nagybátyja már az 1950-es években fegyveres akciókban vett részt, igaz, ők még nem Izrael, hanem a Gázát akkoriban megszállva tartó Egyiptom ellen. Deif a Gázai Iszlám Egyetemen tanult, a színészet érdekelte, de műszaki tudományokból diplomázott. Még egyetemistaként, 1987-ben csatlakozott a Hamászhoz, annak megalakulásakor, két év múlva letartóztatták, és tárgyalás nélkül börtönbe zárták a terroristák segítésének vádjával. 16 hónapot ült egy izraeli börtönben. A szabadulása után a Hamász katonai szárnyához csatlakozott, a hírhedt bombakészítő Jahia Ajjas kezei alatt tanult, és az ő tervei alapján kezdte el a szervezet az első saját készítésű rakétáit megépíteni.

A terrorvezér

Az első konkrét terrorcselekmény, aminek kitervelésében tevőlegesen részt vett, egy 1996-os robbantássorozat volt. Öngyilkos merénylők Jeruzsálemben robbantottak fel buszokat, több mint 50 halálos áldozatot szedve. Kegyetlensége, műszaki tehetsége és taktikai érzéke folytán gyorsan haladt a Hamász katonai szárnyának ranglétráján, majd 2002-ben, az akkori első számú vezető, Szalah Sehade halála (egy mobiltelefonba rejtett robbanótöltet végzett vele) után átvette az al-Kasszám Brigád vezetését. Nagyjából ekkor került az izraeli titkosszolgálatok halállistáinak tetejére is.

A vezetése alatt az al-Kasszám egyre inkább elkezdett civil célpontokat, telepeseket, kórházakat, iskolákat, menhelyeket támadni. A túszszedési gyakorlatot is ő erőltette egyre inkább: pontosan tudta, hogy az izraeli közvélemény nyomására a kormány néhány elrabolt civil megmentéséért irreálisnak tűnő cserékbe is bele fog menni. 2011-ben például Izrael ezer bebörtönzött palesztint engedett szabadon egyetlen fogságban tartott izraeliért cserébe.

„El kell pusztítani az izraeliek fejében azt a gondolatot, hogy valaha biztonságban lesznek a megszállt területeken” – idézte az ars poeticáját a Financial Times cikke, amiben Deifet csendes, nyugodt, határozott embernek írják le, akit főleg a fiatalabb, radikális palesztinok tisztelnek félistenként. A mostani támadás terve is minden bizonnyal az ő fejében született meg, és annak technikai részleteinek kidolgozásáért is ő lehet a felelős. A cikk elején idézett videó előtt a legutóbbi publikus megszólalásakor, tavaly decemberben az összes ellenálló erő egyesítésére szólított fel, hogy közös erővel érjék el Palesztina felszabadítását. A terroristák valószínűleg akkor már javában gyakorolták az akció részleteit.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!