Hamász-tisztségviselő: Két éven keresztül altattuk Izraelt, nem hitték el, hogy támadásra készülünk

2023. október 9. – 11:33

Másolás

Vágólapra másolva

A Hamász egy két éven keresztül szőtt megtévesztő akcióval altatta el Izrael éberségét

– büszkélkedett el a terrorszervezet egyik tisztségviselője a Reuters hírügynökségnek. Annak ellenére, hogy a Gázai övezet a világ talán legalaposabban megfigyelt területének számít, a szombati rajtaütés méretei, szervezettsége és leleményessége felkészületlenül érte a rutinos izraeli titkosszolgálatokat és a hadsereget. A Hamász-tag szerint a Gázai övezetet 2007 óta vezető terrorszervezet sikerrel hitette el Izraellel, hogy a 2021-es miniháborúban elveszítette csapásmérő képességeit (2022-ben nem is csatlakozott az Iszlám Dzsihád rakétatámadásaihoz), és jobban foglalkoztatja a lakosság izraeli munkavállalási lehetőségeinek biztosítása, mint a háborúskodás.

Az izraeliek biztos látták a készülődést, de egyszerűen nem hitték el, hogy a Hamász bevállal egy újabb konfrontációt.

Az építőiparban munkaerőhiánnyal küzdő Izrael 2021 óta néhány ezer gázai lakosnak biztosította a határátlépés és munkavállalás lehetőségét, ami komoly jövedelmet jelentett számos palesztin családnak – a határ két oldalán az építőiparban tízszeres a bérkülönbség. A munkavállalási készséget és a Hamász koordinációs szándékát izraeli döntéshozók a terrorszervezet konszolidációjaként értelmezték, de a Reutersnek egy izraeli illetékes úgy nyilatkozott, hogy ez is csak a terrorszervezet megtévesztő kampányának része volt (azaz Izrael valószínűleg nem enged be több vendégmunkást, a terrortámadás kedvéért tehát a Hamász feláldozta több ezer palesztin család megélhetését).

Közben viszont gőzerővel folytak az előkészületek. A Hamász fegyveresei egy Gázán belül felépített izraeli falu makettjén gyakorolták el, hogyan is rohanják le a határ menti településeket (egyébként az izraeli fegyveres erőknek van egy Mini-Gáza néven emlegetett hasonló kiképzőközpontja).

Az akció sikerének kulcsa a titoktartás volt, ugyanis az izraeli titkosszolgálatok az elmúlt évtizedekben sikerrel épültek be a különböző palesztin szervezetekbe. Az „Al-Aksza áradása” tervével csak néhány vezető volt tisztában, a mintegy 1000 résztvevő csak a saját részfeladatát ismerte. A terrortámadást négy fázisban hajtották végre:

  1. Először is szombat hajnalban rekordmennyiségű, 3000 rakétát lőttek ki Izraelre, a rakétacsapások és a légvédelmi tűz leple alatt azután több fegyveres motoros sárkányokkal repült át a határzáron, és biztosította az egyik szakasz környékét.
  2. Ekkor a Hamász utászai buldózerek segítségével szétrombolták az elektromos jelző- és riasztórendszerrel felszerelt betonfalat, és lyukat vágtak a védelmet kiegészítő drótkerítésen is. A résen azután motorkerékpárok és dzsipek özönlöttek át, a rajtuk utazó terroristák azonnal szétspricceltek a határ mentén sorakozó izraeli települések irányába.
  3. Közben egy kommandó megrohanta az izraeli hadsereg déli főparancsnokságát, megbénítva annak kommunikációs rendszerét. Ezáltal sikerült értékes időt nyerni a portyázók számára.
  4. A támadás egyik legfontosabb célkitűzése az volt, hogy minél több túszt szedjenek, ezért már a rajtaütések első óráiban külön erre a célra kijelölt egységek szállították át az elfogott izraeli katonákat és civileket a Gázai övezetbe.

A Reutersnek nyilatkozó izraeli tisztségviselők elismerték a stratégiai hibákat. Egyikük azt mondta, a Hamász kihasználta a gázai határt védő izraeli erők létszámhiányát; több egységet ugyanis Ciszjordániába vezényeltek az ottani feszültségek fellángolása miatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!