Blinken: A Hamász támadása felér tíz szeptember 11-gyel

2023. október 12. – 05:35

frissítve

Blinken: A Hamász támadása felér tíz szeptember 11-gyel
Izraeli csapásokban lerombolt ház romjai Gázában – Fotó: Ibraheem Abu Mustafa / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva
  • Egyelőre nincs politikai döntés a szárazföldi hadműveletek elindításáról.
  • Az amerikai elnök a genfi egyezmény betartására szólította fel Izraelt.
  • Netanjahu szerint a Hamász tagjai „halott emberek”.
  • Izraelben 1300, Gázában 1500 körül van a halottak száma.
  • Katasztrofális állapotok lehetnek a gázai kórházakban a Vöröskereszt szerint.

Izraeli légitámadás ért két szíriai repülőteret, közölte a szíriai állami média. A légitámadások miatt a damaszkuszi és az aleppói repülőtér sem működik, a hírek szerint a kifutópályák is megsérülhettek.

Kedden is egymást lőtte a két ország, miután az izraeli kormány azt állította, hogy Szíria felől többször is ágyúzták az ország északi részét. A Sky News szerint ezek az ágyúzások inkább szimbolikusak, ritkán okoznak kárt Izraelben.

(Sky News)

Legalább 25 amerikai állampolgár halt meg a Hamász támadásaiban – erősítette meg Antony Blinken amerikai külügyminiszter a csütörtöki sajtótájékoztatón. Szerdán még 22 volt ez a szám, azóta azonban újabb áldozatokat azonosítottak. Blinken arról beszélt Tel-Avivban, hogy a Hamász cselekedeteire nincs bocsánat és magyarázat.

(CNN)

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök az Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel tartott közös csütörtöki sajtótájékoztatón megköszönte az Egyesült Államok „hihetetlen támogatását”, amit „a Hamász barbárai ellen vívott háborújához” kapott Izrael. Blinken izraeli látogatásáról azt mondta, hogy az „újabb kézzelfogható példája az Egyesült Államok egyértelmű támogatásának.”

Netanjahu szerint a Hamászt ugyanúgy „szét kell zúzni, mint az Iszlám Államot.” „Ahogyan az ISIS-t, úgy a Hamászt is szét kell verni, a Hamászt is pontosan ugyanúgy kell kezelni, mint az ISIS-t. Ki kell vetni a nemzetek közösségéből. Egyetlen ország vezetője sem találkozhat velük, egyetlen ország sem adhat menedéket nekik. És azokat, akik mégis megteszik, szankciókkal kell sújtani”. (CNN)

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök – Fotó: Jacquelyn Martin / AFP or licensors
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök – Fotó: Jacquelyn Martin / AFP or licensors

Közös sajtótájékoztatót tartott csütörtökön Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Antony Blinken amerikai külügyminiszter. Blinken elmondta, hogy ő is zsidó, nagyapja az oroszországi pogromok elől menekült Amerikába, nevelőapja pedig megjárta az auschwitzi tábort, így pontosan érzi az izraeliek mai fájdalmait és félelmét.

Blinken szerint amíg az Amerikai Egyesült Államok létezni fog, ott fog állni Izrael mellett, és ha az meg is tudná védeni magát, erre nem lesz soha szükség. A külügyminiszter üdvözölte az izraeli egységkormány megalakulását. Elmondta, hogy már most rengeteg fegyvert szállítanak Izraelnek, és ezt folytatni is fogják azon kívül, hogy a világ legnagyobb repülőgép-hordozóját vitték Izrael partjaihoz.

Blinken szerint a Hamász cselekedeteire nincs bocsánat és magyarázat, viszont közölték, hogy a Hamász nem a palesztinokat képviseli, akik szabadságot és jólétet akarnak. Szerinte a terrorszervezet ugyanúgy ellensége a palesztinoknak, ahogy az izraelieknek.

Blinken azt mondta, a Hamász egyetlen célja Izrael elpusztítása, és ezt semmilyen körülmények között nem lehet megbocsátani. De az izraelieknek más mércével kell eljárniuk, nem lehet ugyanúgy kezelni a palesztinokat, mint ahogy a Hamász kezeli a zsidókat. Szerinte mindent meg kell tenni azért, hogy a palesztin civilek életét megvédjék.

Izraeli látogatása során Antony Blinken az izraeli elnökkel, Jichák Hercoggal is találkozik.

Korábban Hercog azt mondta, hogy Izrael megpróbálja megvédeni a gázai civileket – de „vasököllel sújt le” az izraeliek védelmében – írja a BBC. Amikor újságírók arról kérdezték, milyen mértékű lesz Izrael válasza a Hamász terrortámadásaira, azt válaszolta:

„Dolgozunk, hadseregünk működését a nemzetközi jog szabályozza, punktum. Ez egyértelmű! De háborúban állunk. Háborúban állunk!”

A gázai egészségügyi minisztérium szerint szombat óta legalább 1354 ember halt meg Gázában, és 6049-en megsebesültek.

A legfrissebb adatok szerint több mint 1300 izraeli – többségük civil – vesztette életét, több mint 3300-an megsebesültek, becslések szerint 200 embert ejtettek túszul és hurcoltak a Gázai övezetbe. Az ő sorsuk egyelőre nem ismert.

Az egészségügyi minisztérium csütörtök reggeli közlése szerint 3297 sérültet szállítottak kórházakba szombat reggel óta, közülük 28-an válságos, 335-en súlyos, 581-en közepes és 1805-en kielégítő állapotban voltak.

A Gázai övezetben jelenleg még van üzemanyag, amellyel a kórházak aggregátorait is működtetik, de pár órán belül el fog fogyni – közölte csütörtökön Genfben a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága.

Fabrizio Carboni, a közel-keleti területi igazgatója szerint nagyon fontos volna, hogy további eszközöket tudjanak bejuttatni a Gázai övezetbe.

„Vannak még készletek, üzemanyag, klór, egészségügyi eszközök, de az ott lévő készletekkel nem fogjuk tudni nagyon sokáig támogatni a lakosságot” – írta az ICRC regionális vezetője.

Izraeli telepesek megöltek két palesztint Ciszjordániában, közölte a terület egészségügyi minisztériuma. Szemtanúk szerint az áldozatokat egy temetésen lőtték le, az áldozat egy apa és fia. A kettős gyilkosság az északi Nábrusz városához közeli Qusra faluban történt. (Guardian)

A svájciak elleni meccs után az izraeli labdarúgó-válogatott Koszovó elleni Európa-bajnoki selejtezőjét is elhalasztotta az UEFA. A pristinai mérkőzést azért nem rendezik meg vasárnap, mert az izraeli hatóságok nem engedik külföldre a nemzeti csapatot a Hamásszal szembeni fegyveres konfliktus miatt. Az új időpontot később jelölik ki. Az UEFA már hétfőn elhalasztotta a csütörtökre tervezett Svájc elleni selejtezőt, amelyet Tel-Avivban játszottak volna le. Azt a meccset a tervek szerint november 15-én pótolják. (MTI)

Hazaérkezett az Izraelből kimenekített thaiföldi állampolgárok első csoportja. Egyikük, Katchakorn Pudtason kerekesszékben ülve mesélte el, mit élt át a Hamász terroristáinak szombati támadása alatt. Ő térdlövéssel megúszta a mészárlást.

Fotó: Chalinee Thirasupa / Reuters
Fotó: Chalinee Thirasupa / Reuters

„Ők [a fegyveresek] az úton álltak, onnan lőttek bennünket. Én egy autó hátsó ülésén ültem, és én voltam az első, akit térden lőttek” – mondta Katchakorn. „Továbbhajtottunk, de akkor is tüzeltek ránk. Az egyik barátom megpróbált elbújni, de egy golyó átment rajta. Megállás nélkül lőttek, nem felváltva, mint a filmekben. Azt hittem, nem élem túl.” (BBC)

Az X közösségi felület (korábbi nevén Twitter) több száz „Hamászhoz kötődő fiókot” távolított el, és több tízezer poszt eltávolításáról vagy megjelöléséről intézkedett az Izrael elleni támadás óta – közölte Linda Yaccarino vezérigazgató.

„Továbbra is azonnal reagálunk a világ minden tájáról, köztük az uniós tagállamokbeli bűnüldöző szervektől érkező megkeresésekre” – válaszolt Yaccarino Thierry Bretonnak, az Európai Bizottság belső piacért felelős tagjának címzett levelében.

Breton kedden felszólította a közösségi vállalat tulajdonosát, Elon Muskot, hogy foglalkozzon a platformot elárasztó, a Hamász palesztin iszlamista csoporthoz kötődő dezinformációval annak érdekében, hogy az X megfeleljen az újonnan megalkotott európai uniós online tartalomszabályzásoknak. (MTI)

Az izraeli hadsereg megerősítette, hogy az Iszlám Állam zászlaját találták meg az egyik megtámadott kibucnál, a gázai határ közelében. Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) által közzétett képen látható, hogy a zászlót katonák tartják, miután elvették az egyik megölt terroristától.

Izraeli tisztségviselők korábban többször is párhuzamot vontak a Hamász és az Iszlám Állam között, de egyelőre csak olyan értelemben, hogy érzékeltessék a pusztítás mértékét. Bizonyított kapcsolatot eddig nem találtak közöttük. A csoportnak becslések szerint most is több ezer harcosa lehet Szíriában és Irakban, akik főként vidéki területeken vannak jelen, és továbbra is végrehajtanak támadásokat. Az Iszlám Állam „regionális leányvállalatai” más konfliktusövezetekben is fenyegetést jelentenek, így aktívak Afganisztánban, Szomáliában és a Csád-tó medencéjében. (Times of Israel)

Az iráni és a szíriai elnök az iszlám országok közötti megállapodást sürget a palesztinok támogatásáról. „Az iszlám és az arab országoknak a világ összes szabad emberével együtt egyetlen közös álláspontot kell kialakítania a cionista rezsim által elnyomott palesztinok ellen elkövetett bűnök megállítására” – mondta Ebrahim Raiszi iráni elnök, miután telefonon beszélt szíriai kollégájával. A háború sújtotta Szíriában megnőtt Irán gazdasági befolyása az elmúlt években, az iráni rezsim hitelekkel és jövedelmező üzleti szerződésekkel támogatja Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányát. (MTI / Nournews)

Nancy Faeser német belügyminiszter határozott harcot ígér a Hamász-párti tüntetések ellen. Elsősorban Berlinben, de több más németországi városban is a palesztin terrorszervezetet támogató megmozdulásokat tartottak. „Minden rendelkezésre álló rendőri és hírszerzői eszközzel fel kívánunk lépni a Hamász támogatói és szimpatizánsai ellen” – mondta Faeser.

Nancy Faeser német belügyminiszter – Fotó: Fabrizio Bensch / Reuters
Nancy Faeser német belügyminiszter – Fotó: Fabrizio Bensch / Reuters

Közben a berlini iskolákban egyre drámaibb a helyzet: a tanárok sorozatosan számolnak be arról, hogy tanulók a radikális iszlám Hamászt éltetik, és antiszemita kijelentéseket tesznek. „A telefon állandóan cseng, szakadatlanul érkeznek az e-mailek, pedagógusok kérnek tanácsokat arra vonatkozóan, hogy milyen magatartást tanúsítsanak” – mondta egy szakértő. (Infostart)

„Nem lesz áram, nem nyitjuk ki a vízcsapot, és egyetlen üzemanyagot szállító teherautó sem fogja átlépni a határt mindaddig, amíg ki nem szabadulnak az elrabolt emberek” – üzente a Hamásznak Jiszráel Kac, Izrael energiaügyi minisztere. Az Izraeli Védelmi Erők, az IDF adatai szerint legalább százharminc túsz van Gázában, de más becslések szerint számuk akár a kétszázat is elérheti.

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) arra figyelmeztetett, hogy a gázai kórházak halottasházakká válhatnak az áramkimaradások miatt. A Gázai övezet egyetlen erőműve szerdán üzemanyaghiány miatt leállt, így a kórházak is generátorokból próbálnak energiát nyerni. Fabrizio Carboni, az ICRC közel- és közel-keleti regionális igazgatója a civilek szenvedéseire hívta fel a figyelmet, kérleli a szemben álló feleket, hogy legyenek erre tekintettel.

„Veszélyben vannak az inkubátorban lévő csecsemők és az oxigénre szoruló idős betegek is. Leáll a vesedialízis, és röntgenfelvételeket sem lehet készíteni”

– sorolta Carboni. (BBC)

Antony Blinken amerikai külügyminiszter megérkezett Izraelbe. Villámlátogatása során találkozni fog az izraeli vezetőkkel és Mahmúd Abbász palesztin elnökkel is. Ehhez érdemes hozzátenni, hogy Abbász székhelye Ciszjordániában van, és a Gázai övezetet uraló Hamász a palesztin elnök politikai riválisa. Antony Blinken korábban azt mondta, hogy „erőfeszítéseket tesznek az összes túsz azonnali szabadon bocsátása érdekében”. (BBC)

A szaúdi koronaherceg az Izrael és a Hamász közötti konfliktus eszkalációjának megfékezéséről egyeztetett Recep Tayyip Erdoğan török elnökkel és Ebrahim Raiszi iráni elnökkel is. Szaúd-Arábia „szakadatlan erőfeszítéseket” tesz azért, hogy a vérontás befejeződjön. Korábban szorgalmazták a Gázai övezet elleni izraeli támadások leállítását. Erdoğan jelezte, hogy közvetítene a felek között, és segélyszállítmányokat küldene az érintett területekre. (MTI)

„Félelmetesnek hangzik, hogy Európában tömegek nyilvánosan, súlyosan fenyegető, antiszemita kijelentéseket tesznek” – mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. Szerinte a balkáni migrációs útvonalon jelentős, intenzív beáramlás van, az elmúlt egy hónapban legtöbben szíriaiak jöttek, és rögtön a második helyen, tízezernél is többen érkeztek olyanok, akik magukat palesztinnak vallották.

„Ha az izraeli-palesztin háború miatt az Egyesült Államok és Egyiptom megegyezik egy humanitárius folyosó nyitásában, onnan Olaszország vagy a balkáni útvonal felé tovább nőhet a migránsok száma” – tette hozzá Bakondi György. (MTI / M1)

„Azt hittük, hogy biztonságban vagyunk, de egy rakéta egyenesen ránk zuhant” – mondja Ala Al-Kaferneh, egy palesztin férfi, aki egy izraeli rakétatámadásban elveszítette várandós feleségét és több családtagját a Gázai övezetben. Palesztin források szerint Gázában eddig 1100 ember halt meg a légicsapások következtében.

Fotó: Mohammed Salem / Reuters
Fotó: Mohammed Salem / Reuters

Az izraeli hadsereg készül a szárazföldi gázai hadműveletre, de politikai szinten még nem született meg a döntés – közölte külföldi újságírókkal Richard Hecht, az izraeli hadsereg nemzetközi szóvivője. Izrael körülbelül 360 ezer tartalékos katonát mozgósított az utóbbi napokban be, és példátlan válaszlépéssel fenyegeti a Gázai övezetet uraló iszlamista szélsőségeseket, akik a hétvégén brutális mészárlást hajtottak végre az övezet szomszédságának izraeli településein. (MTI)

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken ül össze, hogy tárgyaljon az Izrael–Hamász-konfliktusról. Az ENSZ BT soros elnökségét betöltő Brazília azért hívta össze az ülést, hogy „foglalkozzon a Gázai övezetben kialakult helyzettel”. Mauro Vieira brazil külügyminiszter megszakította ázsiai útját, hogy elutazhasson a New York-i találkozóra. A tanács tagjai vasárnap még megosztottak voltak a válság megítélésében.

Ülésezik az ENSZ BT 2023. szeptember 21-én – Fotó: Bryan R. Smith / AFP
Ülésezik az ENSZ BT 2023. szeptember 21-én – Fotó: Bryan R. Smith / AFP

Luis Inácio Lula da Silva brazil elnök az X-en (korábbi nevén a Twitteren) úgy fogalmazott, hogy „gyerekeket soha, semmilyen körülmények között nem szabad túszul ejteni”. (BBC)

Három túsz, egy nő és két gyereke szabadon engedéséről számolt be a Hamász. Az iszlamista terrorszervezet közlését az izraeli hadsereg egyelőre nem erősítette meg. „Egy izraeli telepes nő és két gyereke kiszabadult, miután a korábbi összecsapások során fogságba estek” – közölte a Hamász fegyveres szárnya. Az Al-Aksza palesztin televíziócsatorna által bemutatott felvételen egy kék blúzos nő látható, amint két gyerekkel, a Hamász három fegyveresének kíséretében elhagy egy szögesdróttal körbekerített területet.

Az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló irodája (OCHA) közölte, hogy a Gázai övezetben szerda estig további 75 ezerrel, körülbelül 338 ezerre nőtt a belső menekültek száma. Az övezetben mintegy 2,3 millió ember él. (MTI)

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) adatai szerint legalább százharminc túszt tartanak fogva a gázai terroristák, eddig nyolcvanegy túsz családtagjait értesítette a hadsereg. „Tisztában vagyunk azzal, hogy sok a bizonytalanság, óráról órára nő a feszültség, de ha választanunk kell a bizonyosság vagy a gyorsaság közül, akkor az előbbit választanánk. Pontosnak kell lennünk, meg kell értenünk, mi történik a helyszínen” – mondta Daniel Hagari, az IDF szóvivője. A Hamász és az Iszlám Dzsihád közölte, hogy százharminc embert tartanak fogva, de más források szerint ez a szám elérheti a kétszázat is. (Times of Israel)

„A Hamász szombaton indított támadása a zsidóság legvéresebb napja volt a soá óta” – mondta Joe Biden amerikai elnök, miután zsidó vezetőkkel egyeztetett. „Ez nemcsak gyűlölet, hanem színtiszta gonoszság a zsidók ellen. Azt mondanám, hogy ez volt a zsidóság legvéresebb napja a holokauszt óta” – fogalmazott Biden.

Joe Biden amerikai elnök a Fehér Házban tartott megbeszélés után – Fotó: Jonathan Ernst / Reuters
Joe Biden amerikai elnök a Fehér Házban tartott megbeszélés után – Fotó: Jonathan Ernst / Reuters

Az elnök szerint a történtek arra emlékeztetik a világot, hogy a gonoszság nem múlik el magától. Szerinte a Hamász iszlamista terrorszervezet nem pusztán terrort, hanem „a puszta gonoszságot” hozta el a világba. Biden azt is hangsúlyozta, hogy Izraelnek a nemzetközi jog szerint kell eljárnia. (MTI)

Akár százötven halálos áldozata is lehet a Hamász Gázai övezetből több ponton megindított támadásának az izraeli Kfar Aza kibucban, ahol négyszáz ember élt. A két napig tartó mészárlásról hivatalos adatok nincsenek, de a sajtóban katonai beszámolókra hivatkozva jelentek meg olyan hírek is, amelyek szerint Kfar Azában negyven kisgyereket is megöltek a Hamász fegyveresei, és többeket le is fejeztek. A legembertelenebb akciókról szóló beszámolókat a hadsereg hivatalosan nem erősítette meg, de azt igen, hogy brutálisan gyilkolták meg az áldozatokat, akiknek összesítése folyamatban van. A határkerítés közelében több kibuc is a terrorszervezet fegyvereseinek célpontjába került a hétvégén. Cikkünk a témában>>>

Szolidaritásra és a németországi zsidó közösség biztonságának garantálására szólított fel Olaf Scholz német kancellár az ARD televízióban. „Kérem mindenki támogatását, hogy együtt biztosítani tudjuk zsidó honfitársaink biztonságát, és ezért ki kell mutatnunk, hogy szolidárisak vagyunk velük” – mondta a szociáldemokrata politikus. „Ez számunkra elfogadhatatlan” – jelentette ki azzal kapcsolatban, hogy a palesztinok ügye mellett tartott, németországi szimpátiatüntetéseken antiszemita megnyilvánulások is elhangzottak. (MTI)

A legutóbbi izraeli légicsapások célpontja egy olyan alagútrendszer volt a Gázai övezetben, amelyik évtizedek óta a Hamász műveleti központjaként funkcionál. Jonathan Conricus, az izraeli hadsereg szóvivője azt mondta, hogy a Gázai övezetre úgy kell tekinteni, hogy ott „egy réteg a civileké, egy pedig a Hamászé”. Ezzel arra utalt, hogy a terroristák jelentős része a föld alatt tevékenykedik.

Fotó: Israel Defense Forces (idf) / Reuters
Fotó: Israel Defense Forces (idf) / Reuters

Az alagutak többsége a Hamász 2007-es hatalomátvétele óta épült, azóta szolgálnak az utánpótlás szállítására, valamit az Izrael elleni hadműveletek megtervezésére és kivitelezésére. Ezek fölött vannak a sűrűn lakott negyedek, „amelyek közül sok már romokban hever”, tette hozzá a szóvivő. Conricus szerint sokkal több alagút van, mint amennyit el tudnánk képzelni. „Amit jelenleg teszünk, az a Hamász parancsnokai, magas rangú vezetői elleni csapásmérés minden szinten” – mondta. (BBC)

Hogyan játszották ki a világ egyik legfejlettebb hadseregét? Cikkünk a témában>>>

Huszonegyre emelkedett a thaiföldi halottak száma, közölte Szrétta Tavizin thaiföldi miniszterelnök az X-en (korábbi nevén a Twitteren). Diplomatáik azon dolgoznak, hogy a repülés mellett más kimenekítési módokat találjanak, a thaiföldi állampolgárokat Izraelből Jordániába szeretnék juttatni. A hajók vagy az autók jöhetnek szóba. „Mindkét alternatíva rendkívül veszélyes, mert az útvonalak konfliktuszónán vezetnek át” – tette hozzá a kormányfő. (BBC)

Az amerikai kormány az Izraelbe tervezett utazás megfontolására szólította fel az Egyesült Államok polgárait. Harmadik fokozatú figyelmeztetést adtak ki a négyfokú skálán, ami arról szól, hogy az utazást indokolt megfontolni.

A szigorítást zavargások és terrorizmus veszélyével indokolták, és azzal egészítették ki, hogy a helyzet Izraelben változatlanul gyorsan változik, és

„bármikor előfordulhat rakéta- vagy aknatámadás”.

Azoknak, akik Izraelben tartózkodnak, felhívták a figyelmét arra, hogy mindenben tegyenek eleget a biztonsági illetékesek utasításainak.

Izrael mellett hármas fokozatú figyelmeztetés van érvényben Ciszjordániára, miközben a Gázai övezet esetében a legmagasabb, azaz négyes fokozatúra emelte az amerikai külügyminisztérium az utazási figyelmeztetését, ami arról szól, hogy senki ne utazzon a térségbe. (MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!