Blinken: A Hamász támadása felér tíz szeptember 11-gyel

2023. október 12. – 05:35

frissítve

Blinken: A Hamász támadása felér tíz szeptember 11-gyel
Izraeli csapásokban lerombolt ház romjai Gázában – Fotó: Ibraheem Abu Mustafa / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva
  • Egyelőre nincs politikai döntés a szárazföldi hadműveletek elindításáról.
  • Az amerikai elnök a genfi egyezmény betartására szólította fel Izraelt.
  • Netanjahu szerint a Hamász tagjai „halott emberek”.
  • Izraelben 1300, Gázában 1500 körül van a halottak száma.
  • Katasztrofális állapotok lehetnek a gázai kórházakban a Vöröskereszt szerint.

Reggel egy új hírfolyamban követjük az izraeli–palesztin konfliktus eseményeit. Köszönjük a figyelmet.

Egyiptom felszólította Izraelt, hogy hagyjon fel a légicsapásokkal a Gáza és Egyiptom között fekvő rafahi határátkelő közelében, miután a támadások megakadályozzák az ottani normális működést.

A külügyminisztérium közleményében azt írta, hogy az átkelő nyitva maradt, de a palesztin oldalon lévő létesítmények az ismételt izraeli bombázások következtében megsemmisültek, ez pedig megakadályozza a normális működést.

Egyiptom szerint mindez azért is létfontosságú, mert a rafahi átjáró normális működésével életmentő segélyszállítmányokat lehetne küldeni a gázai palesztinok számára.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke pénteken Izraelbe látogat – közölte csütörtökön az Európai Bizottság. Von der Leyen és Metsola találkozik az izraeli vezetéssel, és szolidaritását fejezi ki a Hamász-támadások áldozatai miatt.

(BBC)

Eddig legalább 34 egészségügyi intézmények ellen végrehajtott támadást regisztráltak Gázában – közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

A támadások következtében összesen 11 egészségügyi dolgozó halt meg szolgálat közben, 16 pedig megsebesült – tették hozzá.

A térség egészségügyi minisztériumának legfrissebb hivatalos adatai szerint eddig 1537 palesztin halt meg az izraeli megtorló csapásokban. Az áldozatok közül 500-an gyerekek.

(Sky News)

"Hallottam ahogy az emberek kiabálnak, és láttam, hogy gyilkolják az embereket. Féltettem az életemet. A mamámra, Papámra, a húgomra gondoltam" – mesélte az apai ágon magyar származású Omri Lendler az RTL Híradójának magyarul.

A fiatalember a Nova Fesztiválon bulizott a barátaival, amikor a rendezvényt megtámadta a Hamász. Lendler egyik közeli barátját megölték, a baráti köréből három ismerősét még mindig eltűntként tartják számon.

100-200 méterről lőttek ránk. (…) Egy bokor mögé bújtam, és lyukat ástam magamnak. Levettem a pólómat, mert túl feltűnő volt, és megpróbáltam a lehető legjobban elrejtőzni. Két óra múlva közeli lépéseket és lövéseket hallottam. Becsuktam a szemem, kész voltam a halálra, de túléltem"

– mesélte Lendler, aki öt órával később bújt elő a rejtekhelyéről, aztán kimentették. Csak a fesztiválon több mint 260 emberrel végeztek a Hamász terroristái, és sokakat még mindig eltűntként tartanak számon.

Közben tovább mentik a magyarokat Izraelből, de a Magyarországon ragadt izraelieknek is segítenek hazajutni. Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség saját pénzből finanszírozott különgéppel szállítja haza az itt rekedt izraelieket, visszafelé pedig több tucat magyart hoz haza a gép.

A kormány közben vízi úton szervezi a kint rekedt magyarok hazajutását.

Gáza városának legnagyobb kórházában már csak négy napra elegendő üzemanyag van a csecsemőket életben tartó oxigénkészülékek működtetésére – mondta Naser Bolbol, a Shifa kórház csecsemőosztályának vezetője. Ha leállnak a gépek, akkor elmondása szerint „öt percen belül beáll a katasztrófa”.

A kórház hullaháza közben megtelt, az intézmény temetővé változott. A parkolóban sorban a földön, a hűtőházban halmokban hevernek a hullák. Az intenzív osztály sem áll jobban, a sebesültek a folyosókon fekszenek.

Izrael megakadályozza, hogy áram, élelmiszer és üzemanyag jusson be Gázába, amíg a túszokat szabadon nem engedik, így a kórházak kénytelenek generátorokra támaszkodni.

A kneszet jóváhagyta Benjámin Netanjahu rendkívüli egységkormányát, amelyben több centrista ellenzéki törvényhozó is részt vállal – írja a Sky News.

Beni Ganc volt védelmi miniszter és centrista pártjának tagjai csatlakoznak a miniszterelnök koalíciójához. A legnagyobb parlamenti ellenzéki párt vezetője, Jair Lapíd volt miniszterelnök viszont nem volt hajlandó csatlakozni az egységkormányhoz, de azt mondta, hogy a biztonsági válság idején nem ellenzi azt.

A gázai egészségügyi minisztérium szerint 1537-re emelkedett a megölt palesztinok száma – írja a Guardian.

Az áldozatok között van 500 gyermek és 276 nő. További 6 612-en megsebesültek az izraeli légicsapásokban – közölte a minisztérium.

Összecsapott a párizsi rendőrség egy palesztinbarát tüntetés résztvevőivel – írja a BBC.

Több százan gyűltek össze a fővárosban, hogy elítéljék az Izrael által a Gázai övezet ellen végrehajtott támadásokat, annak ellenére, hogy a kormány korábban betiltotta az ilyen jellegű gyűléseket. A rendőrség könnygázt és vízágyúkat vetett be a tüntetők ellen.

„Izrael gyilkos és Macron a bűntársa” – skandálták a demonstrálók. Emmanuel Macron francia elnök korábban elítélte a Hamász palesztin fegyveres csoport halálos támadását, és szolidaritását fejezte ki Izraellel.

Franciaország arra hivatkozva tiltotta be az ilyen tüntetéseket, hogy azok alkalmasak a közrend megzavarására. A Hamász dél-izraeli támadása óta 100 antiszemita cselekményt regisztráltak. Gérald Darmanin belügyminiszter a szabályokat megszegő külföldiek kitoloncolásával fenyegetőzött. Az országban mintegy 500 ezer fős zsidó közösség él, és nagyjából 5 millió muszlim lakik.

Összecsapott a párizsi rendőrség a tüntetőkkel – Fotó: Reuters Összecsapott a párizsi rendőrség a tüntetőkkel – Fotó: Reuters
Összecsapott a párizsi rendőrség a tüntetőkkel – Fotó: Reuters

A berlini rendőrség szintén betiltotta a tervezett palesztinbarát tüntetéseket, az antiszemita kijelentések és az erőszak dicsőítésének veszélyére hivatkozva.

Olaf Scholz német kancellár „zéró toleranciát” hirdetett az antiszemitizmussal szemben. Közölte a parlamentben, hogy betiltják azt a palesztinbarát csoportot, amely szombaton izraeli civilek meggyilkolását ünnepelte.

A Hamász hónapokig készítette elő nagyszabású támadását Izrael ellen – közölte a szervezet libanoni száműzetésben élő egyik magas rangú tisztségviselője csütörtökön.

„Hónapokig tartott a művelet előkészítése. Eddig sikerült elérnünk, amit akartunk. Később fogolycserét szeretnénk kikényszeríteni” – mondta Ali Baraka a dpa német hírügynökségnek. Elmondása szerint a támadás időpontjáról csak kevés Hamász-vezető tudott. Hozzátette: csak akkor tárgyalnak a foglyok szabadon engedéséről, ha tűzszünet lesz.

Baraka szerint az izraeli hadsereg most bosszút áll a palesztin népen egy „megsemmisítő háborúval”. De arról is beszélt, hogy legyőzték az izraeli hadsereget, és az „papírtigrisnek” bizonyult.

Szerinte a Hamász nem elszigetelt. A szövetségeseikre – a libanoni Hezbollahra és Iránra – tett utalással figyelmeztetett, hogy amennyiben Izrael megpróbálja megrohamozni a Gázai övezetet, a Hamász nem lesz egyedül. A nemzetközi közösség által terrorszervezetnek minősített szervezetek Baraka szerint felkészültek egy hosszan tartó konfliktusra. „Van elegendő fegyverünk és felszerelésünk, hogy ellen tudjunk állni a megszálló erőknek” – hangoztatta a Hamász illetékese.

(MTI)

Az ENSZ segélyszervezetének (UNRWA) eddig legalább 12 munkatársa halt meg szombat óta Gázában – közölte csütörtökön az ENSZ főtitkárának szóvivője.

Mind a 12 megölt ENSZ-alkalmazott palesztin volt – mondta Stéphane Dujarric szóvivő csütörtökön.

A Gázai övezetben több mint 2500 lakóegység megsemmisült, vagy súlyosan megrongálódott és lakhatatlanná vált. További 23 000 lakásban keletkeztek közepes vagy kisebb károk. Dujjaric szerint emiatt jelentősen megnövekedett az otthonukat elhagyni kényszerülők száma, ami csütörtökre meghaladta a 338 ezret. Ennek a tömegnek a kétharmada az UNRWA által működtetett 92 iskolában keres menedéket.

„Legalább 88 oktatási intézményt ért csapás, köztük 18 UNRWA-iskolát, amelyek közül kettőt a kitelepítettek számára kialakított szükségszállóként használtak, valamint 70 Palesztin Hatósági iskolát” – mondta a szóvivő.

Dujarric figyelmeztetett az egyre fogyatkozó vízkészletek veszélyére is, ami humanitárius katasztrófához is vezethet.

(CNN)

Jeruzsálem óvárosánál lövöldözés tört kis egy rendőrőrs közelében csütörtök este – írja a BBC.

A hírek szerint egy állítólagos terrorista géppisztollyal nyitott tüzet a rendőrökre a Shalem rendőrőrs bejáratánál. A lövöldöző ezután megpróbált elmenekülni a helyszínről, a rendőrök üldözőbe vették, és lelőtték. Arról nincs hír, hogy milyen sérülést szenvedett a tettes.

Az izraeli média szerint két izraeli rendőr megsebesült, az egyik súlyosan, a másik könnyebben. A helyszínt lezárták a hatóságok, a rendőrség helikopterekkel körözött a környéken. Most házkutatásokat tartanak, hogy kizárják a bűntársakat.

Anthony Blinken amerikai külügyminiszter a Hamász Izrael elleni támadásait a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokhoz hasonlította izraeli egy sajótáékozatóján.

Blinken egy kérdésre válaszolva azt mondta, hogy

ha a támadást Izrael lakosságának méretéhez viszonyítva nézzük, akkor „tíz szeptember 11-nek felel meg az emberveszteségek tekintetében”.

Amikor arról kérdezték, hogy az Egyesült Államok megengedi-e Izraelnek, hogy addig folytassa a Hamász elleni harcot Gázában, amíg a fegyvereseket teljesen ki nem irtják a térségből azt válaszolta: „Világosan megmondtam, hogy kiállunk Izrael mellett abban az elhatározásában, hogy megvédje népét. Ebben az elhatározásban természetesen, mint tudják, segítséget nyújtunk”.

Arra a kérdésre pedig, hogy az Egyesült Államok közbelépne-e, ha a Hezbollah libanoni terrorszervezete is megtámadná Izraelt, azt mondta: nem engedik, hogy más is kihasználja a pillanatot arra, hogy egy második front is nyíljon.

(BBC)

Nem tervezik amerikai csapatok telepítését Izraelbe – közölte a Fehér Ház egyik vezető tisztségviselője. A CNN beszámolója szerint ehelyett a hírszerzési információkat osztanának meg, illetve fegyver- és lőszeradományokkal segítenék Izraelt.

„Az izraeliek világossá tették, hogy nem akarnak külföldi csapatokat a földjükön. Ezeket a műveleteket saját maguk akarják végrehajtani, és minden joguk megvan ahhoz, hogy ezt akarják” – mondta John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács stratégiai kommunikációért felelős koordinátora. Ezért nincs is terv ara vonatkozóan, hogy bármikor amerikai csapatokat küldenének az országba.

Kirby megismételte, hogy Joe Biden amerikai elnök első számú prioritása a saját nemzetbiztonsága, illetve az, hogy a helyszínen lévő amerikai állampolgárok biztonságban legyenek.

Az Egyesült Királyság járőr- és megfigyelő repülőgépeket, valamint a Királyi Haditengerészet két hajóját küldi a Földközi-tenger keleti részére, hogy támogassák Izraelt – jelenti a BBC.

A repülőgépek holnap kezdik meg a járőrözést, hogy nyomon kövessék a régiót fenyegető tényezőket, például terrorista csoportok fegyverüzleteit. A támogató csomagban a Királyi Haditengerészet két hajója, megfigyelő eszközök, P8-as repülőgépek és egy tengerészgyalogos század is benne van.

Rishi Sunak szerint ez a segítség megakadályozza a további eszkalációt. A miniszterelnök azt mondta, hogy a kormánynak biztosítania kell, „hogy az Izraelben lezajlott szörnyű jelenetek ne ismétlődjenek meg”.

A tervek szerint a jövő héten a Királyi Haditengerészet egy munkacsoportját is a térségbe telepítik, hogy támogassa a humanitárius erőfeszítéseket – tette hozzá a Downing Street.

A BBC helyszíni tudósítója szerint szinte minden második percben tüzérséggel is lövik a Gázai övezetet.

Lucy Williamson elmondása szerint a dél-izraeli Netivot közelében, az autópályák mentén a mezők tele vannak önjáró tüzérségi lövegekkel, amik szintén tüzelnek Gáza felé. Beit Hanoun és Gázaváros csak néhány kilométerre fekszenek a lövegektől.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szerint a harcok szombati kezdete óta mintegy 6000 bombát dobott le Izrael a Gázai övezetre a harcok szombati kezdete óta. Ez nagyjából 4000 tonnányi robbanóanyagot jelent.

Anthony Blinken, az Egyesült államok külügyminisztere egy lehetséges humanitárius folyosó létrehozásáról beszélt izraeli tisztségviselőkkel – írja a BBC.

„A Hamász továbbra is civileket használ emberi pajzsként” – mondja Blinken, hangsúlyozva azt a nézőpontot, hogy a Hamász szándékosan sodorja veszélybe a civileket. Hozzátette: megvitatta az izraeli féllel, hogy milyen lehetőségek vannak arra, hogy biztonságos átjárást biztosítsanak a Gázából kijutni akaró civileknek.

Egy palesztin nő áll a gyerekekkel egy megrongálódott ház ajtajánál az izraeli csapásokat követően a Gázai övezet déli részén fekvő Khan Júniszban 2023. október 11-én – Fotó: Ibraheem Abu Mustafa / Reuters
Egy palesztin nő áll a gyerekekkel egy megrongálódott ház ajtajánál az izraeli csapásokat követően a Gázai övezet déli részén fekvő Khan Júniszban 2023. október 11-én – Fotó: Ibraheem Abu Mustafa / Reuters

Blinken szerint a civileket nem szabad katonai műveletek célpontjaként felhasználni, de közben arról is beszélt, hogy az övezetet blokád alatt tartó Izrael „törvényes biztonsági műveleteket hajt végre a terrorizmussal szembeni védekezés érdekében”.

Az elmúlt néhány napban több mint 1400-an haltak meg Gázában, amióta Izrael megtorló légicsapásokat indított.

Donald Trump, egykori amerikai elnök Floridában, támogatói előtt beszélt az izraeli konfliktusról.

Trump először Benjamin Netanjahu elnököt kritizálta, amiért még évekkel ezelőtt, egy közösen előkészített hadműveletből végül kihátrált. „Soha nem fogom elfelejteni, hogy Bibi Netanjahu cserbenhagyott minket” – mondta a múltbéli esettel kapcsolatban. Ezután arról beszélt, hogy az izraeli elnök, és Izrael nem volt felkészült egy ilyen támadásra. Trump Yoav Gallant izraeli védelmi minisztert egyenesen „balféknek” nevezte – írja a USA Today.

A volt elnök szerint Izraelnek most meg kell erősödnie, miközben a Hamász és más militáns csoportok, köztük talán Irán ellen is harcol.

Ezt folytatva Trump megdicsérte az Irán által támogatott libanoni Hezbollah terrorszervezetet, akik szerinte „nagyon okosak”.

Trump megjegyzéseire a Fehér Ház is reagált. Andrew Bates szóvivő arról beszélt, hogy az ehhez hasonló kijelentések veszélyesek és zavartak. „Teljesen érthetetlen számunkra, hogy miért nevezne bármelyik amerikai valaha is okosnak egy Irán által támogatott terrorszervezetet” – mondta Bates.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök hivatala csütörtökön megrázó fotókat tett közzé a Hamász terrorszervezet fegyveresei által meggyilkolt és megégetett csecsemőkről.

„A Hamász embertelen. A Hamász az ISIS” – állt Netanjahu hivatalának közösségi médiában közzétett bejegyzésében. A három fotón két felismerhetetlenségig megégett csecsemő, illetve egy harmadik baba véres holtteste látható.

Netanjahu posztja szerint ezeket a képeket Antony Blinken amerikai külügyminiszternek is megmutatta annak Jeruzsálemben tett látogatásakor.

(CNN)

Az ENSZ Élelmezési Világprogramja (WFP) szörnyűnek nevezte a helyzetet a Gázai övezetben, és figyelmeztetett, hogy a létfontosságú készletek vészesen fogynak, miután Izrael teljes blokádot vezetett be a terület ellen.

A WFP palesztinai országigazgatója, Samer Abdeljaber egy keddi interjúban beszélt arról, hogy lesújtó a helyzet Gázában. „A menedékhelyeink túlzsúfoltak. Nincs kapacitásunk” – mondta. Üzemanyag és gáz hiányában nem működnek a pékségek, a legtöbb piac pedig bezárt. Ami viszont a leginkább riasztó, az a friss víz hiánya.

Köztéri csapból vizet tölt egy palesztin lány Khan Younisban, a Gázai övezet déli részén, 2023. október 11-én – Fotó: Ibraheem Abu Mustafa / Reuters
Köztéri csapból vizet tölt egy palesztin lány Khan Younisban, a Gázai övezet déli részén, 2023. október 11-én – Fotó: Ibraheem Abu Mustafa / Reuters

„Több ezer embert látunk el élelemmel, akik iskolákban és máshol kerestek menedéket. De hamarosan kimerülünk” – mondta a Reutersnek Brian Lander, a WFP vészhelyzetekkel foglalkozó helyettes vezetője. Lander Izraelt és Egyiptomot sürgette, hogy hozzanak létre biztonságos folyosókat, hogy az ügynökség munkatársai be tudjanak szállítani ellátmányt Gázába, és hogy az ENSZ munkatársai biztonságosan dolgozhassanak a területen.

„Számos humanitáriusnak minősülő helyszínt, klinikát és iskolát értek a légicsapások. Így ismét felszólítjuk a konfliktusban részt vevő feleket, hogy tartsák be a nemzetközi humanitárius jog szerinti kötelezettségeiket”

– tette hozzá Lander.

Izrael energiaügyi minisztere, Israel Katz korábban azt mondta, hogy addig nem engednek be áramot, vizet és üzemanyagot Gázába, amíg az izraeli túszok haza nem térnek.

(Guardian)

Szijjártó Péter külügyminiszter bejelentése szerint csütörtökön újabb 65 magyar állampolgárt, köztük 18 gyereket sikerült kimenteni Izraelből egy Ciprusra tartó hajó fedélzetén. A külügyminiszter elmondta, a hajó már elhagyta az izraeli felségvizeket, a kikötés után pedig az ottani nagykövetség munkatársai várják majd az azon utazó magyarokat, akiket különgéppel hoznak majd haza, várhatóan valamikor holnap a késői órákban.

A külügyminiszter grúziai bejelentkezéséből kiderült, hogy a hajóra kétszáz jegyet sikerült szerezniük, ezeket ajánlották fel az Izraelben tartózkodó több mint kétszáz magyar számára, közülük pedig végül hatvanöten éltek ezzel a lehetőséggel. Azok egy részének a kimentését is tervezik már, akik nem éltek vele, mint elhangzott, egy meghatározott számú állampolgár hamarosan üzenetet fog kapni egy másik evakuációs műveletről.

Szijjártó hangsúlyozta, hogy ebben a megadott paramétereknek és koordinátáknak megfelelően vegyenek részt, egyben felhívta a figyelmet arra, hogy ha ebből bármi nyilvánosságra kerül idő előtt, az veszélyeztetheti az emberek épségét és életét. Emiatt mindenkit arra kért, hogy az akcióról ne osszon meg semmit olyanokkal, akik nem vesznek részt benne, és hozzátette, hogy amint biztonságos helyen lesznek, az evakuációs műveletről be fognak számolni. A cél továbbra is az, hogy minden magyart hazahozzanak – mondta a külügyminiszter.

Mahmúd Abbász nyilvánosan elítélte a konfliktus mindkét oldalán a civilek megölését vagy bántalmazását – írja a Sky News.

„Elutasítjuk a civilek megölésének vagy bántalmazásának gyakorlatát mindkét oldalon, mert ez ellentétes az erkölccsel, a vallással és a nemzetközi joggal” – mondta Abbász a jordániai Abdalláh királlyal folytatott megbeszélése során.

„Elutasítjuk az erőszakot, és ragaszkodunk a nemzetközi törvényességhez, a békés ellenálláshoz és a politikai cselekvéshez, mint nemzeti céljaink elérésének útjához” – mondta.

A 87 éves Abbász 18 éve vezeti a Palesztin Hatóságot Ciszjordániában. Kezdeti négyéves megbízatását többször meghosszabbították, mert nem sikerült választásokat tartani a területen. Abbász a palesztinok körében népszerűtlen, mivel kudarcba fulladtak a palesztin államiság létrehozására tett kísérletei.

Az amerikai külügyminiszter, Antony Blinken pénteken találkozik Abbásszal – írja a Sky News.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) vezérkari főnöke először beszélt a médiának azóta, hogy a Hamász múlt szombaton megtámadta Izraelt.

„Az IDF felelős az ország és polgárai biztonságáért, és szombat reggel a Gázai övezetet körülvevő területen nem kezeltük ezt” – mondta Herzi Halevi altábornagy. Azt is mondta: tanulnak az esetből, és vizsgálatot fognak indítani, de egyelőre háborút kell vívniuk.

Halevit a Gázában fogva tartott túszokról is kérdezték, akik a becslések szerint legalább 150-en vannak. „A háború ára drága, és nehéz megfizetni. Mindent megteszünk, hogy a foglyokat hazahozzuk” – mondta velük kapcsolatban.

(BBC)

A nemrég mozgósított 300 ezer izraeli tartalékos katona jelentős részét a Libanonnal közös északi határhoz vezénylik – írja a BBC.

Izraeli katonák járőröznek az észak-izraeli Metula faluban, a libanoni-izraeli határ közelében 2023. október 12-én – Fotó: Thaier Al-Sudani / Reuters
Izraeli katonák járőröznek az észak-izraeli Metula faluban, a libanoni-izraeli határ közelében 2023. október 12-én – Fotó: Thaier Al-Sudani / Reuters

Ennek oka, hogy egy másik, Hamászhoz hasonló militáns csoport itt is fenyegetően léphet fel. A Hezbollahot több ország is terrorista szervezetnek minősítette. Köztük az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok is. Az Irán által támogatott libanoni szervezetnek komoly befolyása van a működő kormány és elnök nélküli országban.

A Hezbollah és az izraeli erők között napok óta tűzharcok folynak a határon túl. Ha a helyzet eszkalálódna, az Izraelt egy újabb konfliktusba sodorná Libanonnal.

A gázai egészségügyi minisztérium csütörtöki közlése szerint 1417-en haltak meg a Gázai övezetben az izraeli légitámadásokban, a halálos áldozatok között 447 gyerek és 248 nő van.

A NATO védelmi minisztereit megdöbbentette az a cenzúrázatlan videó, amelyben a Hamász civilek elleni támadásait mutatták be, írja brüsszeli forrásokra hivatkozva a Guardian. „Sokkoló”, „borzalmas” – így írták le a név nélkül nyilatkozó diplomaták. A videót az izraeli helyzetről szóló egyórás NATO-ülésen mutatta be Yoav Gallant izraeli védelmi miniszter.

A civilek ellen végrehajtott brutális támadás egyik példája az izraeli Kfar Aza kibuc, ahol 400 ember élt. A Hamász vérengzésének akár 150 áldozata is lehet, köztük gyerekek is.

A Riporterek Határok Nélkül nevű nemzetközi újságíró-szervezet szerint három újságíró halt meg az izraeli támadások következtében, további két újságíró halálát lőtt sebek okozták. Azt nem közölték, hogy kik lőtték le őket.

(Guardian)

„Netanjahu tavaly összerakott kormánykoalíciója messze a legrosszabb volt eddig. Messianisztikus fanatikusok és szégyentelen opportunisták szövetsége, akik figyelmen kívül hagyták Izrael számos problémáját – köztük a romló biztonsági helyzetet, – és ehelyett arra koncentráltak, hogy korlátlan hatalmat ragadjanak magukhoz. Ennek részeként rendkívül megosztó politikát valósítottak meg, összeesküvés-elméleteket terjesztettek a politikájukkal szemben álló állami intézményekről, és az ország egyes vezetőit a deep state szolgálóinak nevezték” – írta Yuval Noah Harari izraeli történész a Washington Postban, amiről itt számoltunk be részletesen.

Az Európai Unió csütörtökön megismételte, hogy szolidáris Izraellel, ugyanakkor arra emlékeztetett, hogy a nemzetközi humanitárius jog szerint a Gázai övezetben élőket is megilleti, hogy vízhez, élelemhez és gyógyszerhez jussanak.

Nem szabad elfelejteni, hogy Izraelnek joga van az övédelemhez. De ezt a nemzetközi joggal összhangban kell tennie, beleértve a nemzetközi humanitárius jogot is" – mondta Peter Stano, az Európai Bizottság szóvivője egy csütörtöki sajtótájékoztatón. Stano szerint "kimondhatatlan atrocitásokat" követtek el izraeliek ellen, és “amit Gázában látunk, az közvetlen következménye annak, amit a Hamász szombaton elkezdett.”

Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője is arról beszélt kedden, hogy az unió ellenzi a Gázai övezet blokádját és ostromát. „Izraelnek joga van megvédeni magát, de ezt a nemzetközi joggal, a humanitárius joggal összhangban kell tennie" – fogalmazott akkor.

(CNN)

Az iráni külügyminiszter azzal vádolta meg Izraelt, hogy „népirtást hajtana végre” a Gázai övezet elleni offenzívával. Az iráni állami tévé szerint Hoszein Amirabdollahián arról beszélt, hogy a Gázai övezet víz- és áramellátásának leállítása, a gyógyszer- és élelmiszersegélyek bejutásának akadályozása mind olyan feltételeket teremt, ami egy népirtással ér fel.

„A háború, amelynek ma a Gázai övezetben tanúi vagyunk, nemcsak a cionisták háborúja a Hamász ellen, hanem a cionisták háborúja minden palesztin ellen”.

Izrael energiaügyi minisztere korábban azt közölte: amíg nem szabadulnak ki a Hamász által fogva tartott túszok, addig nem lesz áram és víz a Gázai övezetben.

(Guardian)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!