Összecsaptak a palesztinbarát tüntetők és a rendőrök Párizsban

2023. október 12. – 22:01

Másolás

Vágólapra másolva

Összecsapott a párizsi rendőrség egy palesztinbarát tüntetés résztvevőivel – írja a BBC.

Több százan gyűltek össze a fővárosban, hogy elítéljék az Izrael által a Gázai övezet ellen végrehajtott támadásokat, annak ellenére, hogy a kormány korábban betiltotta az ilyen jellegű gyűléseket. A rendőrség könnygázt és vízágyúkat vetett be a tüntetők ellen.

„Izrael gyilkos és Macron a bűntársa” – skandálták a demonstrálók. Emmanuel Macron francia elnök korábban elítélte a Hamász palesztin fegyveres csoport halálos támadását, és szolidaritását fejezte ki Izraellel.

Franciaország arra hivatkozva tiltotta be az ilyen tüntetéseket, hogy azok alkalmasak a közrend megzavarására. A Hamász dél-izraeli támadása óta 100 antiszemita cselekményt regisztráltak. Gérald Darmanin belügyminiszter a szabályokat megszegő külföldiek kitoloncolásával fenyegetőzött. Az országban mintegy 500 ezer fős zsidó közösség él, és nagyjából 5 millió muszlim lakik.

Összecsapott a párizsi rendőrség a tüntetőkkel – Fotó: Reuters Összecsapott a párizsi rendőrség a tüntetőkkel – Fotó: Reuters
Összecsapott a párizsi rendőrség a tüntetőkkel – Fotó: Reuters

A berlini rendőrség szintén betiltotta a tervezett palesztinbarát tüntetéseket, az antiszemita kijelentések és az erőszak dicsőítésének veszélyére hivatkozva.

Olaf Scholz német kancellár „zéró toleranciát” hirdetett az antiszemitizmussal szemben. Közölte a parlamentben, hogy betiltják azt a palesztinbarát csoportot, amely szombaton izraeli civilek meggyilkolását ünnepelte.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!