ENSZ: Lesújtó a helyzet a Gázai övezetben, rohamosan fogy a víz és az élelem

2023. október 12. – 18:12

Másolás

Vágólapra másolva

Az ENSZ Élelmezési Világprogramja (WFP) szörnyűnek nevezte a helyzetet a Gázai övezetben, és figyelmeztetett, hogy a létfontosságú készletek vészesen fogynak, miután Izrael teljes blokádot vezetett be a terület ellen.

A WFP palesztinai országigazgatója, Samer Abdeljaber egy keddi interjúban beszélt arról, hogy lesújtó a helyzet Gázában. „A menedékhelyeink túlzsúfoltak. Nincs kapacitásunk” – mondta. Üzemanyag és gáz hiányában nem működnek a pékségek, a legtöbb piac pedig bezárt. Ami viszont a leginkább riasztó, az a friss víz hiánya.

Köztéri csapból vizet tölt egy palesztin lány Khan Younisban, a Gázai övezet déli részén, 2023. október 11-én – Fotó: Ibraheem Abu Mustafa / Reuters
Köztéri csapból vizet tölt egy palesztin lány Khan Younisban, a Gázai övezet déli részén, 2023. október 11-én – Fotó: Ibraheem Abu Mustafa / Reuters

„Több ezer embert látunk el élelemmel, akik iskolákban és máshol kerestek menedéket. De hamarosan kimerülünk” – mondta a Reutersnek Brian Lander, a WFP vészhelyzetekkel foglalkozó helyettes vezetője. Lander Izraelt és Egyiptomot sürgette, hogy hozzanak létre biztonságos folyosókat, hogy az ügynökség munkatársai be tudjanak szállítani ellátmányt Gázába, és hogy az ENSZ munkatársai biztonságosan dolgozhassanak a területen.

„Számos humanitáriusnak minősülő helyszínt, klinikát és iskolát értek a légicsapások. Így ismét felszólítjuk a konfliktusban részt vevő feleket, hogy tartsák be a nemzetközi humanitárius jog szerinti kötelezettségeiket”

– tette hozzá Lander.

Izrael energiaügyi minisztere, Israel Katz korábban azt mondta, hogy addig nem engednek be áramot, vizet és üzemanyagot Gázába, amíg az izraeli túszok haza nem térnek.

(Guardian)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!