Az orosz ortodox egyház főpapja felháborodott, hogy a drogos, diszkós oroszok nincsenek a fronton

2023. augusztus 27. – 08:45

frissítve

Az orosz ortodox egyház főpapja felháborodott, hogy a drogos, diszkós oroszok nincsenek a fronton
Fotó: Viacheslav Ratynskyi / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Izraelhez hasonlóan Ukrajnában is elképzelhető egy sokáig tartó, elhúzódó háború -mondta Zelenszkij egy vasárnapi interjúban az Uniannak. Arra a kérdésre, hogy a konfliktus átterjedhet-e az orosz területekre is, az ukrán elnök azt mondta, hogy ez nem áll érdekében Ukrajnának, mert ebben az esetben elfordulhatnak tőle szövetségesei.

Moszkvát a héten több dróntámadás is érte, több alkalommal a reptereket is le kellett állítani.


Az éjszaka folyamán kamikaze ukrán drónok eltalálták többet, az oroszországi Kurszk repülőter vadászgépei közül – közölte az Ukrán Biztonsági Szolgálat forrása a Kyiv Post újságíróival.

A négy gép mellett a drónok megrongáltak két Pantsir rakétaindítót, valamint egy Sz-300-as légvédelmi rendszer radarját. Bár azt nem tudni, pontosan hány drónt használtak a támadáshoz, a forrás szerint az orosz légvédelemnek csak hármat sikerült kiiktatnia.

A Kyiv Post azt írja, a forrás állításainak hitelességet még nem tudták ellenőrizni, de az orosz védelmi minisztérium is megerősítette, hogy éjszaka drón támadást hajtottak végre a régióban. A minisztérium szerint a légvédelmi rendszer két drónt semmisített meg, amelyek a brjanszki és a kurszki régió felett repültek el. Roman Starovoit kormányzó Telegramon azt írta, egy drón eltalálta a kurszki Karl Marx utca egyik lakóházát, de tűz nem volt, és az ott élők közül senki nem sérült meg.

Kijev megye mellett az orosz erők a dél-ukrajnai Herszon város központja ellen intéztek támadást vasárnap helyi idő szerint 15 óra körül egy nő meghalt, egy férfi pedig válságos állapotban került kórházba – közölte a megyei ügyészi hivatal a Telegramon. Információk szerint lakóépületekben és egyéb polgári infrastrukturális létesítményekben keletkeztek károk.

A Herszon megyei kormányzói hivatal a Telegramon azt is közölte, hogy a megyeszékhely elleni támadást megelőzően az orosz erők tüzet nyitottak a régióban található Virivka falura. Egy 35 éves nő az ágyúzás következtében meghalt, egy másik helyi lakost pedig sérülésekkel szállítottak kórházba.

Vasárnap kora délután a keleti országrészben lévő Harkiv megyét is lőtték az orosz csapatok, a rakéta-sorozatvetőkkel végrehajtott támadásban egy 39 éves nő életét vesztette – közölte a régió kormányzói hivatala a Telegramon.

(MTI)

Az orosz erők rakétatámadást hajtottak végre vasárnap Kijev megye ellen, az eddigi információk szerint két helyi lakost sebesítettek meg a lezuhanó roncsok – közölte az ukrán főügyészség a Telegramon.

Az ukrán légierő közleménye szerint sikerült négy rakétát kilőniük, ám a roncsok eltaláltak tíz családi házat, két autót és egy mezőgazdasági gépek tárolására szolgáló hangárt is a kijevi régió egyik járásában.

Kijev mellett az orosz katonák folytatták Nyikopol térségének ágyúzását is az éjjel – közölte Szerhij Liszak, a keleti országrészben lévő Dnyipropetrovszk megye kormányzója. A támadásban senki nem sérült meg, azonban kigyulladt egy mezőgazdasági üzem, és két családi házban is károk keletkeztek.

Illja Jevlas, a keleti országrészben harcoló ukrán erők szóvivője egy tévéműsorban arról beszélt, hogy az orosz hadsereg jelentősen megnövelte a támadások számát a Donyeck megyei Limank városának irányába, illetve a Harkiv megyei Kupjanszk ellen is. A szóvivő szerint szombaton 15 légicsapás érte az ukrán katonák állomásait, és 620 támadást kellett visszaverniük.

(MTI)

Füst gomolyog a zaporizzsjai régióban lévő Bergyanszkban, amit megszálltak az oroszok. Az ukrán ellentámadásban az ukrán hadsereg csapást mért a területre, eltalálták az oroszok egyik bázisát is.

Melitopol polgármestere Telegramon azt írta, a helyiek látták, hogy az oroszok egy nappal korábban a vasárnap eltalált bázisra hozzák felszereléseiket.

A TASZSZ orosz hírügynökség közlése szerint a vizsgálatokkal a háromfős személyzetet, valamint a hét utast is sikerült azonosítani, és mint kiderült, ezek egybevágnak a gép korábban közölt utaslistájával. Azt hogy két Wagner-vezér rajta volt a lezuhant gépen, szerda este az orosz légügyi hatóság is megerősítette, de így most már biztos, hogy

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-zsoldossereg vezetője és a zsoldossereg másik alapítója, Dmitrij Utkin is életét vesztette a tveri régióban történt balesetben.

Azt egyelőre még mindig nem tudni, hogy pontosan mi történt, de a gép fekete doboza már előkerült, ez alapján pedig kiderülhet, hogy mi okozta a gép lezuhanását és ezzel a fedélzeten utazó tíz ember halálát. Prigozsin gépe pontosan két hónappal a sikertelen puccskísérlete után zuhant le, a történteket a Telexen Rácz András Oroszország-szakértővel, a Corvinus Egyetem oktatójával elemeztük.

Vasárnap meghalt Ukrajna egyik legismertebb vadászpilótája, mellette pedig két másik pilóta is, akikről sokáig nem lehetett több részletet tudni. Ukrajna vasárnap napközben nyilvánosságra hozta a másik két elhunyt nevét is, Vjacseszlav Minka és Szergej Prokazsin őrnagyok haltak még meg a balesetben.

Már azt is tudni, mi történt a zsitomiri balesetnél: két L-39-es harci kiképző repülőgép gyakorlatozott, a két gép ütközött össze a levegőben egy harci küldetés végrehajtása közben.

Először látható fotókon is az hónapok óta Olaszországban parkoló 96, Leopard 1-es svájci tank, amelyek eladását és Ukrajnába szállítását Svájc korábban megtagadta. A terv az volt, hogy az eredetileg Svájcnak gyártott tankokat Németországba szállítják, ahol korszerűsítik őket, aztán továbbküldik őket Ukrajnába, a svájci törvények azonban közvetítőn keresztül sem teszik lehetővé a svájci fegyverek harci zónákba szállítását.

Újabb drónokat lőttek le Moszkva felett hétvégén az oroszok: legalább két drón közeledett Moszkva felé, de több másikról is beszámoltak a belgorodi régióból, írja a Sky News.

Vasárnap reggel a védelmi minisztérium újabb támadásokról beszélt, ezúttal Kurszk és Brjanszk régiókat érte állítólag dróntámadás. Károkról, áldozatokról nem közöltek részleteket. Moszkvát a héten több dróntámadás is érte, egy időre a reptereket is le kellett állítani.

A Wagner-csoportnál valószínűleg létszámleépítés lesz, reális az is, hogy a Kreml nem finanszírozza már tovább a csoportot, írja a Guardian a brit védelmi minisztérium közlése alapján pár nappal azután, hogy a Wagner-csoport feje, Prigozsin meghalt, miután gépe lezuhant Oroszország felett.

Ha az orosz állam nem fizeti a Wagnert, akkor az elemzők szerint a második legsanszosabb finanszírozó Belarusz lesz. A brit védelmi minisztérium írt emellett arról is, hogy jelenleg stratégiailag is fontos gáz- és olajfúrótornyok körül voltak összecsapások a Fekete-tengernél, Odessza és a Krím között.

Andrij Tkacsev, az Orosz Ortodox Egyház főpapja arról beszélt, hogy a frontra kellene mozgósítani azokat a „szexuálisan érett csődöröket”, akik „kitágult pupillával” buliznak az éjszakai klubokban, írja az Unian.

Szerinte a regionális tanácsoknak razziázniuk kéne az éjszakai klubokban, „Moszkva önmagában elég lenne” ahhoz, hogy fellendítsék az utánpótlást. Tkacsev úgy gondolja, „vétkezni olyankor, amikor a társaid karjukat és lábaikat veszítik el, teljes disznóság”.

„Ott [a diszkókban] kell razziáznunk. Olyan gyógyító hatása lesz ennek, hogy idővel nem fogunk ráismerni az országunkra”

-fogalmazott.

Az orosz ortodox egyház – amely hadifoglyokat adott át korábban Magyarországnak – a háború kitörése óta egyértelműen Kreml-párti: az egyház feje, Kirill pátriárka levelet is írt az Egyházak Világtanácsának, amelyben a Nyugatot okolta a háború kitöréséért.

Tkacsev, aki korábban Lvivben volt pap, 2014-ben, a krími háború kitörésekor hagyta el Ukrajnát és menekült Oroszországba. Az SZBU szerint Tkacseb korábban is „nyilvánosan támogatta az orosz megszállókat” a közösségi oldalain is. Az ukrán szolgálat közleményében azt írja, dokumentálták, ahogy Tkacsev „azt javasolja az oroszoknak, hogy vallási feliratokat rakjanak rakétáikra”. Egy videóban egy másik orosz ortodox pap beszél arról, hogy „nem adhatunk kegyelmet a sátánnak, bármilyen formát öltsön is, legyen az katona, öregasszony vagy gyermek”.

Tkacsev volt az is egyébként, aki korábban úgy fogalmazott, hogy „szörnyű” a sok női vezető a világban, mert a politika „nem a nők dolga”, nekik „kását kell főzni meg boldognak lenni”.

Andrij Pilscsikov, Ukrajna egyik leghíresebb vadászpilótája, aki a Kijev feletti teljesítményeiből szerzett hírnevet, illetve két másik repülős vesztette életét egy légibalesetben, írja a BBC.

Az ukrán hadsereg pótolhatatlan veszteségnek nevezte Pilscsikov halálát, „nagy tudású és hatalmas tehetségű” pilótának titulálva őt. Pénteken Zsitomir megyében érte baleset a pilótákat, amikor két L-39-es kiképzőgéppel repültek át Észak-Ukrajna felett. Egyelőre vizsgálják, mi okozhatta a balesetet.

Zelenszkij a pilóták haláláról azt mondta, országa „soha nem fog elfelejteni senkit, aki megvédte Ukrajna szabad egét”. Pilscsikov korábban a BBC-nek nyilatkozott arról, mekkora nyomás vadászpilótaként megállítani az Oroszország által kilőtt rakétákat és drónokat: „a rakéták elfogásával életeket mentesz a földön, a városban. Ha erre nem vagy képes, akkor valaki meghal. Valaki perceken belül meghal, és te ezt nem akadályoztad meg”, mondta.

Hajnalban rakétatámadást indítottak Ukrajna ellen az oroszok, egész országos légiriadót hirdettek ki Ukrajnában: az ukrán légvédelmi jelentések szerint a rakéták áthaladtak a Szumi régión, majd nyugat felé indultak, írja az Unian.

Rakétacsoportokat jelentettek a csernyihivi régióban (nemrég Csernyihivben volt a háború eddigi egyik legtöbb civil áldozattal járó támadása), de hajnalban a Cserkaszi és a Kirovohradi régióból is jelentettek robbanásokat.

A déli rész felől rakétatámadás indult Lviv felé is, rakétaveszély állt fenn a Zsitomir régióban, Kijev is folyamatos veszélyben volt: az ukrán hatóságok jelentése szerint azonban minden, a főváros irányába mozgó célpontot megsemmisített a légvédelem. Egyelőre Kijevről vannak adatok, itt a hatóságok jelentése szerint áldozatokat nem szedett a hajnali támadás.

  • Luhanszkban lehet a következő ütközőzóna a britek szerint.
  • Ukrán dróntámadás érte Moszkvát, három repülőteret lezártak.
  • Joe Biden bejelentette, hogy az USA megpróbálja pontosan kideríteni, mi történt Prigozsin gépével.
  • Putyin hűségesküre kötelezte a Wagner zsoldosait.
  • Civilek haltak meg egy kelet-ukrajnai falut ért orosz támadásban.
  • Novák Katalin szerint az Oroszországba hurcolt ukrán gyerekek elvesztették a gyermekkorukat.
  • Három ukrán pilóta meghalt, miután két katonai kiképző repülőgép összeütközött.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!