Putyin hűségesküre kötelezte a Wagner zsoldosait

2023. augusztus 26. – 09:44

frissítve

Putyin hűségesküre kötelezte a Wagner zsoldosait
Egy autóroncs Zaporizzsja régióban 2023. augusztus 25-én – Fotó: Viacseszlav Ratinszkij / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva
  • Civilek haltak meg egy kelet-ukrajnai falut ért orosz támadásban.
  • Vlagyimir Putyin orosz elnök utasította a Wagner zsoldoscsoport harcosait, hogy írjanak alá hűségesküt az orosz államnak.
  • Ukrán dróntámadás érte Moszkvát szombat hajnalban, három repülőteret lezártak.

Három ukrán pilóta meghalt, miután két katonai kiképző repülőgép összeütközött, írja a Sky News.

Egy bevetés alatt két L–39-es harci kiképző repülőgép összeütközött – olvasható a légierő közleményében a Telegramon. A baleset pénteken történt Zsitomir régió felett, Kijev nyugati részén.

Interjút készített az Il Messaggero olasz lap Novák katalin köztársasági elnökkel vatikáni látogatása után. Az interjúban szóba kerültek az Ukrajnából erőszakkal Ororszországba hurcolt gyerekek is.

Zuppi bíboros megpróbálja hazajuttatni azt a húszezer ukrán gyermeket, akiket az oroszok deportáltak. Véleménye szerint mikor valósulhat meg ez? – tette fel a kérdést a lap.

„Ukrajnában én is foglalkoztam ezzel a kérdéssel. Három gyermek édesanyja vagyok, így el tudom képzelni, mi mindenen mennek keresztül. Elvesztették a gyermekkorukat és talán a jövőjüket is. Ahhoz, hogy megoldást találjunk a deportált gyerekek kérdésére, kellenek az oroszok, egy közvetítő, valamint politikai akarat Oroszország réséről. Zuppi ezen dolgozik” – válaszolta Novák Katalin.

Az ICC márciusban adott ki elfogatóparancsot Vlagyimir Putyin orosz elnök és Marija Lvova-Belova, Oroszország gyermekjogi biztosa ellen. Az ICC vádja szerint az orosz megszállás alatt álló területekről több száz gyereket deportáltak illegálisan árvaházakból és gyermekotthonokból az orosz elnök és gyermekjogi biztos tudtával és közreműködésével. A Kreml tagadta, hogy illegálisan deportáltak volna gyerekeket, és állította, hogy csak a konfliktusövezetekből mentették ki a kiskorúakat.

Két ember meghalt, egy pedig megsebesült, mikor az oroszok megtámadták a kelet-ukrajnai Podoli falut, a lövések eltaláltak egy kávézót, írja a Guardian.

„Az ellenség egy civil objektumot, egy kávézót talált el, ahol helyi lakosok tartózkodtak” – írta Oleh Szinyehubov harkivi kormányzó a Telegramon.

Vlagyimir Putyin elnök utasította a Wagner zsoldoscsoport harcosait, hogy írjanak alá hűségesküt az orosz államnak, miután lezuhant a gép, amin az orosz hatóságok szerint Jevgenyij Prigozsin, a zsoldoscsoport főnöke is rajta volt, írja a Reuters.

Putyin pénteken írta alá a változtatást azonnali hatállyal bevezető rendeletet, miután a Kreml tagadta és „teljes hazugságnak” nevezte azokat a nyugati feltételezéseket, amelyek szerint az orosz elnöknek köze lenne a katasztrófához.

A Kreml egyelőre hivatalosan még nem erősítette meg a Wagner-vezér halálát, de Putyin már részvétet nyilvánított Prigozsin családjának. A Kreml szerint a hivatalos megerősítéshez meg kell várni a hivatalos vizsgálati eredményeket, ezek már folyamatban vannak, miután megvan a túlélők nélkül lezuhant gép feketedoboza.

(Reuters)

Joe Biden amerikai elnök pénteken azt mondta, hogy az amerikai tisztviselők megpróbálják pontosan meghatározni, hogyan zuhant le Jevgenyij Prigozsin Wagner zsoldosfőnök repülőgépe szerdán Oroszországban, írja a Guardian. „Erről nem áll módomban pontosan beszélni… Próbáljuk pontosan meghatározni, de nem tudok semmit mondani” – mondta Biden újságírói kérdésre válaszolva.

A Reuters szerint Moszkva korábban bírálta az amerikai elnököt, amiért úgy nyilatkozott, hogy nem lepődött meg azon, hogy Prigozsin repülőgép-szerencsétlenségben vesztette életét. Moszkva figyelmeztette Bident, hogy nem helyénvaló, hogy Washington ilyen megjegyzéseket tegyen.

Prigozsin halálát egyelőre hivatalosan nem erősítették meg, a baleset helyszínén talált holttestek genetikai vizsgálata még tart. Prigozsin gépe pontosan két hónappal a sikertelen puccskísérlete után zuhant le, a történteket Rácz András Oroszország-szakértővel, a Corvinus Egyetem oktatójával itt elemeztük.

Szombaton hajnalban Moszkva újabb ukrán dróntámadásról számolt be, a hatóságok ideiglenesen lezárták az orosz főváros három nagy repülőterét. Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester közlése szerint az orosz légvédelem a Moszkva belvárosától mintegy 50 kilométerre nyugatra fekvő Isztra fölött semmisítette meg a drónt.

A TASZSZ orosz állami hírügynökség pénteken arról számolt be, hogy néhány órára felfüggesztették a Seremetyjevo, a Domogyedovo és a Vnukovó légiforgalmát.

(MTI)

A brit védelmi minisztérium friss hírszerzési jelentése szerint az orosz erők nyugati csoportja folyamatos, kisebb támadások révén előrenyomult Ukrajna északkeleti részén, és a következő két hónapban valószínűleg fokozza támadásait. A jelentés szerint Bahmutban és Dél-Ukrajnában az ukránok tudtak nyomást gyakorolni az orosz haderőre.

Miközben Ukrajna továbbra is fokozatosan teret nyer délen, „Oroszország doktrínája azt sugallja, hogy megkísérli visszaszerezni a kezdeményezést azzal, hogy visszavált operatív szintű offenzívára” – olvasható a jelentésben, ami szerint az oroszok az északkelet ukrajnai Luhanszk régióban újabb ütközőzónát alakítanak ki, Kupjanszk és Liman városokat akarják bevenni.

(Guardian)

  • Az oroszok állítása szerint 42 ukrán drónt semmisítettek meg a Krím közelében.
  • Prigozsin nagy valószínűséggel meghalt – állítja a brit védelmi minisztérium.
  • Az orosz Arnest Group 1 euróért vette meg a Heineken oroszországi érdekeltségeit.
  • Putyin szóvivője tagadta, hogy a Kremlnek köze lenne Prigozsin gépének lezuhanásához.
  • Megtalálhatták Prigozsin gépének leszakadt szárnyát és futóművét.
  • Alekszandr Lukasenko belarusz elnök nem tudja elképzelni, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnöknek köze lenne annak a repülőgépnek a lezuhanásához, amelynek fedélzetén Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport vezetője is utazott.
  • Megvan a Prigozsint szállító lezuhant magánrepülő feketedoboza.

Az orosz-ukrán háború pénteki híreit itt tudja visszaolvasni.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!