Novák Katalin: Az Oroszországba hurcolt ukrán gyerekek elvesztették a gyermekkorukat, és talán a jövőjüket is

2023. augusztus 26. – 17:15

Másolás

Vágólapra másolva

Interjút készített az Il Messaggero olasz lap Novák katalin köztársasági elnökkel vatikáni látogatása után. Az interjúban szóba kerültek az Ukrajnából erőszakkal Ororszországba hurcolt gyerekek is.

Zuppi bíboros megpróbálja hazajuttatni azt a húszezer ukrán gyermeket, akiket az oroszok deportáltak. Véleménye szerint mikor valósulhat meg ez? – tette fel a kérdést a lap.

„Ukrajnában én is foglalkoztam ezzel a kérdéssel. Három gyermek édesanyja vagyok, így el tudom képzelni, mi mindenen mennek keresztül. Elvesztették a gyermekkorukat és talán a jövőjüket is. Ahhoz, hogy megoldást találjunk a deportált gyerekek kérdésére, kellenek az oroszok, egy közvetítő, valamint politikai akarat Oroszország réséről. Zuppi ezen dolgozik” – válaszolta Novák Katalin.

Az ICC márciusban adott ki elfogatóparancsot Vlagyimir Putyin orosz elnök és Marija Lvova-Belova, Oroszország gyermekjogi biztosa ellen. Az ICC vádja szerint az orosz megszállás alatt álló területekről több száz gyereket deportáltak illegálisan árvaházakból és gyermekotthonokból az orosz elnök és gyermekjogi biztos tudtával és közreműködésével. A Kreml tagadta, hogy illegálisan deportáltak volna gyerekeket, és állította, hogy csak a konfliktusövezetekből mentették ki a kiskorúakat.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!