Zelenszkij nyíltan beszélt róla, hogy elindult az ellentámadás, behatolhattak az ukránok az orosz védelem első vonalába

2023. június 10. – 08:48

frissítve

Zelenszkij nyíltan beszélt róla, hogy elindult az ellentámadás, behatolhattak az ukránok az orosz védelem első vonalába
A Nova Kahovka-i gát felrobbantása után elárasztott terület Herszonban 2023. június 9-én – Fotó: Svitlana Horieva / Anadolu Agency / Anadolu Agency via AFP

Másolás

Vágólapra másolva
  • A brit védelmi minisztérium szerint az ukránok az elmúlt napokban a front több szakaszán behatoltak az oroszok első védelmi vonalai mögé.
  • Az Egyesült Államok újabb, 2,1 milliárd dolláros fegyvercsomagot küld Ukrajnának, amelyben Patriot rakéták és drónok is vannak.
  • Kijevbe látogatott Justin Trudeau kanadai miniszterelnök.
  • Legalább 2500 embert kimentettek már az árvíz sújtotta herszoni régióból az ukránok.

„Ellentámadás és védelmi akciók zajlanak” – mondta szombaton Zelenszkij ukrán elnök arra reagálva, hogy kiéleződtek a harcok Ukrajna déli és keleti részén, jelentések szerint az ukrán csapatok Bakhmutnál és Zaporizzsja közelében nyomultak előre, csapásokat mérve orosz célpontokra.

Zelenszkij azután tartott sajtótájékoztatót, hogy befejezte a tárgyalást a Kijevbe lárogató Justin Trudeau kanadai miniszterelnökkel. Az elnök azt mondta, nem beszél részletesen arról, hogy az ellentámadás milyen szakaszban vagy állapotban van. Azt viszont bejelentették Trudeau-val, hogy 500 millió kanadai dolláros (közel 130 milliárd forintos) katonai csomagot küld Ukrajnának Kanada.

Zelenszkij reagált az orosz elnök tegnapi szavaira is. Vlagyimir Putyin egy pénteken közzétett videóinterjúban azt mondta, hogy az ukrán erők minden bizonnyal megkezdték offenzívájukat, de a próbálkozásaik súlyos veszteségekkel jártak. Az ukrán elnök vállat vonva, szemöldökét felhúzva úgy tett, mintha nem is tudná, ki az a Putyin, és azt mondta, fontos, hogy Oroszország úgy érzi, „nincs már sok idejük hátra”.

(BBC)

A héten megindulni látszó ukrán ellentámadásban az ukránok több helyen is bevetettek nyugati fegyvereket, köztük Leopard tankokat is. Az, hogy ezekkel mire mennek, még nem derült ki, az interneten terjedő videók alapján viszont ezek között is megvannak az első veszteségek.

Julien Röpcke német újságíró Twitter-posztjában egy olyan videót mutatott, amin egy Leopard 2A6 tankot talál el először egy drón amire az füstölni kezd.

A poszt alatt egy kommentben valaki kiemeli, hogy a videón a tank nem fekete, hanem fehér füsttel ég, ami szerinte azt jelenti, hogy az nem robbant fel, csak a tűzoltó rendszere indult be. A tankot az ukránok valószínűleg egy sikertelen támadási kísérlet után hagyták hátra.

Német nyomozók olyan bizonyítékokat vizsgálnak, amely szerint a tavaly az Északi Áramlat gázvezetéket felrobbantó szabotázscsapat Lengyelországot használta bázisként – írja a Wall Street Journal. A német nyomozók teljesen rekonstruálták az Andromeda nevű, 15 méteres fehér sétahajó kéthetes útját, amelyet azzal gyanúsítanak, hogy részt vett az Európába orosz gázt szállító vezetékek felrobbantásában.

Az Északi Áramlatot tavaly szeptemberben robbantották fel, az esetről akkor részletesen írtunk. Azóta több verzió felmerült arról, kik álltak a támadás mögött, a bizonyítékok arra utalnak, hogy abban ukránok vettek részt. Zelenszkij viszont tagadja, hogy az ukrán hadseregben adták volna ki az utasítást a gázvezeték felrobbantására.

(WSJ, Reuters)

A gát átszakadása óta összesen 2588 embert mentettek ki az Ukrajna által ellenőrzött Herszon elárasztott területeiről – közölte Olekszandr Prokudin, a herszoni régió katonai közigazgatásának vezetője. Prokudin szerint a vízszint csökken, péntek este óta 31 centimétert mérséklődött.

A gát összeomlását követő áradás ezreket kényszerített evakuálásra, megrongálta a vízkészleteket, és környezeti katasztrófával fenyeget. A víztározó több mint egyharmada elveszett – közölte szombaton az Ukrhydroenergo ukrán vízenergia-termelő vállalat.

Az erőmű orosz megszállás alatt álló területen fekszik a Dnyeper (Dnyipró) folyó mentén.

(CNN)

Olaf Scholz német kancellár szombaton közölte, hogy hamarosan telefonon szeretne beszélni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, és fel szeretné szólítani őt csapatai kivonására Ukrajnából. A német protestáns egyház nürnbergi kongresszusán felszólalva Scholz elmondta, hogy korábban már beszélt telefonon Putyinnal. „Tervezem, hogy hamarosan ismét megteszem” – tette hozzá. (The Guardian)

Az ukrajnai zaporizzsjai atomerőmű utolsó működő reaktorát biztonsági intézkedésként „hideg leállásba” helyezték a Nova Kahovka-gát összeomlásából eredő árvíz miatt. Az oroszok által elfoglalt erőműben, amely Európa legnagyobbja, hat reaktor közül ötöt már korábban leállítási üzemmódba helyeztek.

Az Energoatom, Ukrajna nukleáris ügynöksége közleményben adott tájékoztatást arról, hogy a folyónál lejjebb lévő gát átszakadása nem jelent „közvetlen veszélyt” az erőműre. Az ügynökség szerint a hideg leállásba helyezést a telephely közelében történt lövöldözés is indokolta, amely károkat okozott a felsővezetékekben. (Sky News)

Meglepetésszerű látogatást tett Kijevben szombaton Justin Trudeau kanadai miniszterelnök. A kanadai kormányfő egy kijevi emlékhelyen rótta le tiszteletét az elesett ukrán katonák előtt. Látogatása üzenetértékű Oroszország számára.

Justin Trudeau Kijevben Fotó: Valentyn Ogirenko
Justin Trudeau Kijevben Fotó: Valentyn Ogirenko

Kanada a NATO tagjaként a háború alatt katonai és pénzügyi támogatást nyújtott Ukrajnának.

Trudeau Kijevben Fotó: Valentyn Ogirenko
Trudeau Kijevben Fotó: Valentyn Ogirenko

(Sky News)

Az Egyesült Államok összesen 2,1 milliárd dollárnyi (mintegy 720 milliárd forint) katonai támogatást jelentett be Ukrajna számára új megrendelésként pénteken.

A védelmi minisztérium közleménye szerint az újabb segítségnyújtás az Ukrajnai Biztonsági Támogatás Kezdeményezés keretében jut majd el Ukrajnába, ami nem az amerikai hadsereg készleteiből történő azonnali lehívást jelent, hanem az amerikai kormány részéről közbeszerzés révén megrendelést az eszközökre hadiipari gyártóktól és egyéb partnerektől.

Az újabb katonai támogatási csomag részeként légvédelmi eszközök, a többi között Patriot-rendszerek rakétái, lőszerek, pilóta nélküli légi eszközök és egyéb felszerelések juthatnak el Ukrajnába – áll a Pentagon közleményében, amely hangsúlyozza, hogy az újabb támogatás jelzése az amerikai elkötelezettségnek Ukrajna hosszú távú önvédelme iránt. (MTI)

Észtország megtiltotta Kirill pátriárkának, az orosz ortodox egyház fejének, hogy a területére lépjen, jelentette az MTI. A Vlagyimir Putyin orosz elnök szimpatizánsaként számontartott pátriárka egy új listára került fel, amely ötvennyolc embernek tiltja meg a beutazást Észtországba. A tallinni külügyminisztérium pénteki közlése szerint a listán szereplő személyek bűnrészesek, illetve társtettesek az emberi jogok komoly megsértésében. Mások Vlagyimir Kara-Murza orosz ellenzéki őrizetbe vétele és elítélése miatt kerültek fel a nemkívánatos személyek listájára. Áprilisban Vlagyimir Kara-Murzát huszonöt év börtönre ítélték.

Margus Tsahkna észt külügyminiszter a döntést magyarázva azt mondta, hogy Kirill pátriárka az egyik legnagyobb támogatója és védelmezője Putyin ideológiájának. „Megindokolta és népszerűsítette az Ukrajna elleni háborút” – tette hozzá.

Kirill pátriárka – Fotó: Stringer / Reuters
Kirill pátriárka – Fotó: Stringer / Reuters

Tavaly egyébként az ukrajnai háború tényét tagadó, KGB-s ügynökmúlttal rendelkező Kirill pátriárka Orbán Viktor magyar kormányfő nyomására került le az EU Oroszországot érintő szankciós listájáról.

A brit védelmi minisztérium legfrissebb jelentése szerint az elmúlt 48 órában jelentős ukrán hadműveletekre került sor Kelet- és Dél-Ukrajna több területén. Az ukrán erők a tudósítás szerint „valószínűleg jó előrehaladást értek el” és „behatoltak az orosz védelem első vonalába”. Más területeken azonban „az ukrán előrehaladás lassabb volt”.

Eközben az oroszok teljesítménye „vegyes” volt. Míg egyes egységek képesek voltak eredményes manőverező védelmi műveletek végrehajtására, addig más egységek rendezetlenül vonultak vissza, írták, és azt is, hogy közben egyre több jelentés érkezett orosz áldozatokról, akik saját aknamezőiken keresztül vonultak vissza.

A jelentés szerint az orosz légierő szokatlanul aktív volt Dél-Ukrajna felett.

„Óriási mértékben súlyosbodott” Ukrajna humanitárius válság a Nova Kahovka-gát átszakadásával – mondta Martin Griffiths, az ENSZ vezető segélyszervezeti tisztviselője. Griffiths szerint pontosan még nem is lehet felmérni a gátszakadás, pontosabban a robbantás következményeit, de annyi biztos, hogy a mezőgazdasági területeken bekövetkezett áradás rengeteg problémát hoz majd magával, ideértve a gabonaexport csökkenését, és ezáltal az élelmiszerárak emelkedését világszerte, és kevesebb ennivalót a rászoruló millióknak.

Az ENSZ – elsősorban ukrán segélyszervezeteken keresztül – 30 000 emberhez jutott el az ukrán ellenőrzés alatt álló, elárasztott területeken. Griffiths elmondta, hogy találkozott Oroszország ENSZ-nagykövetével is, hogy be tudjanak jutni az orosz ellenőrzés alatt álló területekre.

Az ukrán parancsnokság beszámolója szerint szombaton kora reggel dróntámadás érte Odessza környékét, a támadásnak három halálos áldozata és legalább tíz sebesültje van. A lehulló törmelék egy lakóépületet is eltalált, amiben tűz keletkezett, de ezt eloltották. A környező lakóépületekben is kár keletkezett. Az orosz erők iráni gyártmányú drónokkal támadták a régiót, amelyeket a jelentés szerint az ukrán erők mind megsemmisítettek. (The Guardian)

  • Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes megerősítette, hogy Oroszország kárpátaljai katonákat adott át Magyarországnak, amit ő az Orosz Ortodox Egyház gesztusának nevezett. Szerinte a tizenegy kárpátaljai már nem hadifogoly, hanem szabad ember.
  • Az ukrán külügy jelezte, hogy Magyarország nem tájékoztatta őket, először a médiából, majd később a magyar politikusok nyilatkozataiból hallottak először erről. Az ügyben behívatták a kijevi magyar ügyvivőt. Rengeteg kérdést hagyott nyitva a hadifoglyokat érintő hír: ezeket ebben a cikkünkben válaszoltuk meg.
  • Ukrajna szűkszavúan kommunikál a katonai lépésekről, de az amerikai székhelyű Institute for the Study of War (ISW) agytröszt szerint is megkezdődött Kijev ellentámadása.
  • Vlagyimir Putyin orosz elnök is arról beszélt, hogy megkezdődött az ukrán támadás, szerinte az ukránok nem érték el a céljaikat. Az orosz hadsereg komoly összecsapásokról számolt be a zaporizzsjai területről és a keleti donyecki területről.
  • Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter szerint a Nova Kahovka-gát hét eleji felrobbantása után legkevesebb négy ember halt meg a Herszont elárasztó árvízben.
  • Dmitrj Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, hogy az ukránok péntek délelőtt dróncsapást mértek a nyugat-oroszországi Voronyezs városára.
  • A brit hírszerzés pénteki jelentése alapján Oroszország szándékosan lassítja az ukrán gabonaszállító hajók ellenőrzését.
  • A Fehér Ház szerint Oroszország több száz drónt kapott Irántól.

A pénteki híreket itt tudják visszaolvasni.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!