Zelenszkij Bidennel tárgyalt a G7-csúcson és azt mondta, vannak még ukrán csapatok Bahmutban

2023. május 21. – 08:46

frissítve

Zelenszkij Bidennel tárgyalt a G7-csúcson és azt mondta, vannak még ukrán csapatok Bahmutban
Ukrán katonák egy BMP gyalogsági harcijárművön 2023. május 20-án Bahmut közelében – Fotó: Sergey Shestak / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok újabb 375 millió dollár (mintegy 130 milliárd forint) értékű katonai segítséget küld Ukrajna számára lőszerek és egyéb felszerelés formájában – közölte az MTI szerint a Fehér Ház vasárnap.

Az újabb szállítás bejelentése egybeesett Joe Biden amerikai és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök találkozójával, amelyet Japánban a G7-csoport csúcstalálkozójának keretében tartottak. Ezen az amerikai elnök megerősítette az amerikai kormány elkötelezettségét Ukrajna további támogatása iránt, és kifejezte készségét a katonai támogatás folytatására is, hogy kielégítsék Ukrajna azonnali harctéri szükségleteit.

Az amerikai-ukrán államfői megbeszélésen szóba került ukrán pilóták kiképzése F-16-os, negyedik generációs harci repülőgépek kezelésére, amelybe az Egyesült Államok is beleegyezett. Ugyanakkor azt az ukrán kérést, hogy repülőgépek formájában is küldjenek segítséget, Washington egyelőre nem teljesíti.

Az ukrán légvédelem megerősítését ugyanakkor mindketten fontosnak mondták, és Joe Biden megismételte, hogy az Egyesült Államok – több más G7 országgal közösen – segítséget nyújt a háborúban lerombolt ukrán energiainfrastruktúra újjáépítéséhez, valamint ahhoz is, hogy Ukrajna képes legyen teljesíteni az euroatlanti integráció feltételéül szabott reformokat.

Nyomoz a német rendőrség, miután két száműzött orosz állampolgár, egy újságíró és egy aktivista rosszul lett egy berlini találkozót követően, írja az AFP hírügynökségre hivatkozva a Barron's.

Mindketten furcsa tüneteket tapasztaltak, de az előzetes vizsgálatok nem voltak meggyőzőek, egyelőre nem tudták bizonyítani a mérgezést.

Az Egyesült Államok volt ukrajnai nagykövete, John Herbst, aki jelenleg az Atlanti Tanács Eurázsia Központjának vezető igazgatója, szintén mérgezésre utaló tüneteket észlelt néhány hónappal azelőtt, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát.

Az esetekről a cikkünket itt tudja elolvasni.

A britek által Ukrajnának szállított Storm Shadow típusú robotrepülőgépekkel lőtték Bergyanszk városát – állítja Telegramon Vlagyimir Rogov, az oroszok Zaporizzsja régió által beiktatott vezetője.

Rogov szerint hét rakétát lőttek ki a városra, amelyek közül 4 Storm Shadow típusú robotrepülőgép volt. Azt állítja, hatot kivédett a légvédelmi rendszer, egy pedig a kikötőváros szélén csapódott be.

A fejleményről beszámoló Reuters hírügynökség még nem tudta független forrásból megerősíteni vagy cáfolni az információt.

(via Guardian)

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felszólalt a G7-csúcson. Először is leszögezte, hogy Bahmutban vannak még ukrán katonák, tehát nem igaz az, hogy pár órája elismerte volna az oroszok győzelmét a városban. Mint mondta, a találkozó helyszínét adó Hirosimáról az 1945-ös atomcsapás után készült képek a teljesen lerombolt kelet-ukrajnai városra emlékeztetik.

Beszélt arról, hogy hálás az Egyesült Államoknak és más nyugati hatalmaknak a kapott légvédelmi rendszerekért. „Több hónapunk van a pilótáink kiképzésére, és azon fogunk dolgozni, hogy ezek az emberek minél képzettebbek és tapasztaltabbak legyenek” – mondta az F-16-os vadászgépek használatának betanítására utalva. Joe Biden ugyanebben a témában azt nyilatkozta, Zelenszkij biztosította őt, hogy az F-16-osokat nem fogják arra használni, hogy orosz területeket támadjanak. Azt egyelőre nem tudni, hány vadászgépet kap Ukrajna.

Zelenszkij megjegyezte, nincs rá bizonyíték, hogy India, Kína vagy Brazília fegyverekkel támogatnák Oroszországot a háborúban. Közölte, hogy szeretné, ha „minden állam, amely képes rá”, fegyvereket szállítana Ukrajnának, bár megérti, hogy ennek törvényi vagy alkotmányos akadályai lehetnek. Fontosnak nevezte, hogy minden ország legyen együtt, összefogva, mindenki részese legyen az Ukrajna által korábban ismertett „békeformulának”. Ugyanakkor háláját fejezte ki az újabb szankciókért, amelyekben a G7-ek megállapodtak szombaton.

(via Guardian)

Bahmut nagyon nagy részét elfoglalták az oroszok, az ukránok kezén legfeljebb néhány külvárosi háztömb maradhatott – legalábbis ez derül ki a Liveuamap folyamatosan frissített térképéből. A következő képeken a bahmuti front állását mutatjuk meg április 10-én, 28-án, és most, május 21-én. A térképen a piros az oroszok által elfoglalt terület.

Forrás: Liveuamap Forrás: Liveuamap
Forrás: Liveuamap
Forrás: Liveuamap

A három térképen jól látszik, hogy április elején az ukránok még tartották a bahmuti vasútállomást, április végére azonban elveszítették azt. Azóta a még tartott külvárosok nagy részét is elveszítették, a front szinte a város határába tolódott ki.

(Liveuamap)

Néhány órával ezelőtt Kijev még tagadta, de Volodimir Zelenszkij ukrán elnök most úgy tűnt, megerősítette, hogy már az oroszoké Bahmut. Nem sokkal később azonban ez is bizonytalanná vált.

Egyes források szerint arra a vasárnap kapott kérdésre, hogy Ukrajna ellenőrzése alatt tartja-e a kelet-ukrajnai várost, Zelenszkij azt mondta: „Szerintem nem”. „A várost lerombolták” – tette még hozzá.

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-zsoldoscsoport vezetője tegnap egy videóban közölte, hogy helyi idő szerint szombat délre teljes Bahmutot orosz irányítás alá vonták. A győzelemhez Vlagyimir Putyin gratulált a Wagnernek és az orosz állami média is visszhangozni kezdte a hírt, ugyanakkor ukrán oldalról mostanáig nem utalt rá senki, hogy igaz lehet.

Miután Zelenszkij fenti kijelentése bejárta a sajtót, a szóvivője, Szergej Nyikoforov Facebookon azt írta, az elnök szavait egyszerűen félreértelmezték:

A riporter felvetése szerinte az volt: „az oroszok azt mondták, hogy elfoglalták Bakhmutot”, és erre mondta azt Zelenszkj: „nem hiszem”.

Vasárnapi tájékoztatójában az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) is azt közölte, hogy nem adták át várost az oroszoknak. „Folytatódnak a harcok Bahmutért” – írták.

A bahmuti csata az orosz-ukrán háború eddigi legvéresebb és leghosszabban elnyúló ütközete, tavaly augusztus óta próbálják bevenni az oroszok hatalmas áldozatok árán (nyugati elemzők 20 és 30 ezer fő közé teszik az ott eleset orosz katonák számát). A város kontrollálásának nincs különösebb stratégiai értelme, viszont a véres csata miatt mindkét oldal számára szimbolikus jelentőségre tett szert.

Ukrajna hamarosan ellentámadás indítását tervezi a megszállt területeken, de Zelenszkij elnök szerint még egy kicsit több időre van szükségük a felkészüléshez.

(BBC, CNN)

Szombaton Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-zsoldoscsoport vezetője közölte, hogy helyi idő szerint szombat délre teljes Bahmutot orosz irányítás alá vonták. Tegnap az ukrán hadsereg szóvivője ezzel szemben azt mondta, még mindig folynak harcok a városban, de friss hírek szerint Kijev is tagadja, hogy elesett volna a stratégiai helyett inkább szimbolikus jelentőséggel bíró város. Az ukrán pénzügyminiszter-helyettes azt nyilatkozta, Bahmut nem esett el, noha a helyzet kritikus.

Még Prigozsin győzelmet bejelentő videójában is robbanások hallhatók a háttérben, ami arra enged következtetni, hogy egyes részeken még folyhatnak harcok. Vlagyimir Putyin közben gratulált Prigozsinéknak „a bahmuti hadművelet befejezéséhez”, és az orosz állami média is visszhangozza a sikert.

(BBC)

Volodimir Zelenszkij vasárnap a G7-csúcson kijelentette, hogy bemutatta Ukrajna 10 pontos békeformuláját a világnak, és a tegnapi, déli és európai vezetőkkel folytatott tárgyalásai után találkozott az amerikai elnökkel is.

„Amíg megszállók maradnak a földünkön, addig senki sem fog tárgyalóasztalhoz ülni Oroszországgal” – írta Zelenszkij a Twitteren, hozzátéve, hogy „a világnak van elég ereje ahhoz, hogy lépésről lépésre kényszerítse Oroszországot a béke helyreállítására”. „Japántól az arab országokig, Európától Latin-Amerikáig támogatják a formulánkat. És mi folytatjuk ezt a munkát” – mondta.

Zelenszkij külön is leült tárgyalni Ukrajna szövetségeseivel, már találkozott is Joe Biden amerikai elnökkel. Ez volt az első személyes találkozójuk Biden februári kijevi látogatása óta. Az előzetes információk szerint arra lehetett számítani, hogy Biden biztosítja az ukrán elnököt a katonai támogatás fenntartásáról.

A tárgyalás után Biden azt nyilatkozta: „az Egyesült Államok továbbra is mindent megtesz Ukrajna önvédelmi képességének megerősítése érdekében”. Az USA vezetése nemrég úgy döntött, hogy F16-os vadászrepülőgépeket küld Ukrajnába, és ukrán pilótákat képez ki a repülőgépek használatára az Egyesült Államokban.
Biden szerint az Oroszországgal szembeni új szankciók „biztosítani fogják, hogy továbbra is nyomást gyakoroljunk Putyinra, hogy a támogatóit felelősségre vonja”. Az új amerikai biztonsági csomag (amelyről egy magas rangú amerikai kormányzati tisztviselő korábban azt mondta, összesen 375 millió dollárt tesz ki), lőszert, tüzérséget és járműveket tartalmaz – mondta Biden.

Rishi Sunak Brit miniszterelnök is kijelentette, hogy az Egyesült Királyság beszáll az ukrán katonák F-16-os kiképzésébe idén nyáron. „Ukrajna biztonsága a mi biztonságunk” – mondta.

Jó reggelt, ez itt a percről percre közvetítésünk a háború 452. napjáról. Ha a szombati eseményekre kíváncsi, itt megtalálja a tegnapi hírfolyamot.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!