Vizsgálódnak a németek: két száműzetésben élő oroszt is megmérgezhettek egy rendezvényen

2023. május 21. – 19:39

Másolás

Vágólapra másolva

Nyomoz a német rendőrség, miután két száműzött orosz állampolgár, egy újságíró és egy aktivista rosszul lett egy berlini találkozót követően, írja az AFP hírügynökségre hivatkozva a Barron's.

A vizsgálatot az állambiztonsági egység végzi, egy olyan speciális csoport, amely terrorizmussal vagy politikai indíttatású bűncselekményekkel kapcsolatos eseteket vizsgál – mondta a berlini rendőrség szóvivője az AFP-nek.

A vizsgálat azután indult, hogy az Agentstvo orosz oknyomozó sajtóorgánum jelentése szerint két ember, akik részt vettek az orosz disszidensek április 29-30-i berlini találkozóján, egészségügyi problémákkal fordult a hatóságokhoz.

A berlini találkozót a száműzött volt oligarchából lett Kreml-kritikus Mihail Hodorkovszkij szervezte.

Az egyik résztvevő, aki újságíróként dolgozik, és nemrég hagyta el Oroszországot, furcsa tüneteket tapasztalt az esemény során, de azt mondta, hogy ezek nem az eseményen, hanem korábban kezdődhettek. Az újságíró a berlini Charite kórházba ment, ahol Alekszej Navalnijt is kezelték, miután 2020 augusztusában megmérgezték.

A második említett résztvevő Natalia Arno, a Szabad Oroszország Alapítvány igazgatója volt, aki 10 éve az Egyesült Államokban él. Arno megerősítette a híreket Facebookon, és azt mondta, hogy kezdetben azt hitte, jet lag és fáradtság kínozza csak, amikor rosszul érezte magát Berlinben.

Ezt követően Prágába utazott, ahol nyitva találta a hotelszobája ajtaját, és furcsa, olcsó parfümhöz hasonló szagot észlelt a szobában. A szagot már nem érezte, amikor később este visszatért.

Azt mondta, nagyon korán ébredt „erős fájdalomra és furcsa tünetekre”. „Nem gondoltam a mérgezés lehetőségére, csak azt tudtam, hogy sürgősen fogorvoshoz kell fordulnom” – írta.

A következő géppel visszament az Egyesült Államokba, a repülés során a tünetek „nagyon furcsák lettek, az egész testet átszelő, kifejezett zsibbadással”. A mentőszolgálatnál kötött ki, de a tesztek azt mutatták, hogy teljesen egészséges. Hozzátette, hogy a „nyugati különleges szolgálatok” nyomoznak az ügyben.

Az AFP megkeresésére a cseh hatóságok azt mondták, nincs információjuk az esetről.

Az áprilisi eseten kívül az Agentstvo szerint az Egyesült Államok volt ukrajnai nagykövete, John Herbst, aki jelenleg az Atlanti Tanács Eurázsia Központjának vezető igazgatója, szintén mérgezésre utaló tüneteket észlelt néhány hónappal azelőtt, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát.

Az Atlanti Tanács agytröszt megerősítette, hogy Herbst 2021 áprilisában mérgezésre utaló tüneteket mutatott, de az orvosi vizsgálatok nem voltak meggyőzőek. A tanács hozzátette, hogy együttműködött az amerikai szövetségi nyomozókkal, akik vérmintát vettek, de a laboratóriumi eredmények nem mutattak ki mérgező vegyületeket. Herbst azóta teljesen felépült.

Az elmúlt években több méregtámadást hajtottak végre külföldön és Oroszországban a Kreml ellenfelei ellen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!