Zelenszkij beszédet mondott a G7-csúcson

2023. május 21. – 13:18

Másolás

Vágólapra másolva

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felszólalt a G7-csúcson. Először is leszögezte, hogy Bahmutban vannak még ukrán katonák, tehát nem igaz az, hogy pár órája elismerte volna az oroszok győzelmét a városban. Mint mondta, a találkozó helyszínét adó Hirosimáról az 1945-ös atomcsapás után készült képek a teljesen lerombolt kelet-ukrajnai városra emlékeztetik.

Beszélt arról, hogy hálás az Egyesült Államoknak és más nyugati hatalmaknak a kapott légvédelmi rendszerekért. „Több hónapunk van a pilótáink kiképzésére, és azon fogunk dolgozni, hogy ezek az emberek minél képzettebbek és tapasztaltabbak legyenek” – mondta az F-16-os vadászgépek használatának betanítására utalva. Joe Biden ugyanebben a témában azt nyilatkozta, Zelenszkij biztosította őt, hogy az F-16-osokat nem fogják arra használni, hogy orosz területeket támadjanak. Azt egyelőre nem tudni, hány vadászgépet kap Ukrajna.

Zelenszkij megjegyezte, nincs rá bizonyíték, hogy India, Kína vagy Brazília fegyverekkel támogatnák Oroszországot a háborúban. Közölte, hogy szeretné, ha „minden állam, amely képes rá”, fegyvereket szállítana Ukrajnának, bár megérti, hogy ennek törvényi vagy alkotmányos akadályai lehetnek. Fontosnak nevezte, hogy minden ország legyen együtt, összefogva, mindenki részese legyen az Ukrajna által korábban ismertett „békeformulának”. Ugyanakkor háláját fejezte ki az újabb szankciókért, amelyekben a G7-ek megállapodtak szombaton.

(via Guardian)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!